Шефът на "Сиела Норма" обясни на премиера защо иска 14 млн. лв. за машините за вота

Представихме пред експерти в Министерския съвет много подробен разчет за всяко от перата на една бъдеща поръчка за машинно гласуване, за парламентарни избори, за частични местни избори, за избори в чужбина. Обяснихме кое налага всеки от тези разходи. Това заяви шефът на "Сиела Норма" Веселин Тодоров след срещата си с премиера Стефан Янев заради казуса с доставката на машини за предстоящия парламентарен вот, съобщава БНТ.

Той посочи, че от дружеството са обяснили и какви са цените на чуждестранните им партньори и значителния разход за транспорт, който по негови думи се налага да бъде авиационен от Тайпе до Люксембург и от Люксембург до София, което значително оскъпявало един традиционен морски превоз с контейнери.

Тодоров обясни, че оттук нататък експертите на правителството ще дадат предложение вероятно на ЦИК за евентуални промени. "Сиела Норма"обаче все още нямали отговор.

Той подчерта, че тяхната работа е свършена, защото са дали разумно обяснение за всеки отделен разход във вид, в който обикновено компаниите не представят.

По негови думи от "Сиела Норма" са заявили, че е много важно решението да се случи до края на седмицата. Но това е нашата технологична страна, защото идва момент, когато и ние, и едва ли някой друг в света би могъл да свърши работата, така че този момент наближава много бързо, надяваме се да бъде разбрано, поясни Тодоров.

Той отново заяви, че сумата е тази, която са обявили на ЦИК вчера - от порядъка на 14 милиона лв. без ДДС за парламентарните избори, за частта в чужбина също и за частичните местни избори, които вероятно ще са в два тура.

Шефът на "Сиела Норма" посочи, че половината от разходите са за логистика, техници на място, инсталации на машините, работа в склада, а другата половина е за производство на машини, транспорт и дописване на софтуера за двата вида машини.

Той изрази опасение, че ако до края на седмицата няма отговор, има голям риск да не могат да се справят независимо от цената. По негови думи на практика всичко освен самото сглобяване накрая е направено.

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини