Кога ще бъде пуснато движението по моста над река Марица в Димитровград?

    Юли месец е оптимистичният срок за пускането на движението по моста над река Марица, свързващ двете части на Димитровград, заяви днес кметът на града Иво Димов.

    Не могат да се дадат конкретни срокове, защото реконструкцията на съоръжението зависи от много фактори, един основен фактор е времето, поясниха специалистите. На пресконференцията, състояла се днес на ремонтиращото се съоръжение, освен кметът Иво Димов, директорът на инвестиционни дейност към местната община Клавдия Йовчева, бяха и доц. д-р инж. Петър Николов, който е член на експертния екип на проф. д-р инж. Костадин Топуров, под чието ръководство и наблюдение се извършват ремонтните дейности по реновиране на мостовото съоръжение.

    Кметът Димов заяви "Винаги съм казвал, че за мен качеството на работа е на първо място, затова държа изпълнението и на дейностите по ремонта на това мостово съоръжение да бъдат на ниво." Градоначалникът опроверга слуховете, който се носят в обществото, че проектът е пропаднал и че не е осигурено пълното финансиране на обекта. "Нищо подобно. Финансовият ресурс е осигурен и се провежда изпълнението, под стриктния мониторинг на проектантите", подчерта Димов.

    На многобройните въпроси, защо ремонта започна преди зимния сезон и това налагаше временното прекъсване на дейностите, кметът поясни, че се започна в края на миналата година, защото тогава нивата на Марица са били най-ниски, което е позволило укрепване на колоните. "Тогава беше свободен и един от трите огромни крана, който трябваше да бъде използван. Колоните са укрепени, с изключение на тази в северната част, но тя може да се изпълни и на по-късен етап. Посоченият срок е условен. Досега имаше две спирания за по-дълги периоди, заради неподходящото време", заяви кметът.

    За подмяната на колоните от южния край на съоръжението е направен насип от около 3 000 тона камъни и почва, за да може коритото на реката да се стесни и да може да се работи по подмяната на колоните. Следва по-голямата част от този насип да се премести от противоположния край на моста, за да може да бъде подменена и северната колона на съоръжението.

    Ремонтът на моста, който от години е в пред-аварийно състояние, стана възможен, след предоставена целева финансова помощ от Министерски съвет в размер на 1 883 802 лева. Той започна в края на октомври миналата година.

    Повече може да видите в видеорепортажа към материала.

    Източник: Dimitrovgrad.bgvesti.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (7)

    • 1
      Км
      Кмете
      22 -3
      18:27, 27 апр 2021
      Кмете, твойто е мъркане под носа само и само да кажеш нещо. Защото няма по-големи балабурници от вас заедно директорката ти, която не е никакъв специалист и турен по герберски на този пост. Когато се започва такова съоръжение се преглеждат бюлетините и се вижда сезона на най-ниски води. За р. Марица това е перода Юни - Август. Вие с вашите капацитети избрахте сезона на най-високите води- зимните. Веднъж отложихте като казахте, че до Април ще свършите. Изглежда, че вие плувате само във високи води, щото кораба ви е много специален, гербаджийски и ви е позволено всичко. За вашите-нашите пари не мислите, но тези които обикалят постоянно, не ги питате. Какво ви е еня, че хората обикалят, че харчат средства за сметка на вашата "компетентност". Този директор трябваше до сега да е уволнен. Какво разбира от това строителство и въобще от строителство. Какво разбира от графици, от отчет на строителството и въобще от начините за строителство.
    • 2
      О.
      О. С. Т. А. В. К. А
      12 -3
      20:09, 27 апр 2021
      Оставка
    • 3
      Юл
      Юли
      15 -2
      21:11, 27 апр 2021
      Юли месец??? Дано да е тази година .
    • 4
      Ее
      Ее
      15 -3
      06:15, 28 апр 2021
      април 2022г. А иначе се работи с по 5 човека и почти никаква техника. Мафията така прави.Взема обект и го дава на селска фирма и когато тогава.
    • 5
      Х
      Х
      12 -1
      10:37, 28 апр 2021
      Ко беше...?!?
      Работа, работа,работа... хахахаха!
      Пълно излагане!
      С тези темпове е невъзможно да стане до юли.
      4-5 циганина имитират работа от месеци насам.
    • 6
      Ба
      Бай Хой(Кой)
      2 -1
      00:15, 29 апр 2021
      Гавра с хората... тези гробари имат нужда от лекарство..."Пиночет".
    • 7
      Ди
      Димитровградчанин
      0 0
      18:26, 2 май 2021
      По стечение на обстоятелствата ми се наложи да минавам покрай моста всеки ден по 2 пъти!Първия ден беше ударен за да се развали асфалта за да не може да се минава.Фадромата работеше с голяма злоба.Ей,викам си,тези не само ще спазят срока до края на март,ами и ще го съкратят!Да ама не!След заграждането с ламарина започнаха да работят 3 циганина с лопати,като хвърляха пясък от единия тротоар на средата и после на другия и то цяла седмица.Явно им омръзна и приключиха и така цял месец!Пусна се слух,че чакат спец.кран от Румъния(400 тонен)По някое време дойде един кран,вдигна стрелата за една седмица ....и си отиде,а моста си остана в същото състояние!И така до преди месец.Не знам за този месец,през който не съм минавал,как са организирали нещата,но при положение,че работят на една смяна и почиват събота и неделя....нямам думи!В същото време пътя,по който е отбито движението,в частта си от разклона за кв.Изгрев към Димитровград вече е с пукнатини,а няма и година от "асфалтирането му!
    Последни новини