Омбудсманът пита община Перник за поскъпването на такса смет

Омбудсманът Диана Ковачева е изпратила препоръка до кмета на община Перник Станислав Владимиров и председателя на Общинския съвет Димитър Колев, съобщи пресцентърът на институцията. Ковачева е поискала отговор за причините, наложили драстичното увеличение на цената на таксата за битови отпадъци във всички села на територията на община Перник.

Повод за препоръката са жалби на граждани - собственици на имоти в с. Рударци, според които тази такса е определена несправедливо, предвид лошото състояние на улиците и липсата на реално предоставяне на услугата по събиране и извозване на отпадъците. Те посочват конкретни улици, които нямат асфалтово покритие и тротоари. Твърдят, че такава е ул. "Марица", на която никога не е имало съдове за събиране на битовите отпадъци, включително и към настоящия момент.

Гражданите уверяват, че редовно заплащат такса за битови отпадъци и многократно са се обръщали към кмета на с. Рударци с искане за асфалтиране на посочената улица. Живущите обаче били информирани, че населеното място не разполага с необходимия за това финансов ресурс, който може да бъде предоставен само от община Перник.

Проверка на омбудсмана установила, че с решение от 18 декември 2020 г. на Общински съвет-Перник, таксата за битови отпадъци за 2021 г. за жилищни и вилни имоти на граждани във всички села на територията на общината е определена в размер на 19,06 промила върху данъчната оценка на имотите, от които 18,05 промила са за услугата по сметосъбиране и сметоизвозване. За 2020 г. общият размер на таксата за посочените населени места е 2,25 промила.

Кметът на общината отговаря за осигуряването на съдове за събиране на битовите отпадъци - контейнери, кофи и др., и осигурява условия, при които всеки притежател на битови отпадъци се обслужва, пише омбудсманът. Според нея собствениците на имоти на ул. "Марица" реално не получават услугата сметосъбиране и сметоизвозване, за която заплащат такса в размер на 18,05 промила, което е недопустимо.

Ковачева настоява да бъде осигурен необходимият брой съдове за събиране на битови отпадъци, съобразно нуждите на живеещите, както и да бъде потърсена възможност за осигуряване на средства за асфалтиране на ул. "Марица".

Източник: Perunik.COM

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Случаен виц

Последни новини