Прокуратурата иска конкретизиране на информацията от партньорите от САЩ

ВКП се самосезира и образува 6 преписки спрямо всяко едно от лицата, което бе санкционирано в доклада на САЩ. Това обяви на брифинг говорителят на прокуратурата Сийка Милева.

Прокуратурата на България изрази позиция, с която подкрепи партньорите от САЩ за това, че върховенството на правото и спазването на закона във всяка държава и отстояването им е невъзможно без единно противодействие на всички институции срещу престъпността, в частност корупцията, прането на пари и организираната престъпност, каза тя. Милева призова за конструктивен диалог между съдебната власт и изпълнителната власт в лицето на правоохранителните органи в рамките на компетентността им, като подчерта, че това едва ли може да стане на фона на политически атаки срещу съдебната власт.

Срещу Васил Божков - освен 18 обвинения, налице са и няколко разследвания на Специализираната прокуратура с различен предмет на дейност. Ще бъде преценено дали предметът на проверката съвпада и ако е така, ще бъдат изпратени в Специализираната прокуратура.

Относно лицата Манолев, Харалампиев и Томов - окръжна прокуратура Благоевград и Специализираната прокуратура са внесли делата в съдебна зала. Всички са корупционни и попадат в каталога на корупционните престъпления, обясни Сийка Милева.

Голяма част от посочените обстоятелства в доклада на САЩ, вероятно стъпват на работата на прокуратурата на РБ и събраните доказателства, част от които вече са представени в съда. Само българският съд може да каже дали едно лице е виновно или не, категорична е тя.

По отношение на лицето Делян Пеевски се извършват проверки, предстои същите да бъдат анализирани, като по отношение на Божков, Харалампиев, Пеевски и по отношение на лицето Желязков ще бъде извършен анализ за посочените в доклада на МФ на САЩ твърдения.

В случай че се констатират данни за извършени престъпления, ще бъдат предприети всички необходими действия от компетентността на прокуратурата. Ще поискаме от партньорските ни органи на САЩ конкретизиране на информацията, обяви Сийка Милева.

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта (2)

  • 1
    Ma
    Magnitsky Act
    1 -1
    20:40, 4 юни 2021
    Тая мърла върти минeти на П е е в с к и и папка от ръката му.
    • Пе
      перде кириз
      1 -1
      20:50, 4 юни 2021
      Тая ще бръкне в косматото вълнесто дупе на Радев 😁
Последни новини