Как пандемията влоши развитието на децата

Беше ясно, че продължилата повече от година пандемия ще нанесе своите поражения върху всички аспекти от живота ни. Не едно и две проучвания се опитват да направят реална оценка на въздействието на необичайната ситуация върху психичното здраве на децата.

Поредното такова проучване, направено във Великобритания, се фокусира върху това, как пандемията се отрази на езиковите им умения.

Данните на компанията Speech Link, използвана от училищата за оценка на езиковите умения на децата, показват, че броят на четири и пет годишните, нуждаещи се от помощ в училище, се е увеличил с 25% в сравнение с 2019 г.

Тези данни се основават на проучване на 50 000 деца от начални училища в Англия и са отразени в констатациите на Фондацията за образователни фондове (EEF), пише Daily Mail.

Повечето учители (76%) от общо 58 000 основни училища във Великобритания са посочили, че децата, които са започнали училище през септември 2020 г., се нуждаят от по-силна подкрепа в комуникацията.

Почти всички учители (96%) са загрижени за речевото им развитие. Притесненията са, че ниското му ниво може да повлияе отрицателно на процеса на усвояване на знания в дългосрочен план.

Като други сериозни причини за влошеното развитие при малките деца специалистите посочват по-редките срещи с баби и дядовци, социалното дистанциране, липсата на игра с други деца и носенето на маски.

Източник: lifestyle.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини