25 °C

Гърция е внесла в ЕК своя план за възстановяване и устойчивост

Гърция е внесла в Европейската комисия своя национален план по Механизма за възстановяване и устойчивост, съобщи премиерът Кириакос Мицотакис на среща с президента на страната Катерина Сакеларопулу, предаде АНА-МПА.

Мицотакис подчерта, че доколкото му е известно Гърция е втората от европейските страни, която внася такъв план. Планът, наречен "Гърция 2.0", съдържа 4100 страници и е в състояние да преструктурира изцяло модела на производството, да насочи значителни ресурси за цифров преход и за усилията за преминаване към икономика с нулеви емисии от въглероден диоксид, каза гръцкият премиер. Освен това, според него, планът съдържа съществени дейности в областта на социалната кохезия, квалификацията и подкрепата за младежта. Мицотакис определи плана като уникална възможност, която не трябва да бъде пропусната.

Както беше обявено от гръцкото правителство в края на март, националният план за възстановяване и устойчивост съдържа 170 проекта, инвестиции и реформи. Общите инвестиционни ресурси в рамките на плана се очаква да достигнат до 57 млрд. евро, от които бюджетът на фонда за възстановяване ще бъде почти 31 млрд. евро.

Тогава Мицотакис каза, че планът ще промени модела на гръцката икономика, като ще я направи отворена и конкурентна, с цифровизирана и ефективна държавна администрация, с мащабни проекти със социален ефект, а данъчното облагане ще благоприятства развитието.

Амбицията е през следващите 6 години да бъдат разкрити 200 хиляди нови работни места, а брутният вътрешен продукт да се увеличи със 7 процента.

Председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен изрази задоволство от внасянето на плана и от акцентите в него. "Получихме гръцкия план за възстановяване и устойчивост. Радвам се, (че поставя) акцент върху ключови области като зеления и цифровия преход, заетостта, компетентностите, частните инвестиции и реформите. След оценката (му) Гърция ще може да получи до 30,5 млрд. евро чрез NextGenerationEU", каза Фон дер Лайен

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 08.05.2021

Хороскоп за Овен

Овен
Добър енергиен тонус и физическа устойчивост. Радвате се на споделено внимание в работата си. Признанието, което получавате не е случайно. Положените усилия за да се приспособите към новата ситуация ви карат да се чувствате добре. Приемате градивно забележките и продължавате напред.
08 май 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Очаква ви спокоен ден на работното място. Със задоволство ще установите, че служебните ви дела се развиват успешно като някои от тях е възможно да надхвърлят очакванията ви. От вас се излъчват добро настроение и оптимизъм, които действат стимулиращо на близките ви хора. Отложете ангажименти вечерта, за да прекарате повече време с любимия човек.
08 май 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Отдава ви се възможност да разширите дейността си и да завоювате нови територии. Възползвайте се от съветите на специалисти в дадената област. Инвестициите, които направите за компетентна консултация ще се възвърнат многократно. Не залагайте на нищо случайно, подсигурете се добре във всяка своя стъпка.
08 май 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Присъствието ви от много хора е търсено и желано. Знайте, че само с постоянство и воля можете да постигнете желанията си, нищо няма да дойде наготово. В отношенията с роднините са възможни разногласия, от вас зависи да ги убедите аргументирано в правотата на доводите си.
08 май 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Приключете навреме започнатите задачи, денят е подходящ и за други занимания. Ще останете адекватни на ситуацията и ще покажете най-доброто от себе си, споделяйки идеите си пред когото трябва. Разбирателството помежду ви ще помогне по-лесно да се постигнете обща цел. Други ще се подготвят за предстоящо събитие, важно за професионалната им реализация.
08 май 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Предстоят ви важни ви срещи, изискващи да сте в добра форма. Ще се концентрирате в сферата на професионалните си занимания и ще търсите по-добри пътища за изяви. Личен проблем е на път да бъде решен, но не проявявайте твърдоглавие, а се вслушвайте в съветите на онези, които милеят за вас.
08 май 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Посветете времето си за приключване на проект, по който работите от дълго време. Придържайте се към онова, което ви е познато. Всяко отклонение от пътя, може да ви навреди. Покажете на близките си колко много ги цените и се нуждаете от помощта им. Това ще ги мотивира да поемат част от грижите ви. Заемете се със самоусъвършенстването си - изучаването на чужда език е добро начало.
08 май 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Ще спечелите, ако не пренебрегвате предложенията на колегите си и заедно взимате решения по общите ви задачи. Може да се наложат и компромиси, за това не бъдете категорични. За реализацията на нова идея също се консултирайте със специалисти, за да не хвърлите труда си на празно.
08 май 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Доста напрежение и непредвидени ядове се очертават пред повечето от вас. Въпреки това денят има изгледи да се превърне в един от най-успешните ви в последно време. При по-голяма концентрация ще успеете да избегнете повечето неприятности и да се възползвате от шансовете, които ви се откриват. Важно е да не губите обзелия ви днес ентусиазъм.
08 май 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
С творческо настроение ще се отнесете към работата си. Една от причинете за повишения ентусиазъм е зараждаща се нова връзка или вълнуващо ви познанство. Но не така ще бъде с онези, които са заети да раздават “правосъдие”. Ако нямате пряко отношение към проблемите се въздържайте от коментари, за да не дистанцирате публиката от себе си.
08 май 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Бъдете повече пестеливи. Сега не е желателно да си позволявате излишни харчове. Отваряйте си очите на четири, особено ако при работата си работите с пари. Помощта, която ще ви бъде поискана е много необходима. Не я отказвайте. Всяко ваше доброволно желание за подкрепа ще бъде многократно възнаградено.
08 май 2021

Хороскоп за Риби

Риби
Задача, върху която отдавна работите ще се придвижи успешно напред и ще я приключите с добри резултати за себе си. Други ще поставят условие пред партньора си за конкретни обвързаности, може да не са в личен план. Но това е начина да продължите спокойно напред, със защитени интереси.
08 май 2021
Последни новини