Тръгва експедиция да търси самолета на Амундсен

Амундсен заби норвежкото знаме на Южния полюс през 1911 г.,
Нов опит да бъде локализиран изчезналият самолет на прочутия полярен изследовател Роалд Амундсен започва утре с участието на норвежката брегова охрана, съобщи ДПА, цитирана от БТА.
Хидропланът на норвежкия изследовател "Латам" с френски екипаж изчезва през юни 1928 г. на път от Тромсьо, Швеция, за Шпицберген. Не са открити нито хора, нито останки от самолета. Норвежецът издирвал дирижабъла "Италия", пилотиран и проектиран от Умберто Нобиле, който изчезва през май 1928 г., след като прелита над Северния полюс. Италианският инженер е спасен по-късно заедно с девет оцелели членове на екипажа от плаващ къс лед край норвежкия архипелаг Свалбард (Шпицберген).
 
Новото търсене ще се концентира върху територия около 200 морски мили северозападно от Мечия остров, най-южния от архипелага, съобщи ръководителят на експедицията, капитанът на норвежкия военноморски кораб "Тюр" Том Торгримсен. "Тюр" с 25-членен екипаж ще отплава от Тромсьо рано сутринта. Корабът от бреговата охрана "Харстад" с около 40 души на борда ще отплава по-късно през деня. "Тюр" е оборудван с модерен сонар и друга техника. Автономен подводен апарат ще проучва дъното и когато засече интересен материал, флотът ще може да изпрати миниподводница с дистаницонно управление да инспектира находката визуално. Морето в зоната на търсенето е дълбоко между 100 и 200 м и дъното е предимно пясъчно, осеяно с дребни скали.

Изчезналият самолет е бил направен предимно от дърво и влакна и се предполага, че по-голямата част от него липсва след повече от 80 години във водата. Експедицията се надява да открие двигателя, макар че отй може би е разрушен или отнесен от риболовните траулери. Операцията ще продължи до 4 септември. Датите са избрани след проучване на метеорологичната статистика, което показало, че условията за най-подходящи през това време на годината.

Амундсен (1872-1928 г.) става нацонален герой след експедицията до Южния полюс през 1911 г., при която надвива британеца Робърт Скот в епична надпреара. Партньори в операцията са Норвежкият авиационен музей, Морският музей в Кьонсберг, разработил автономния подводен апарат и берлинската телевизионна продуцентска компания Context TV. През последните години няколко експедиции напразно се опитваха да открият останките на изчезналия самолет.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини