38 000 ваксинации са направени в Хасковски регион

38 000 ваксинации са направени в Хасковски регион от 28-ми декември 2020 година, когато беше ваксиниран първият жител на областта, до момента. Това означава, че 16,78 % от населението на региона е вече е ваксинирано. С пълен имунизационен обхват или с поставени две дози ваксина от тях са 7,38 %. Данните изнесе директорът на дирекция „Надзор на заразните болести” в Регионалната здравна инспекция в Хасково-д-р Снежана Иванова.
 
До момента са поставени ваксини на 42-ма трудноподвижни хора в региона. От РЗИ призоваха местните власти да се включат по-активно в организацията за ваксиниране на такива хора по домовете им, тъй като в службата имат подготвени екипи, които да направят ваксинация в домашни условия. До момента в региона има едно ваксинирано дете. То е на 16 години, без съпътстващи заболявания и е ваксинирано с Пфайзер. Мнението на д-р Иванова е, че трябва да се ваксинират, когато това бъде разрешено и доказано безопасно, и децата над 12-годишна възраст.
 
Тя е категорична, че най-сигурната защита, не само срещу Ковид 19, но и срещу другите инфекциозни болести, е ваксинацията. Д-р Иванова посочи, че в момента не само в региона, но и в страната, и в световен мащаб, се наблюдава леко успокоение сред хората от напрежението през последната година и половина заради здравната криза.
 
„Не бива обаче да сме чак толкова спокойни, защото информацията за патогенността на Индийския щам е доста тревожна“, казва д-р Иванова. Затова тя призова хората да вземат решение и да се ваксинират.
 
Шест са имунизационните кабинети в Хасковска област, където това може да стане-в Димитровград, в Харманли и в Любимец има по един, в Хасково са три.
 
Най-голяма е натовареността в кабинета на РЗИ в Хасково. Средно на ден се извършват по 120 имунизации в него.
 
Регионалната здравна служба разполага и разпределя към личните лекари и четирите ваксини, одобрени за ЕС. Всеки може да отиде в кабинетите без предварително записване. В два от кабинетите в Хасково се ваксинира след работно време от 18 до 21 часа. В МБАЛ “Хигия“ нощният кабинет работи всеки вторник, а в МАБЛ -Хасково всяка сряда. Само един човек обаче е пожелал да използва досега тази възможност. Неговото желание е било да се ваксинира с препарата на „Модерна“, в който се съдържат 10 дози, заради което и не му е поставена желаната ваксина.
 
Продължава да е налична възможността и за записване през ваксинационната платформа. Записването за региона на Хасково е за Медицински център „Димаед“, МБАЛ -Хасково и МБАЛ „Хигия“, посочи шефката на РЗИ д-р Соня Димитрова. Тя посочи, че има много запитвания от турски граждани, които искат да се ваксинират у нас. Това обаче не е възможно според настоящите разпоредби. Възможността обаче е налична на хора с двойно гражданство, с ЛНЧ /личен номер на чужденец/ или с документи за дългосрочно пребиваване у нас.
 
Най-голям интерес има към ваксината на „Пфайзер“. Към ваксината на „Янсен“, която е едноразова и беше препоръчена по принцип за хората от туристическия бранш, засега няма интерес от страна на община Минерални бани, която е най-големият туристически център в региона. Към тази ваксина обаче проявяват интерес личните лекари, защото е пожелана от хора от техните пациентски листи, посочи д-р Димитрова. В този препарат са ваксинирани вече и 20 души от Бежанския център в Харманли. Използвана е там, защото те престояват в него за определен период от време.
 
Има няколко случая на реваксинация с РНК ваксина, след първа поставена доза на векторната „Астра Зенека“, обясни д-р Снежана Иванова. Това обаче са единични случаи, допълни тя.
 
Засега няма съобщения от Хасковска област за проява на сериозни реакции след ваксиниране.
 
По повод единните Европейски изисквания за ваксинационните сертификати, д-р Димитрова посочи, че е желателно те да се изискат от от ваксинационния пункт, където е направена имунизация.
 
Красимира Славова

Източник: Dimitrovgrad.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини