SpaceX подготвя Starship за първия му орбитален полет.

Компанията планира да изстреля прототип на кораба Starship от обичайното място в близост до Бока Чика, Тексас, и да извърши полет около света, който ще завърши край бреговете на Хавай, според документ, подаден във Федералната комисия по комуникациите на САЩ (FCC).

Все още не е обявена дата на полета, въпреки че основателят и главен изпълнителен директор на SpaceX Илон Мъск заяви, че се надява да изведе Starship в орбита до края на 2021 г.

Starship се състои от два елемента, и двата са проектирани да бъдат напълно повторно използваеми: космическият кораб, наречен Starship, и гигантският бустер на първата степен, известен като Super Heavy.

По време на предстоящата орбитална мисия SpaceX планира да върне първата степен - вероятно Super Heavy в дебютния му полет, според съобщения в медиите, на Земята около 6 минути след излитането. Но Super Heavy няма да кацне на мястото за изстрелване. Целевата зона за кацане е участък от Мексиканския залив на около 32 километра от южното крайбрежие на Тексас, според документа.

"Орбиталният кораб ще продължи да лети между проливите във Флорида", пише в документа. Той ще постигне орбита и около 90 минути по-късно ще извърши прицелно приземяване с тяга на около 100 км от северозападното крайбрежие на Кауай с меко кацане в океана.

SpaceX иска да "събере възможно най-много данни по време на полета", за да научи повече за динамиката на Starship, защото полетният профил "е изключително трудно да се предскаже точно или да се възпроизведе изчислително", се посочва в документа. Такива данни се очаква да информират за бъдещия дизайн на кораба и по-добро моделиране.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини