Експлозията на Starship илюстрира формулата на Мъск за "успешен провал"

Зрелищната експлозия минути след старта на новата ракетна система "Старшип" на "Спейс екс" в първия й летателен тест е най-новата ярка илюстрация на бизнес формулата за "успешен провал", която служи добре на компанията на Илон Мъск, казват експерти, цитирани от Ройтерс. 

Вместо да гледат на огненото разпадане на колосалната система от следващо поколение като на неуспех, експертите смятат, че драматичната й загуба ще помогне за ускоряване на развитието на превозното средство.

Изображенията на "Старшип", който излиза извън контрол на височина над 30 километра в небето, докато е прикрепен към ракетата-носител "Супер хеви", преди комбинираното транспортно средство да се разпадне на части, доминираха в медийното отразяване на дългоочакваното изстрелване.

"Спейс екс" призна, че няколко от 33-те мощни двигателя "Раптор" на "Супер хеви" са се повредили при издигането и че ракетата-носител и "Старшип" не са успели да се разделят, както е било предвидено, преди злополучният полет да бъде прекратен.

От компанията съобщиха, че са задействали команда за прекратяване на полета, след като гигантската й ракетна система, включваща бустера "Супер хеви" и кораба "Старшип", е загубила контрол по време на встъпителния тестов полет и е започнала да пада. 

Ракетата - най-мощната, създавана някога, беше изстреляна от базата на "Спейс екс" в Бока Чика, щата Тексас, и се взриви минути след старта. 

Въпреки това ръководителите на "Спейс екс", включително Мъск - основател, главен изпълнителен директор и главен инженер на базираната в Калифорния ракетна компания, приветстваха тестовия полет за постигането на основната цел - да бъде изстреляно превозното средство, като същевременно бъдат събрани множество данни, които ще допринесат за развитието на "Старшип".

Практиката прави нещата съвършени

Двама експерти по аерокосмическо инженерство и планетарни науки, с които е разговаряла агенция Ройтерс, са се съгласили, че тестовият полет е донесъл ползи.

"Това е класически успешен провал на "Спейс екс", казва Гарет Райсман от университета на  на Южна Калифорния, бивш астронавт на НАСА и старши съветник на компанията.

Райсман нарече тестовия полет на "Старшип" отличителен белег на стратегията на "Спейс екс", която отличава компанията на Мъск от традиционните аерокосмически компании и дори от НАСА с "това приемане на провала, когато последствията от него са малки".

По време на полета без екипаж на борда няма астронавти, а ракетата прелита почти изцяло над водата, за да се избегнат евентуални наранявания или материални щети на земята от падащи отломки. 

"Въпреки че тази ракета струва много пари, това, което наистина струва много пари, са заплатите на хората", каза Гарет Райсман в интервю за Ройтерс часове след изстрелването в четвъртък.

По думите му "Спейс екс" спестява повече пари в дългосрочен план и отделя по-малко време за идентифициране и коригиране на инженерни недостатъци, като поема повече рискове в процеса на разработване, вместо да държи "голям екип, който да работи години наред, опитвайки се да направи нещата съвършени, преди дори да ги изпробва".

"Бих казал, че сроковете за транспортиране на хора на борда на "Старшип" са ускорени в момента в сравнение с това, което беше преди няколко часа", отбеляза Райсман.

Планетарният учен Таня Харисън от Института за космически изследвания към университета на Британска Колумбия, казва, че освобождаването от стартовата кула и издигането през критичната точка, известна като максимално аеродинамично налягане, са големи постижения при първия полет на подобна голяма и сложна система за изстрелване. 

"Това е част от процеса на тестване", каза Харисън в интервю. "Има много злополуки, които се случват, когато се опитвате да проектирате нова ракета. Фактът, че тя изобщо беше изстреляна, направи много хора наистина щастливи".

По думите й рисковете от един-единствен летателен тест са малки в сравнение с амбициозните постижения, които са заложени на карта.

"Това е най-голямата ракета, която човечеството се е опитвало да построи", казва Таня Харисън, добавяйки, че тя е проектирана да превозва значително повече товари и хора до и от дълбокия космос в сравнение с всеки съществуващ космически кораб.

Докато НАСА работи по мисия за извличане на проби от марсианска почва и минерали, събирани от марсохода "Пърсивиърънс" и измервани в килограми, "Старшип" ще пренася обратно много тонове скали и ще транспортира десетки астронавти и цели лабораторни съоръжения до и от Луната и Марс, отбелязва Харисън.

Илон Мъск обяви, че "Старшип" е от решаващо значение за целите на "Спейс Екс" за междупланетни изследвания, както и за по-близкия й във времето бизнес с изстрелване на комерсиални сателити, научни телескопи и евентуално платени астротуристи, които да използват ракетната система за многократна употреба за пътувания до космоса.

Визирайки бързите темпове на развитие на "Спейс екс" от основаването й през 2002 г., довели до десетки търговски мисии годишно с ракетата-носител за ниска околоземна орбита "Фалкон 9", Таня Харисън казва: "Няма да се изненадам, ако през следващото десетилетие имаме хора на Марс със "Старшип".

Източник: БТА

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини