20 °C

NASА симулира астероид, насочил се към Земята, и има лоши новини за нас

Във всички филми, игри или телевизионни сериали, в които има астероид, насочен към Земята, новините винаги са шокиращи. В зависимост от спецификата на сценария населението на планетата може да има от няколко дни до няколко месеца, за да се подготви за неизбежното. Нещата винаги изглеждат мрачни, но по-често човечеството успява да извади коз от ръкава си и да измисли план, който спасява милиарди животи. Но това е измислица и въпреки че човечеството притежава някои доста зрелищни технологии, наистина вероятно няма да имаме късмет като в измислените светове.

Всъщност неотдавнашен симулационен експеримент, проведен от NASА, повече или по-малко доказва, че астероид, който се е насочил към Земята, ще доведе до гибел дори ако имаме шест месеца, за да се подготвим за него. По време на годишната конференция за планетарна отбрана учени от редица космически агенции участваха в симулиран сценарий за реагиране при извънредни ситуации, при който измислен астероид, наречен 2021 PDC, се удря със Земята. Учените решиха, че имат шест месеца за планиране, и с изминалите дни и месеци бъдещето започва да изглежда невероятно мрачно.

Когато новата информация започна да постъпва, става ясно, че астероидът е на път да удари Европа. Но проследяването на пътя на астероида беше само част от задачата. Истинският тест беше симулиране на реакция, която ще спаси човешки животи. Участниците обмисляха много варианти, включително опити за изтласкване на астероида извън курса, но той вече беше твърде близо до Земята, за да бъде това ефективно. Освен това учените решиха, че „силата, изисквана за изместване на измисления астероид 2021 PDC от курс на сблъсък със Земята, е толкова голяма, че рискува да счупи астероида - може би създавайки множество големи фрагменти, които биха могли да ударят Земята“.

Учените също така тестваха използването на ядрени експлозиви за унищожаване или поне сериозно намаляване на вероятността всеки голям елемент от астероида да може да премине през земната атмосфера. За съжаление екипът беше изправен пред реалността, че „международните закони изключват използването на ядрени оръжия в Космоса“, което означава, че те не са могли да направят много при толкова кратко известие.

„Групата за планиране и консултиране на космическите мисии стигна до заключението, че не могат да бъдат стартирани космически мисии към измисления астероид 2021 PDC навреме, за да го отклонят или нарушат“, отбелязват учените в хода на учението.

Измисленият астероид удари Чехия близо до границата ѝ с Германия и Австрия. Последният доклад преди удара стесни мястото на удара до 23 километра, а времето на удара до една секунда. Астероидът, който е бил само около 100 метра в диаметър, е причинил сериозни щети на площ с диаметър до 300 километра.

Източник: hicomm.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 16.06.2021

Хороскоп за Овен

Овен
Справяте се много добре със задачите си днес и съвсем естествено се радвате на впечатляващи резултати. Усилията ви по разрешаването на даден проблем най-сетне се увенчават с успех. Ваш партньор може дави даде много ценна идея. Заслужава си да помислите за осъществяването й. Вечерта може да бъде много по-приятна, ако я споделите с приятели. Условията за това са идеални, но поемете вие инициативата.
16 юни 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Не се поддавайте на изкушението да напътствате, оценявате и съдите. Във ваш интерес е да запазите добрия тон и ще спечелите. Имате перспективни планове, остава да намерите подходящите хора, с които да ги реализирате. Професионална оферта ще провокира активността ви в стремежа да спазите договорените срокове.
16 юни 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Без да се притеснявате от ничие мнение, открито ще изразите отношението си към нещата и хората, носещи ви спокойствие и душевен комфорт. Ще ги приобщите към себе си и заедно ще сътворите нещо значимо. Материални придобивки за по-напористите от вас, но и другите ще има какво да ги радва.
16 юни 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Работата ви днес ще е свързана с различни срещи и ангажименти, и от вас ще се изисква да бъдете готови по всяко време да реагирате адекватно на ситуацията. Възможно е в последния момент да ви се наложи да промените част от плановете си, но нека това не ви тревожи. Скорошните финансови постъпления ще компенсират времето ви напоследък.
16 юни 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Ще се наложи да решавате проблеми предизвикани от ваши близки. Това може да отнеме голяма част от времето ви днес. Опитайте да разберете всяка от двете страни, но в никакъв случай не се изкушавайте да съдите. Праволинейността ви ще е достатъчна за да обърнете в положителна посока развитието на конфликта.
16 юни 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Ще бъде добре, ако умеете да използвате подкрепата на звездите, разчитайки знаците на съдбата. Вашият оптимизъм е най-големият ви коз. Предстои ви добро представяне на изпити или на друго важно събитие за вас. Иска ви се да подновите дома си, сега е момента да го направите, увличайки и близките си в това начинание.
16 юни 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Делови причини могат да променят плановете ви за деня. Решаване на финансов въпрос ще ви направи активни, но случаят не е за изпускане. Амбицирани сте да дадете всичко от себе си, осигурявайки си по-добра печалба. Близките ви ще поемат от грижите по дома, предвид заетостта ви.
16 юни 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
От днес ще започне процес на преобразувание на работното ви място, който е наложителен за постигането на по-високи резултати. Включете се активно в тази акция, тъй като със сигурност бихте могли да бъдете много полезни. Предстои ви важен разговор, в който ще трябва добре да изложите позициите си. От това ще зависи вашият бъдещ авторитет.
16 юни 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Доста емоции ви се събират напоследък, затова днес си починете и не мислете за работа. Въпреки, че не е характерно за вас, помързелувайте и се отдайте на любимите си занимания. Отношенията ви с вашия партньор са спокойни и безоблачни.
16 юни 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
Изпълнени сте с добри намерения и от вас зависи те да се случат. Търсещите разнообразие ще имат срещи и ще се радват на приятелска компания. Започнатата подготовка по важна задача върви към края си. Предстои ви същинската работа и това ще ви ангажира цялото внимание.
16 юни 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Възможни са промени, които няма да са в негативен план. Денят не е подходящ за финансови сделки и каквито и да е операции, свързани с пари. От вас струи бодрост, която се предава и на околните. Мислете за красиви неща и светът ще ви отвърне със същото. Нямате основания за недоволство.
16 юни 2021

Хороскоп за Риби

Риби
Грижите по семейството не спират за вас. И днес ще се занимавате с чуждите проблеми, а своите ще пренебрегнете. Намерет време за себе си. Имате нужда да се погрижите както за здравето си, така и личните си предпочитания. Всяко пренебрежение може да ви изведе от кондиция и да ви навреди.
16 юни 2021
Последни новини