„Малките матури“ днес в 61 училища в Хасковска област

Четвъртокласниците от цялата страна се явяват на първото от двете Национални външни оценявания, които са задължителни в края на началния етап на основното им образование. Днес е “малката матура„ по български език и литература. 

По данни на Регионалното управление на образованието в Хасково на изпита ще се явят 2029 ученици в 61 училища в областта, където има начален образователен етап. 

НВО по български език и литература започва в 10 часа. Четвъртокласниците са разпределени в общо 220 зали, съобразено с противоепидемичните мерки.

Всеки полага изпит в училището, където учи. За реда и спазването на правилата при провеждането на НВО по български следят 623-ма квестори.

Тестът, по който ще работят четвъртокласниците, включва 3 части, всяка от които съдържа различен брой задачи, обвързани с конкретен текст: диктовка и езикови задачи с избираем отговор, текст за четене с разбиране и тестови задачи към него - с избираем и със свободен отговор и речева задача с творчески характер, изискваща свободен отговор. Точното му съдържание ще се разбере непосредствено преди началото на изпита.

На матурата по математика за четвъртокласниците, която ще се проведе на 28-ми май, квесторите ще са 631. 

Тестът съдържа 25 задачи, от които 18  с избираем отговор, 5 задачи с кратък свободен отговор и по една задача с  разширен свободен отговор и с 3  разширени свободни отговори.

Пет от децата, които ще положат изпитите, са със специални образователни потребности. За тях  времето за писане е увеличено с до 40 минути и ще имат на разположение консултанти, ако им се наложи да ползват помощ. За всички останали изпитното време е 60 минути. 

Във всяко училище има определена стая за полагане на изпит от деца, които към този момент са в карантина.


                                                           

                           

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (2)

Последни новини