Пунктът при Рудозем е пред завършване, изграден е над 80 процента

    "ГКПП „Рудозем“ е готов на повече от 80 процента. Прогнозата е до края на юни т.г. цялата инфраструктура по проекта от българска страна да бъде завършена“, каза днес на оглед на обекта на границата областният управител на Смолян Недялко Славов. От гръцка страна се очаква пътя до пункта да е готов до края на август т.г.

    „Пряк ангажимент на областна администрация е изграждането на граничния пункт. Заедно с гръцката пътна агенция и българската пътна агенция сме бенефициенти в проекта, финансиран по Програмата за трансгранично сътрудничество. Гордеем се с това, което правим на граничния пункт, тъй като този обект ни изправи пред много предизвикателства и се радвам, че са на път да приключат успешно. Основни трудности имахме с изкопните и земните работи, тъй като възникваха доста непредвидени неща“, каза Славов.

    Проектът за самия граничен пункт е на площ 76 дка, като това включва площадката за граничния пункт, заедно с подходния път, дълъг 700 м. Площадката е разположена на площ 35 дка. В тази площ са всички сгради, съоръжения и пътни връзки за бъдещия гранични и митнически власти. Сградата е с обща разгърната площ 900 кв. м, на два етажа. Върху нея ще бъде изградена навесната конструкция, от двете страни на сградата са разположени трасетата за вход и изход. В сградата ще има офиси за българските и гръцките гранични и митнически власти. В района на пункта има още две сгради. Почти е завършена
    сградата за здравния пункт, а в момента се изгражда халето за щателната митническа проверка.

    Пунктът се предвижда за всички превози и товари, и съгласно сключената спогодба са предвидени по пет трасета за вход и изход, като за товарните автомобили са предвидени кантари. “Този пункт се изгражда по всички европейски правила и норми“, заяви Славов.

    Това, което предстои да се прави е основно полагане на асфалтовите пластове. Престои завършване на сградите, електроснабдяване, водоснабдяване, отопление и др. довършителни дейности – знаци, маркировка, бариери, съоръжения за обзавеждане на граничен пункт.

    „Не следва да има притеснение за завършването на този обект, тъй като финансирането е изцяло осигурено. Около 3 млн. лв. за строежа за пункта са осигурени по Програмата за трансгранично сътрудничество Гърция – България 2014 г. – 2020 г., а финансирането до 18 млн. лв. е от държавния бюджет, по Постановление на МС от 18 декември 2019 г. И тези средства са по сметките на областна администрация. Аз не виждам проблеми този обект да бъде завършен до месец- два“, каза Славов.

    „Работим в момента по сградата, конструкцията на навеса е готова. Халето се изгражда, на подходния път остана да се постави последния пласт асфалт“, каза инж. Стефан Соколов, представител на консорциума от четири фирми, извършващи строителството.

    „Този управленски мандат областна администрация насочи в този проект основните си усилия. Удовлетворен съм от резултатите, които като екип постигнахме, заедно с проектантите и строителите“, каза още Славов.


     

    Източник: Smolyan.bgvesti.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини