17 °C

Недостиг на преброители в Хасково и Димитровград

Недостиг на преброители за провеждането на  18-ото поред преброяване на населението и жилищния фонд в България  в по-големите градове на страната, обявиха от Националния статистически институт.  Недостигът основно е в областните и общинските центрове, в Северозапада има дори повече от необходимото кандидати.
Към момента са изявили желание да участват в кампанията около 9 хил. души, а за цялата страна са необходими около 30 хиляди. Те вече бяха набрани през есента на миналата година, когато беше планирано да се състои преброяването. Заради влошената епидемична обстановка през зимата на 2020 година обаче правителството отложи датите за преброяването за септември 2021 година.                                                              
Заради недостига сега, от НСИ обявиха допълнителна кампания за набирането на преброители и контрольори, която ще продължи до 10-и юни. От института потвърждава възможността всички, които са били одобрени за преброители и контрольори през есента на миналата година, да се включат в преброяването през септември и началото на октомври тази година. За освободените места се набират нови кандидати.
За преброяване на населението за област Хасково ще бъдат необходими около 900 преброители и контрольори, като над 780 от тях вече са намерени. По-голям е недостигът на преброители в Хасково и Димитровград. 
Броят им вече е достигнал необходимата численост в общините Ивайловград, Маджарово, Минерални бани, Симеоновград, Свиленград и Стамболово.
Заявлението за кандидатстване за преброител или контрольор е по образец и се подава в общината, в която предпочитат да бъдат наети. Документите за кандидатстване  могат да се изтеглят от сайта на Преброяване 2021 и в сайтовете на общините, уточняват от НСИ.
При Преброяване 2021 населените места на територията на страната ще бъдат разделени на преброителни участъци, като всеки ще съдържа приблизително 100 – 120 жилища и 250 – 300 лица.
Всеки преброител ще може да преброи по един, два или повече участъка в зависимост от преброените онлайн лица.
Преброяването на населението и жилищния фонд в Република България ще се проведе в периода 7 септември - 3 октомври. То ще  премине на два етапа. Първият е чрез попълване на електронна преброителна карта по интернет от 7-и до 17-и септември.
През втория етап- от 18 септември до 3 октомври преброителите физически ще посещават домакинствата.
Назначените за преброители ще се легитимират със служебна карта, издадена от Националния статистически институт, като преди това ще преминат специално обучение и ще подпишат декларация за опазване на статистическата тайна на получената информация.
Преброяването на населението и жилищния фонд е най-мащабното статистическо изследване в България, което се провежда веднъж на 10 години и обхваща всички хора, живеещи в страната постоянно.
Досега са проведени 17 преброявания и при всички са участвали преброители и контрольори.
Преброяването е важно, защото въз основа на данните от него се определя ресурсът за обществените политики за десетилетие напред.
                                           

Facebook коментари

Коментари в сайта (6)

 • 1
  Ма
  Марашев
  10 -3
  16:39, 26 май 2021
  Какво става нали щеше да има смени, чистка в МВР Хасково или пак само разлайваме кучетата.Пак искате крадливите гербаджии да ни управляват ли?
  • Кр
   крум
   3 -3
   18:39, 26 май 2021
   до кога ще продължава тази идиотщина "преброяване"?! кое не е регистрирано? Нали тиквите сложиха еврокомисар по дигитализацията!
 • 2
  Ру
  Руски шпионин
  2 -6
  16:52, 26 май 2021
  Херо каза- няма да има чистка. Америка си иска Бой... Виж коментара
 • 3
  Па
  Паржу
  0 -1
  21:00, 26 май 2021
  От ваксината е
 • 4
  Ди
  дивак
  9 -1
  22:20, 26 май 2021
  Докога с това първобитно преброяване!? Има служба ГРАО, има МВР, има имотен регистър, агенции по вписвания и кви ли не още агенции с регистри, а те ще ми обикалят от врата на врата и ще броят телевизори, вентилатори и външни тоалетни! Толкова ли са ни излишни 30-40 млн. лв., та това са 20 детски градини!?
 • 5
  От
  От Хасково
  3 0
  09:14, 27 май 2021
  Какви са тези кучета - защо не са в приюта? Центъра заприлича на кукчарник и кучешка тоалетна!

Хороскоп за 17.06.2021

Хороскоп за Овен

Овен
Справяте се много добре със задачите си днес и съвсем естествено се радвате на впечатляващи резултати. Усилията ви по разрешаването на даден проблем най-сетне се увенчават с успех. Ваш партньор може дави даде много ценна идея. Заслужава си да помислите за осъществяването й. Вечерта може да бъде много по-приятна, ако я споделите с приятели. Условията за това са идеални, но поемете вие инициативата.
17 юни 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Не се поддавайте на изкушението да напътствате, оценявате и съдите. Във ваш интерес е да запазите добрия тон и ще спечелите. Имате перспективни планове, остава да намерите подходящите хора, с които да ги реализирате. Професионална оферта ще провокира активността ви в стремежа да спазите договорените срокове.
17 юни 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Без да се притеснявате от ничие мнение, открито ще изразите отношението си към нещата и хората, носещи ви спокойствие и душевен комфорт. Ще ги приобщите към себе си и заедно ще сътворите нещо значимо. Материални придобивки за по-напористите от вас, но и другите ще има какво да ги радва.
17 юни 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Работата ви днес ще е свързана с различни срещи и ангажименти, и от вас ще се изисква да бъдете готови по всяко време да реагирате адекватно на ситуацията. Възможно е в последния момент да ви се наложи да промените част от плановете си, но нека това не ви тревожи. Скорошните финансови постъпления ще компенсират времето ви напоследък.
17 юни 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Ще се наложи да решавате проблеми предизвикани от ваши близки. Това може да отнеме голяма част от времето ви днес. Опитайте да разберете всяка от двете страни, но в никакъв случай не се изкушавайте да съдите. Праволинейността ви ще е достатъчна за да обърнете в положителна посока развитието на конфликта.
17 юни 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Ще бъде добре, ако умеете да използвате подкрепата на звездите, разчитайки знаците на съдбата. Вашият оптимизъм е най-големият ви коз. Предстои ви добро представяне на изпити или на друго важно събитие за вас. Иска ви се да подновите дома си, сега е момента да го направите, увличайки и близките си в това начинание.
17 юни 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Делови причини могат да променят плановете ви за деня. Решаване на финансов въпрос ще ви направи активни, но случаят не е за изпускане. Амбицирани сте да дадете всичко от себе си, осигурявайки си по-добра печалба. Близките ви ще поемат от грижите по дома, предвид заетостта ви.
17 юни 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
От днес ще започне процес на преобразувание на работното ви място, който е наложителен за постигането на по-високи резултати. Включете се активно в тази акция, тъй като със сигурност бихте могли да бъдете много полезни. Предстои ви важен разговор, в който ще трябва добре да изложите позициите си. От това ще зависи вашият бъдещ авторитет.
17 юни 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Доста емоции ви се събират напоследък, затова днес си починете и не мислете за работа. Въпреки, че не е характерно за вас, помързелувайте и се отдайте на любимите си занимания. Отношенията ви с вашия партньор са спокойни и безоблачни.
17 юни 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
Изпълнени сте с добри намерения и от вас зависи те да се случат. Търсещите разнообразие ще имат срещи и ще се радват на приятелска компания. Започнатата подготовка по важна задача върви към края си. Предстои ви същинската работа и това ще ви ангажира цялото внимание.
17 юни 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Възможни са промени, които няма да са в негативен план. Денят не е подходящ за финансови сделки и каквито и да е операции, свързани с пари. От вас струи бодрост, която се предава и на околните. Мислете за красиви неща и светът ще ви отвърне със същото. Нямате основания за недоволство.
17 юни 2021

Хороскоп за Риби

Риби
Грижите по семейството не спират за вас. И днес ще се занимавате с чуждите проблеми, а своите ще пренебрегнете. Намерет време за себе си. Имате нужда да се погрижите както за здравето си, така и личните си предпочитания. Всяко пренебрежение може да ви изведе от кондиция и да ви навреди.
17 юни 2021
Последни новини