Регулаторът на Бразилия отказа внос на "Спутник V" - има рискове и дефекти

Фармацевтичният регулатор на Бразилия Anvisa не допусна внос на руската ваксина "Спутник V", съобщи Дойче веле.

Във вторник, 27 април, членовете на управата на регулатора единодушно постановиха отказ за употреба на ваксината в страната заради "произтичащи от препарата рискове" и "сериозни дефекти".

Създателите на ваксината и досега не са предоставили достатъчно информация, която да докаже надеждността, качеството и ефективността на препарата, се казва в решението на Anvisa.

По-рано техническото звено на регулатора препоръча да не се допуска внос на "Спутник V", като се аргументира с "критично важни въпроси", свързани със сигурността и ефективността на ваксината, които трябва да се изяснят преди да бъде допуснато приложението й в Бразилия. Въз основа на предоставената от руската страна документация, данните, получени при лични инспекции, както и информация от други регулаторни органи, Anvisa посочва, че "неизбежните рискове" са твърде големи.

Решаващо за тази оценка е наличието във ваксината на аденовирус, способен да се възпроизвежда. Мениджърът по лекарствата и биологичните продукти на Anvisa Густаво Мендес отбелязва, че това е сериозен дефект.

Същевременно Националната техническа комисия по биологичната сигурност  (CTNBio) към бразилското Министерство на науката, техниката и иновациите, одобри ваксината за комерсиални цели и разреши да започне производството й в страната.

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта (3)

  • 1
    Ha
    Haha
    1 -1
    17:04, 27 апр 2021
    Не бе в другите няма аденовирус и ембриони на маймуна и други шитни...
  • 2
    Лю
    Любо Бубо...
    2 0
    19:08, 27 апр 2021
    На Дойче Велле ,4е поверваме вече само,като започне да предава на живо парада на 09.05 от Москва,скоро че е....ама надали..:)
  • 3
    Ед
    Един от Вас
    1 -2
    08:51, 28 апр 2021
    А защо не пишете, че са взели това решение след звънец от Вашингтон, това също го пише в Дойче Веле. За собствени пари и продажба на други страни може, а собствените бюджетни ще ги дадем на американците - ето ти и точната причина. нашите правят точно това. Защо да купуваме по-евтината и точна не по-малко добра и надеждна, като можем да пълним и своята (бюрократична) гушка
Последни новини