Няколко часа преди ключовата среща Байдън - Путин: Какви са очакванията

Днес президентите на Русия и САЩ ще се срещнат за първи път. Това става на фона на силно влошени отношения. Двете страни нямат посланици в столиците си, а Русия наскоро включи САЩ в официалния списък на "неприятелски" държави.

Руски официални лица пък са обект на американски санкции. Не трябва да забравяме и словесните престрелки, след като през март Джо Байдън употреби думата "убиец" по отношение на Путин.

Байдън и Путин се срещат в Женева

3000 журналисти от цял свят ще отразяват тази среща. Сред тях е и специалният пратеник на БНТ- Александър Марков.

Срещата ще започне само след няколко часа във вила на брега на Женевското езеро. Очаква се към 11:30 в Женева да кацне президентът Владимир Путин, след като това вчера стори Джо Байдън. Срещата е значима поради ред причини. Това е първата среща от 2018 година, когато се срещнаха президентите Доналд Тръмп и Владимир Путин. Значима е и поради темите, които ще бъдат обсъждани. Не на последно място поради изразената готовност от двете страни да постигнат стабилни взаимоотношения.

Стратегическата стабилност, механизмите за контрол върху ядрените въоръжения и киберсигурността, редица регионални и международни конфликти, мерките за борба с пандемията и климатичните промени са само част от темите, които се очаква да бъдат обсъдени между Владимир Путин и Джо Байдън.

През последните години отношенията по оценката на двамата лидери са достигнали най-ниската си точка от края на Студената война. Досега двете страни си наложиха няколко кръга санкции, изгониха си дипломати и прибраха посланиците си за консултации.

И все пак през последните 10 дни Джо Байдън вдигна конгресно одобрени санкции срещу върху строителството на газопровода "Северен поток 2" между Русия и Германия, който минава по дъното на Балтийско море. Като знак беше разчетен фактът, че Украйна не беше поканена на срещата на върха на НАТО в Брюксел. От своя страна Владимир Путин изтегли немалка част от военните, които бяха струпани по руско-украинската граница през април.

Джо Байдън и Владимир Путин ще очертаят "червени линии", които двете страни да не преминават, според преподавателя по международни отношения в Женева Марио Апостолов.

"Байдън заяви, че има "червени линии", които ще постави в тези разговори, по темите кибератаки, човешки права, безопасността на Навални, намесата на Русия в териториални спорове, в страните близо до Русия. И Путин има "червени линии", като например приемането на Украйна или Грузия в НАТО, като Байдън не изключи възможността за приемане на Украйна в НАТО, но подчерта проблемите с корупцията в Украйна, което показва, че може би това ще бъде основната тема на разговорите", коментира Марио Апостолов.

Очертавайки "червените линии" Вашингтон и Москва ще търсят предвидимост и стабилност в отношенията, според експертите.

Източник: БНТ

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Оч
    Очакванията
    0 0
    09:09, 16 юни 2021
    Както каза тръмпи са сенилния дебил да не заспи или да не се изгуби някъде.
Последни новини