20 °C

Честваме Деня на Европа

Днес гражданите на Европейския съюз отбелязват Деня на Европа, посветен на мира и единството на стария континент. Той се отбелязва всяка година на 9 май - датата, на която през 1950 г. е произнесена историческата Декларация на Робер Шуман - външен министър на Франция по онова време. В своя реч в Париж той споделя идеята си за нова форма на политическо сътрудничество в Европа, която ще направи войната между европейските народи немислима.

Шуман предлага да се създаде европейска институция, която да обедини и управлява производството на въглища и стомана. Година по-късно е подписан договорът за създаване на подобна институция. Идеята на Шуман поставя началото общността, която днес наричаме Европейски съюз.

За да отбележат Деня на Европа, през май институциите на ЕС в Брюксел и Страсбург отварят врати за обществеността. Местните служби на ЕС в Европа и в целия свят организират множество прояви за всички възрасти.

Денят на Европа ще бъде отбелязан и у нас. Тази вечер сградата на НДК в столицата ще засвети в цветовете на европейския флаг.

Предстоят и множество събития под егидата на Представителството на Европейската комисия в България и Бюрото за връзка на Европейския парламент.

В рамките на играта "Евродедективи", организирана от Бюрото на Европейския парламент у нас, ще бъдат представени любопитни факти за ЕС. Това ще стане по време на разходка из познати места и сгради в центъра на София. Играта ще се провежда до 30 октомври на открито в столицата.

Любителите на киното ще могат да гледат филмите-финалисти за наградата "Лукс", европейската филмова награда на публиката.

На 12 май, в десетото юбилейно издание на нощта на литературата, ще се включат културни институти и посолства на държавите от ЕС. Популярни българи ще четат интересни откъси от европейски автори.

Коментари в сайта (23)

 • 1
  Ан
  ******** ********
  9 -5
  11:43, 9 май 2021
  по всякакъв начин се стремят деня на победата да се забрави. да омаловажат празника на братска Русия. Ако не беше Русия аналните щяха да изпушат през ковините на бухенвалд.
  • Ми
   минувач
   3 -2
   18:52, 9 май 2021
   Само отбелязвам. Вместо на руските граждани . Дебилът наречен българин трябваше да сложи визи на Генерал Гурко. И да продължи да праска чело в земята.
 • 2
  3,
  3,14
  5 -5
  11:55, 9 май 2021
  Днес отбелязваме 76 години от победата над хитлеристка Германия по време на Втората световна война!Измисленият ден на Европа,да си го празнуват англичаните,които с бомбандировките си,искаха да направят София на "картофена нива" и 28 000 мирни български граждани бяха убити.Това е ИСТИНАТА за 9май,млади хора!Дугото е пропаганда и угодничество!Честит празник на малкото останалите истински българи!!!!!
 • 3
  Ка
  как се лекува русофобия
  7 -8
  12:45, 9 май 2021
  Вземате паве и почвате да млатите русофоба в кратуната докато протече кръв. После продължавате минимум още 20 -30 минути. Ако оживее -значи е излекуван. Ако умре - значи болестта е надделяла. За всеки случай си вземете две павета. Твърдоглави са и често паветата стават зян.
  • Ба
   бат Танас
   5 -2
   12:50, 9 май 2021
   Така ни управлявахте до сега и сега пак искате по същия начин да продължавате! Докато сте живи все ще е така
  • Пр
   прав си тука
   4 -6
   12:59, 9 май 2021
   По друг начин с отрепки не става
  • Къ
   към №3
   2 -3
   14:08, 9 май 2021
   Затова след 9 септ.44г.,комунистите са избивали изроди като тебе без съд и присъда!
 • 4
  2,
  2,24
  3 -1
  15:45, 9 май 2021
  Победителите днес честват Деня на победата,а победените-деня на Европа!Разни хора - разни идеали!!!
  • 🇧🇬
   🇧🇬 🇩🇪
   2 -6
   15:59, 9 май 2021
   "Победените" живеят като бели хора, "победителите"... Виж коментара
  • То
   тоя със знаменцата
   4 -4
   18:56, 9 май 2021
   си мисли ,че със Хитлер щеше да има охолен живот. а не подозира дебила ,че още баба му щеше да изпуши през некой комин.
 • 5
  Ко
  когато едно общество
  4 -1
  18:49, 9 май 2021
  не може да разбере кое е истина и кое е лъжа. кое е правда и кое неправда. това общество е обречено. това е българина. отново слуга. и доволен ,че е слуга. на такова общество не може да се помогне. само спасението от резаците още не си е заслужило нашето общество. жалко. малък ,но изклйчително прост народ е българския.
 • 6
  Fa
  FARAON
  0 0
  23:18, 9 май 2021
  Ванга ви каза, как ще завърши вашия свят. И да криете и да не криете, не можете да го промените :)
 • 7
  Ас
  АСЕН ИЛИЕВ
  0 0
  23:21, 9 май 2021
  (б)оклуците и колхозната свиня знаят още от ванга, за края ви :) но мислят, че като го крият, някак си, ще ви се размине :)
 • 8
  Ас
  АСЕН ИЛИЕВ
  0 0
  23:23, 9 май 2021
  Ванга ги предупреди, че идвам и ще ви ликвидирам :) те затова и ме дебнеха още от началото :)
 • 9
  Ка
  Какъв
  0 0
  23:29, 9 май 2021
  е този измислен ден на Европа.Ако не беше победата на СЪВЕТСКИЯ СЪЮЗ ,нямаше да има и Европа,а само хитлеристка Германия.
 • 10
  Ас
  АСЕН ИЛИЕВ
  0 0
  23:58, 9 май 2021
  Май муни, а вие сещате ли се, защо точно на вангелия гущерова, се падна удоволствието да слуша за мъките и болките ви, цял живот :)
 • 11
  Фа
  ФАРАОН
  0 0
  00:03, 10 май 2021
  Някой е помогнал на гущерите да победят бога. Що сега не ме победят? :)
 • 12
  Фа
  ФАРАОН
  0 0
  00:04, 10 май 2021
  Сега, аз, ще изпия кръвта на говорещите гущери :) и ще им изтръгна и изям дроба :)
 • 13
  Fa
  FARAON
  0 0
  00:09, 10 май 2021
  Нали знаете, кои произлизат от рептилите? :)
 • 14
  Фа
  ФАРАОН
  0 0
  00:24, 10 май 2021
  Рептилите отрезали главата на бога и решили, че са върховен хищник :) аз пък мисля, че са превъзходна кървавица :)
 • 15
  He
  HERR MANNELIG
  0 0
  00:40, 10 май 2021
  Пръстена, който оставих на иконата на света петка на рупите, не беше да се сгодяваме. Върнах и го :)
 • 16
  Фа
  ФАРАОН
  0 0
  00:44, 10 май 2021
  Нали видяхте днес, че си оправих и сложих старата, чисто метална капла на колелото и махнах тази с черното? :) няма черно по мен. Само чист, лъскав метал :) дори оста на главината смених и сложих металик :)
 • 17
  Фа
  ФАРАОН
  0 0
  00:46, 10 май 2021
  Както ви казах, нямам нито един клонинг в този свят и нямам вина за създаването на тази зверилница.

Хороскоп за 18.06.2021

Хороскоп за Овен

Овен
Не пестете силите си днес. Денят е многообещаващ за вас и е едно чудесно начало на новата седмица. Интимните ви завоевания от предишните дни ви импулсират и стимулират творческите ви способности. Това ще изиграе решаваща роля в деловите ви начинания.
18 юни 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Умереността ви е похвална и това ще ви донесе повече успехи днес. Ще получите предложение за съвместен бизнес, което може да се окаже добра перспектива за бъдещето ви. Не се колебайте дълго, проявете активност. Събитията ще ви подскажат правилните решения, доверете се на интуицията си.
18 юни 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Благоприятните възможности за удовлетворяващи ви реализации идват една след друга. Бъдете уверени в себе си и действате, независимо, че ви се увеличават отговорностите. Работата е нещото, което ви държи будни и ви прави активни. Любими занимания може да ви отведат далече от къщи, споделете тези моменти с обичани хора.
18 юни 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Силната ви интуиция ще ви предпази от неразумни постъпки днес. В определен момент се колебаете как да постъпите, но близък приятел ще ви помогне да намерите вярната посока. Имайте повече търпение в личните си контакти, не позволявайте на емоциите ви да властват над вас. Харчите прекалено много за дребни неща.
18 юни 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Възможно е да останете подразнени от нетактичното поведение на човек от обкръжението си. От друга страна това ще повиши активността ви, в доказване правотата на тезата ви. Каквото и да се случи бъдете премерени и не позволявайте емоциите да диктуват поведението ви. Отдадеността ви на една идея може да предизвика криза в отношенията ви с партньора.
18 юни 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Отдавате голямо значение на професионалната си заетост и с право. От днешните ви срещи ще зависят доходите ви, което ви прави още по-отговорни. Благодарение и на добрата ви организация, ще повишите ефективността на труда си и ще подобрите климата сред колегите си и в къщи.
18 юни 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Не се поддавайте на емоции и не се предоверявайте. Днес се изисква от вас да бъдете последователни в служебните си задължения. Ако е необходимо вложете цялата си енергия, за да се справите със започнатото. Няма да закъснеят и парите, но само ако разчитате на себе си. Любовта ще ви подкрепи, ако срещне у вас воля за борба, а не хленч.
18 юни 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Без да се заяждате с околните и проявявайки добронамереността си към тях, ще ви бъде по-лесно в отстояване на позициите. Добро начало за започващите нова работа, както и за влюбените, които пристъпват към по-голямо взаимно обвързване. Възможности за брак или запознанства с цел брак.
18 юни 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Очаква ви приятен и спокоен работен ден. Настроението ви действа тонизиращо на всички около вас, затова бъдете сигурни че всеки около вас днес ще остане очарован от излъчването ви. Колега ви предлага добра идея, но е възможно тя да остане на заден план за момента. Изчакайте по-добър момент за да се заемете сериозно с намеренията си.
18 юни 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
За пореден път ще покажете уменията си да взимате правилни решения и да ги следвате. Ще потиснете притесненията си за друго време и днес ще се възползвате от всяка подадена ви възможност. До себе си ще имате хора, които открито ви подкрепят и на които може да се разчита. Оценете ги и им върнете жеста.
18 юни 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Настроени сте за активна почивка. Ще ви привличат занимания със спорт, туризъм или светски живот. Сигурно е, че няма да скучаете, напротив. Любовни трепети ще ви държат будни и подтикват към действия. Добра новина ще ви накара да кроите планове за бъдещето си. Липсата на тревога си е цяло щастие, но дали го осъзнавате?
18 юни 2021

Хороскоп за Риби

Риби
Печалбите ви преследват независимо с какво се занимавате. Сега е момента да покриете дълговете си(ако имате такива) и да помислите за спестявания. Спокойно можете да си позволите повече разточителство при покупките. Здравето ви е отлично и скоро едва ли ще ви създава проблеми.
18 юни 2021
Последни новини