24 °C

Потенциално смъртоносна "черна гъбичка" сред прекарали COVID-19 в Индия

Пациенти, прекарали COVID-19 в Индия са развили рядка и потенциално фатална гъбична инфекция, наречена мукормикоза, известна също като "черна гъбичка", според новинарски доклади, пише Live Science.

Мукормикозата се причинява от група плесени, наречени мукормицети, които живеят в почвата и разлагащи се органични вещества, като гниещи листа и дърво, според Центровете за контрол и превенция на заболяванията (CDC).

"Тя е повсеместнн и се среща в почвата и въздуха и дори в носа и слузта на здрави хора", каза д-р Акшай Наир, базиран в Мумбай очен хирург, пред BBC News.

Мухълът може да попадне в тялото чрез порязвания и други ожулвания в кожата или инфекцията може да обхване синусите или белите дробове, след като хората вдишат спорите на гъбичките. Веднъж попаднали в тялото, гъбичките понякога могат да се разпространят през кръвния поток и да засегнат други органи, като мозъка, очите, далака и сърцето.

Най-често мукормикозата поразява хора с отслабена имунна система, включително такива с диабет или които приемат лекарства, потискащи имунната активност, според CDC. Сега все повече пациенти с COVID-19 в Индия изглежда се заразяват с инфекцията, съобщава The New York Times.

Например, в щата Махаращра, където се намира Мумбай, 200 души са с мукормикоза, след като са се възстановили от COVID-19, а осем са починали от черната гъбичка, съобщи Times, позовавайки се на местни новини.

Случаи се появяват и в столицата Делхи и в щата Гуджарат, където щатското правителство е поръчало 5000 дози противогъбично лекарство амфотерицин В за лечение на болестта.

"Чували сме, че в някои райони хората, заразени с COVID или възстановени, страдат от мукормикоза, но няма голямо огнище от нея“, заяви д-р В. К. Пол, ръководител на индийската оперативна група за COVID,  на пресконференция миналата седмица, според Times. „Наблюдаваме и наблюдаваме.“

Повишаването на случаите може да е свързано с употребата на стероиди при хоспитализирани пациенти с COVID-19, тъй като те потискат имунната система, съобщи BBC News. А тези с диабет са с повишен риск от инфекция, дори преди да приемат стероиди.

"Диабетът намалява имунната защита на организма, коронавирусът го изостря и след това стероидите, които помагат в борбата с COVID-19, действат като горивото на огъня", каза Наир пред BBC News.

Освен това много семейства трябваше да лекуват роднини от COVID-19 у дома, което означава, че хората могат да се изложат на плесента след получаване на лекарства или кислородна терапия при по-малко от стерилни условия, съобщава Times

През април Наир е прегледал няколко десетки пациенти в Мумбай с черната гъбичка. Много от тях са имали диабет и наскоро са се възстановили от COVID-19 у дома, тъй като болниците са препълнени с пациенти, съобщи BBC News. Единадесет от пациентите се нуждаели от хирургично отстраняване на око поради гъбичната инфекция, тъй като плесента лесно може да се разпространи от очите към мозъка.

В ранните стадии на инфекцията пациентите често имат запушен или кървящ нос, подути очи, увиснали клепачи или замъглено зрение, съобщи BBC News. Черни петна могат да се появят и върху кожата около носа.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини