10-те най-добри храни за защита срещу атеросклероза

Развитието на атеросклерозата е свързанo с по-висок риск от инфаркт на миокарда и инсулт. Атеросклерозата е процес, който е свързан с възпаление и натрупването на мастни отлагания в артериите. Някои храни обаче имат значителен превантивен ефект срещу това заболяване, убедени са авторите на ново изследване, публикувано в изданието "Nature Reviews Cardiology".

Лекарите предлагат използването на храна като ефективно средство за защита на съдовата система. Правилната диета според учените трябва да придружава всички съвременни методи за лечение и профилактика на атеросклерозата. В новото изследване са анализирани 14 хранителни добавки, за да се идентифицира тяхното въздействие върху предотвратяването и борбата срещу атеросклерозата. В резултат, учените са съставили списък с няколко биологично активни вещества, които биха могли да имат определен превантивен ефект срещу опасното съдово заболявание.

Списъкът на най-ефективните хранителни добавки включва омега-3 мастни киселини (рибено масло), хидрокситирозол (зехтин), фибри, алицин (чесън), фитостероли и флаваноли (зелен чай, какао). "Други активни вещества като коензим Q10, някои омега-6 мастни киселини, куркумин и ресвератрол също играят роля в борбата срещу атеросклероза", добавят авторите на проучването.

Нар

Нарът и сокът са богати на антиоксиданти, които се борят с атеросклерозата. Сокът от нар не само предотвратява развитието на заболяването, но също така помага за намаляване на отлаганията, ако патологията е вече налице. 

Чесън

С чесъна се лекуват много вируси, инфекции и дори тумори. Проучванията показват, че употребата на 4000 микрограма на компонента алицин (около една четвърт глава чесън на ден) може да намали нивата на холестерола, а също понижава кръвното налягане и предотвратява образуването на кръвни съсиреци.

Спанак

Спанакът е богат на лутеин - растителен каротеноид, който не само предпазва от свързаната с възрастта дегенерация на макулата, но също така помага за предотвратяване на инфаркт, поради почистване на стените на артериите от холестеролните плаки.

Куркума

Куркумата съдържа мощна противовъзпалителна съставка, наречена куркумин, която значително намалява възпалението и увреждането на артериалната стена, което е основната причина за развитието на плаки и тромби.

Канела

Знаете ли, че канелата намалява риска от сърдечно-съдови заболявания? Една единствена чаена лъжичка канела на ден може да намали холестерола и да предотврати образуването на плаки в аортата. 

Домати

Доматите са богати на ликопен - компонент, определящ характерния им цвят. Той е антиоксидант, който намалява риска от атеросклероза с 50%.

Ягоди

Ягодите, черницата, къпините и боровинките са богати на флавоноиди, включително антоцианини, които пречат на атеросклероза.

Ябълки

Ябълките съдържат пектин - разтворими фибри, които намаляват холестерола. Пектинът кара черния дроб да използва циркулиращия в кръвта холестерол, за да произвежда повече жлъчка. Също така ябълките съдържат кверцетин, калий и магнезий, които спомагат за намаляването на кръвното налягане.

Авокадо

Добавете малко авокадо в салата или сандвича си. Проучванията показват, че ежедневната консумация на този плод понижава холестерола и кръвното налягане.

Портокалов сок

Използването само на две чаши дневно на чист портокалов сок без добавена захар, помага да се подобри кръвното налягане и да се намали възпалението на артериите. Портокаловият сок е богат на много антиоксиданти и на витамин С, който почиства артериите и предотвратява окислителния стрес в кръвния поток. 

Източник: obekti.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини