Изследователи в Сингапур контролират Венерина мухоловка със смартфон

Изследователи в Сингапур са намерили начин да контролират растението Венерина мухоловка с помощта на електрически сигнали от смартфон, предаде Ройтерс.

Учените се надяват, че иновацията им може да намери редица приложения - от роботиката до използването на растения като сензори за околната среда.

Луо Ифей, изследовател от сингапурския Технологичен университет Нанян, показва в демонстрация как сигнал от приложение за смартфон, изпратен до миниатюрни електроди, прикрепени към растението, може да го "накара" да затвори капана си, както прави при улавяне на муха.

"Растенията са като хората, те генерират електрически сигнали. Ние разработихме неинвазивна технология, за да откриваме тези сигнали от повърхността на растенията, без да ги увреждаме", обяснява Луо.

Учените освен това са отделили капана на Венерината мухоловка и са го прикрепили към роботизирана ръка, за да може при подаден сигнал тя да хване нещо тънко и леко като парче тел.

По този начин растението може да се използва като по-екологичен "мек робот", способен да хваща крехки неща, които могат да бъдат повредени от индустриални грипери.

Комуникацията между хората и растенията не е задължително да бъде изцяло еднопосочна.

Авторите на настоящото изследване се надяват, че технологията им може да бъде използвана за долавянето на сигнали от растения за аномалии или потенциални заболявания още преди появата на същинските симптоми.

"Проучваме възможността за използването на растения и като живи сензори за наблюдение на замърсяването на околната среда", допълва Луо, подчертавайки, че предстои да бъде изминат дълъг път, преди подобна растителна технология да стане използваема за комерсиални цели.

Ентусиасти, които продават Венерини мухоловки и предлагат съвети за отглеждането им, приветстват изследването. "Ако растенията могат да ни отговарят, вероятно отглеждането им ще стане още по-лесно", казват те.

Източник: Haskovo.NET

Коментари в сайта

Последни новини