Турският посланик даде ифтар в новата джамия в Кърджали

Изображение 1 от 3

    По случай свещения за мюсюлманите месец Рамазан за първи път в двора на новопостроената джамия в квартал „Прилепци“ в Кърджали бе организирана  благотворителна вечеря „ифтар“. Организатор на проявата бе

    Посолството на Република Турция в София, а домакини на събитието бяха Районното мюфтийство и Община Кърджали.

    Благотворителната вечеря уважиха Посланикът на Република Турция Нейно Превъзходителство Айлин Секизкьок, новият Генерален консул на Р Турция в Пловдив КорханКюнгерю,  председателят на Висшия мюсюлмански съвет Ведат Ахмед, зам.главният мюфтия Ахмед Хасанов. Те бяха посрещнати от д-р инж. Хасан Азис, зам.председател на ДПС и кмет на Община Кърджали, районния мюфтия Басри Еминефенди и областния лидер на ДПС Ресми Мурад.Сред гостите на ифтара бяха още кметовете на 7-те общини от областта, председатели на законодателните органи, енорийският свещеник Петър Гарена.

    В своето приветствие към присъстващите зам.председателят на ДПС и кмет на Община Кърджали д-р инж. Хасан Азис благодари от сърце на всички гости, уважили празника. „В тази историческа вечер всички тук сме много развълнувани, но най-развълнуван съм аз. Спомням си, че първите стъпки за изграждането на тази величествена джамия бяха направени през 2006 година. През 2008 г. бе подготвен проектът, а през 2015 година започна строежът с финансовата помощ на Голямата община-Бурса. Молитвеният дом е с площ от 1400 кв.м. и ще побира до 1200 вярващи. Целият комплексът включва и културен център, библиотека, класни стаи за обучение по религия, кафетерия“ заяви д-р инж. Хасан Азис. От свое име и от името на всички мюсюлмани искам от сърце и душа да изкажа искрените си благодарности за оказаната финансова помощ от Турция.

    Приветствие на празничната вечер поднесе Посланикът на Република Турция у нас Нейно Превъзходителство Айлин Секизкьок.

    „За мен е огромна чест да съм на този исторически „ифтар“, както каза д-р инж. Хасан Азис. Искам да му благодаря, че дори и в пандемия, работата по джамията не е спирала“, заяви Н.Пр. Айлин Секизкьок. Тя предаде на присъстващите топлите поздрави на турският президент Реджеп Таип Ердоган и външният министър на Турция МевлютЧавушоглу. „Турция е тук, заедно с Вас, защото Вие сте с нас“, каза още Айлин Секизкьок. Тя поздрави мюсюлманите и техните семейства с предстоящия свещен празник Рамазан Байрам и им пожела здраве, добруване и благоденствие.

    Гюнер Шукри

    Източник: Kardjali.bgvesti.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини