20 °C

Ваксината на Pfizer може да причини миокардит и перикардит в 1 на 100 000 случая

Един от страничните ефекти на ваксината Pfizer може да бъде миокардит (възпаление на сърдечния мускул) или перикардит (възпаление на перикарда -  мембраната около сърцето).

До такива заключения стига неокончателният доклад за страничните ефекти на ваксината на комисията на израелското министерство на здравеопазването.

Съдържанието на документа е частично оповестено вечерта на 23 април от канал 12 на израелската телевизия.

Според доклада 62 израелци са развили миокардит или перикардит малко след ваксинацията. 55 от тях са млади мъже на възраст 18-30 години, 6 са жени. Средната възраст на пациентите с миокардит е 22 години, перикардит - 24 години. 56 души са се разболели след втората доза ваксина, 6 след първата доза.

60 души, т.е. по-голямата част от тях са се възстановили и са изписани от болница в добро състояние. Те ще продължат да бъдат наблюдавани от здравната каса.

2 от 62 случая са завършили със смърт - починала е 22-годишна жена и 35-годишен мъж. И двамата преди това не са имали оплаквания. Но и в двата случая са необходими допълнителни тестове, за да е сигурно, че диагнозата е правилна.

Въз основа на получените данни комисията формулира следните  заключения в доклада:

Първо, статистическите данни са възможен страничен ефект на миокардит при 1 на всеки 100 000 души, ваксинирани с втора доза Pfizer.

Второ, честотата на това явление може да е по-висока сред мъжете на възраст между 16 и 30 години. В тази възрастова група рискът сега се оценява на 1 на всеки 20 000 души, ваксинирани с втората доза.

Комисията подчертава, че тези данни трябва да се сравняват със средната честота на миокардит и перикардит в тази възрастова група. Необходимо е да се разбере дали има повече случаи през периода на ваксинация - или данните са подобни на миналата година и близостта по време на тези случаи и ваксинацията е съвпадение.

Данните от доклада обаче са предадени на Pfizer, американската Агенция по храните и лекарствата FDA и американските Центрове за контрол на заболяванията, които решават да проведат своя собствена проверка.

Канал 12 съобщава, че докладът на комисията е представен на генералния директор на израелското министерство на здравеопазването на 11 април, но едва вчера са  са публикувани тези данни. Докладът е подписан от експерти и висши служители от Министерството на здравеопазването и няколко болници.

В началото на документа се подчертава, че това е неокончателен доклад.

„В светлината на важността на резултатите сметнахме за целесъобразно да ви изпратим (на генералния директор на Министерството на здравеопазването) междинен отчет още на този етап от работата, който все още не е завършен“, се казва в документа.

„Тези резултати са представени на компанията Pfizer, която заяви, че на този етап не е получила аналогични резултати в останалия свят и ще проучи явлението в детайли. Възможна причина за липсата на подобни резултати в други страни може да е ниският процент на ваксинация на млади хора, особено на възраст под 30 години“, се казва в доклада.

Комисията обеща скоро да представи по-подробен доклад по този въпрос. В същото време обаче експерти от Министерството на здравеопазването препоръчват кампанията за ваксиниране да продължи в сегашния й вид - за граждани на 16 и повече години.

В същото време лекарите отбелязват, че подобен страничен ефект в бъдеще може да се появи и при юноши на възраст 12-15 години, ако и при тях започне ваксинация.

В заключителните бележки към доклада експертите отбелязват, че все още липсват достатъчно данни, за да се установи дали случаите на миокардит при младежите наистина са свързани с ваксинирането им.

„Създава се впечатление, че има ръст на заболеваемостта, особено сред младите мъже с честова 1:20 000 след ваксинацията. Възможно е появата на миокардит да е свързана с получаването на ваксината (особено втората доза)“, заключават експертите.

„Документът свидетелства за много професионалната и сериозна работа на комисията. И затова Министерството на здравеопазването трябва да инициира публикуването й. Това може да укрепи общественото доверие в Министерството на здравеопазването, здравните каси и самата ваксина“, подчертава д-р Ади Нив-Ягода, специалист по здравна политика и член на експертната група по програмата "Маген Израел".

Израел е държава с една от най-успешните ваксинационни програми в света. В четвъртък тя отчете нито един смъртен случай в резултат на Ковид-19 на дневна база за първи път от 10 месеца.

Източник: Отчет минздрава: в 1 из 100 тысяч случаев вакцина Pfizer может вызывать миокардит и перикардит, «Детали» (издава се в Израел)

Източник: nauka.offnews

Коментари в сайта (5)

Хороскоп за 08.05.2021

Хороскоп за Овен

Овен
Добър енергиен тонус и физическа устойчивост. Радвате се на споделено внимание в работата си. Признанието, което получавате не е случайно. Положените усилия за да се приспособите към новата ситуация ви карат да се чувствате добре. Приемате градивно забележките и продължавате напред.
08 май 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Очаква ви спокоен ден на работното място. Със задоволство ще установите, че служебните ви дела се развиват успешно като някои от тях е възможно да надхвърлят очакванията ви. От вас се излъчват добро настроение и оптимизъм, които действат стимулиращо на близките ви хора. Отложете ангажименти вечерта, за да прекарате повече време с любимия човек.
08 май 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Отдава ви се възможност да разширите дейността си и да завоювате нови територии. Възползвайте се от съветите на специалисти в дадената област. Инвестициите, които направите за компетентна консултация ще се възвърнат многократно. Не залагайте на нищо случайно, подсигурете се добре във всяка своя стъпка.
08 май 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Присъствието ви от много хора е търсено и желано. Знайте, че само с постоянство и воля можете да постигнете желанията си, нищо няма да дойде наготово. В отношенията с роднините са възможни разногласия, от вас зависи да ги убедите аргументирано в правотата на доводите си.
08 май 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Приключете навреме започнатите задачи, денят е подходящ и за други занимания. Ще останете адекватни на ситуацията и ще покажете най-доброто от себе си, споделяйки идеите си пред когото трябва. Разбирателството помежду ви ще помогне по-лесно да се постигнете обща цел. Други ще се подготвят за предстоящо събитие, важно за професионалната им реализация.
08 май 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Предстоят ви важни ви срещи, изискващи да сте в добра форма. Ще се концентрирате в сферата на професионалните си занимания и ще търсите по-добри пътища за изяви. Личен проблем е на път да бъде решен, но не проявявайте твърдоглавие, а се вслушвайте в съветите на онези, които милеят за вас.
08 май 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Посветете времето си за приключване на проект, по който работите от дълго време. Придържайте се към онова, което ви е познато. Всяко отклонение от пътя, може да ви навреди. Покажете на близките си колко много ги цените и се нуждаете от помощта им. Това ще ги мотивира да поемат част от грижите ви. Заемете се със самоусъвършенстването си - изучаването на чужда език е добро начало.
08 май 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Ще спечелите, ако не пренебрегвате предложенията на колегите си и заедно взимате решения по общите ви задачи. Може да се наложат и компромиси, за това не бъдете категорични. За реализацията на нова идея също се консултирайте със специалисти, за да не хвърлите труда си на празно.
08 май 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Доста напрежение и непредвидени ядове се очертават пред повечето от вас. Въпреки това денят има изгледи да се превърне в един от най-успешните ви в последно време. При по-голяма концентрация ще успеете да избегнете повечето неприятности и да се възползвате от шансовете, които ви се откриват. Важно е да не губите обзелия ви днес ентусиазъм.
08 май 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
С творческо настроение ще се отнесете към работата си. Една от причинете за повишения ентусиазъм е зараждаща се нова връзка или вълнуващо ви познанство. Но не така ще бъде с онези, които са заети да раздават “правосъдие”. Ако нямате пряко отношение към проблемите се въздържайте от коментари, за да не дистанцирате публиката от себе си.
08 май 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Бъдете повече пестеливи. Сега не е желателно да си позволявате излишни харчове. Отваряйте си очите на четири, особено ако при работата си работите с пари. Помощта, която ще ви бъде поискана е много необходима. Не я отказвайте. Всяко ваше доброволно желание за подкрепа ще бъде многократно възнаградено.
08 май 2021

Хороскоп за Риби

Риби
Задача, върху която отдавна работите ще се придвижи успешно напред и ще я приключите с добри резултати за себе си. Други ще поставят условие пред партньора си за конкретни обвързаности, може да не са в личен план. Но това е начина да продължите спокойно напред, със защитени интереси.
08 май 2021
Последни новини