Илия Илиев: Ще работя за запазване на летището в Кърджали

"Решението закритото летище на Кърджали да бъде обявено за промишлена зона и да бъде прехвърлено на Национална компания "Индустиални зони" беше погрешно. Ние от "Републиканци за България" сме категорични, че съществуващата инфраструктура не трябва да се унищожава, заяви водачът на листата на партията в Кърджали Илия Илиев. Според него вече бившите представители на държавата в Кърджали са предприели стъпката за превръщане на летището в промишлена зона чисто популистки.

"През последните години се видя, че бившите управляващи се стараеха да обявяват обекти, на които да правят първи копки и да режат лентички. Целта беше да се покаже, че се прави нещо", смята водачът на листата на "Републиканци за България". Според него еблематични за това примери в Кърджали са новата спортна зала и опита за превръщане на закритото летище в индустриална зона.

"Работата по новата спортна зала приключи с първата копка. Резултатът от идеите за летището също - не дойдоха нито французи, нито корейци, които да инвестират в Кърджали", каза Илия Илиев. Той припомни, че около Кърджали има 6 промишлените зони около Кърджали, една от които промишлена зона в кв. "Гледка". Тя е заложена и в инвестиционна програма на правителството "Региони в разтеж" и е до самото летище. 

"Ние имаме какво да предложим. Проблемът е друг - нямаме работна ръка. Тя е дефицитна. Не само квалифицираната, но и неквалифицираната ръка липсва", смята водачът на листата на "Републиканци за България". Като пример той посочва един от големите инвеститори - "Теклас", на който се налага да извозва работници от съседни области. 

"Липсата на работна ръка принуди този голям инвеститор да прави цехове в други общини и дори нов завод във Враца. Това е ясен показател, че дори да има интерес за инвестиции в Кърджалийска област, те не биха се реализирали. Всеки един инвеститор прави проучване на пазара на работна ръка. Това е един от важните фактори при избора на място за инвестиции", каза Илия Илиев. Той е категоричен, че когато става въпрос за бизнес, за интересите на кърджалийци, всички трябва да обединят усилия - както на държавата, така и на общината, и да се работи в синхрон. Според Илия Илиев това трябва да се случи и за спасяването на закритото летище на Кърджали.

"Преди 10 години електрическите автомобили ни звучаха като научна фантастика, но сега вече са факт. Убеден съм, че съвсем скоро летището на Кърджали ще ни бъде необходимо като инфраструктура", смята водачът на листата на "Републиканци за България". Според него около Кърджали няма друг подходящ терен, на който да бъде изградено ново летище.

"Много бизнесмени, включително и български, вече вършат бизнеса си с хеликоптери и самолети. Това е бъдещето. Ако ние предоставим такива условия на бизнеса, това ще бъде наш плюс", смята Илия Илиев. Той допълни, че съществуването на летище ще бъде от полза и на самите кърджалийци. Като пример посочи, че по време на бедствието през пролетта на 2015 година пистата се ползваше от хеликоптерите на спасителните екипи. Въпросът за развиването на медицинската авиация в България става все по-актуален.

Кандидатите за народни представители на "Републиканци за България" са убедени, че запазването на летището е само една от стъпките, които трябва да се предприемат за подобряването на живота в Кърджали и в превръщането му в привлекателно място.

"За да върнем обратно младите хора в родния край, за да разрешим проблема с липсата на работна ръка, е необходимо условията в Кърджали да бъдат поне такива каквито са в големите градове на България", убеден е водачът на листата на "Републиканци за България". Той вижда възможността това да се случи в реализирането на национална програма, чиято цел да бъде изравняване на условията на живот в града и селото. А това може да стане с гъвкава данъчна политика, децентрализация и свързаност.

"Пандемията от COVID-19 ни показа, че можем да работим успешно дистанционно. Кърджали и региона имат много предимства и единственото, което е необходимо е да развием инфраструктурата, за да станем атрактивни", убеден е Илия Илиев. 

Подкрепете Републиканци за България с № 21 в бюлетината!

Платена публикация.

Купуването и продаването на гласове е престъпление!

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Последни новини