Българите работили в чужбина губят над 9.3 милиона евро годишно

Българите, които са работили в чужбина през 2020 година, и след това са се върнали в страната, са „забравили“ да си приберат общо над 9.3 милиона евро от надвнесени данъци. Причините са няколко:

  • неинформираност, че има опция да им бъдат върнати надвзети данъци;
  • страх, породен от митовете, че връщането на данъци лишава човека от други социални добавки и облекчения, както и от възможност да работи в чужбина;
  • притеснения, че процесът е свързан с твърде много бюрокрация и административни спънки. 

Как може да се спре тази загуба на милиони?

Според Росен Ковачев – управителят на българския клон на RT Tax, една от най-големите фирми за връщане на надвнесени данъци в Европа – стъпките са няколко.

Повече информация за правата на работещите в чужбина
Емиграционният поток от България към други страни в Европа не секва вече десетилетия, въпреки това много хора не знаят, че имат законно право да си поискат парите от надвнесени данъци. Важно е да се провеждат информационни кампании по темата. Така 4 милиона евро ще се върнат отново в България, при хората, които имат нужда и са работили за тях. 

Ето каква е системата:

  • работите в чужбина и плащате данъци върху доходите си;
  • в края на финансовата година или в момента, в който прекратите трудови правоотношения с работодателя си, подавате данчъна декларация в съответната страна;
  • данъчните преглеждат предоставените данни; ако отчетат надплащане на данъци, имате право да кандидатствате за връщане на надвнесената сума. Ако не, тя остава в държавата, в която сте работили.

Разяснителни кампании

Митовете подклаждат страхове и пречат на работещите в чужбина да си искат това, което им принадлежи по закон. Затова би било полезно да се правят разяснителни кампании – хората трябва да знаят, че възстановяването на данъци не им пречи да използват други социални гаранции и облекчения, да работят в чужбина или да получават пенсия в съответната страна. Става въпрос за връщане на надвнесени данъци върху доходите. Те нямат нищо общо със социалното осигуряване.

Всеки, който работи законно в чужбина, има законно право да си поиска надвнесените суми, както и да се възползва от всички социални гаранции и права, които му предлага съответната държава.

Професионална помощ при кандидатстването за възстановяване на данъци

Всеки българин, работил законно в чужбина, може да кандидатства сам за възстановяването на данъци върху доходите. Повечето хора обаче се притесняват, че това е свързано с много бюрокрация и административни спънки.

Истината е, че подаването на документите не е особено трудно. Опитът обаче показва, че повечето хора се сблъскват с проблеми след кандидатстването, които значително забавят получаването на сумата или изцяло възпрепятстват връщането ѝ.

Източник: Haskovo.NET

Коментари в сайта

Последни новини