Юбилеен албум на първия представителен миньорски хор е дарен на "Държавен архив" - Перник

Ценно дарение е направила изкуствоведът Магдалена Манолова - дъщеря на диригента и дългогодишен главен художествен ръководител на представителния работнически смесен хор "Темелко Ненков" в Перник н.а. Ангел Манолов. Това съобщи "Държавен архив" - Перник. Постъплението включва юбилеен албум и поздравителни адреси по повод на годишнини и свързани с богатата творческа дейност на колектива.

Това е първият в страната ни представителен миньорски хор. Той е функционирал към Профсъюзния дом на културата на миньорите и енергетиците в Перник. Създаден е през 1928г. от група ентусиазирани работници и служители в мината. В близо половинвековната си дейност хоровият колектив е провел над 4 200 репетиции, изнесъл е 420 концерта и е участвал в повече от 800 концертни програми. Показвал е изкуството си в Унгария, Полша, бившите ГДР, Югославия, Чехословакия, СССР.

Хорът е носител на орден "Кирил и Методий" - I степен и лауреат на I,II,III и IV републикански фестивали - награден със златни медали и диплома за високи художествени постижения. Диригентът н.а. Ангел Манолов е бил удостоен с ордените "Народна Република България" и "Кирил и Методий" I-ва степен, той е почетен гражданин на столицата.

Дарението е връчил пернишкият скулптор Богомил Живков.

Източник: Perunik.COM

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини