Протестиращите от кв."Байкал" с нова жалба до главния прокурор

Инициативният комитет срещу презастряването на кв. „Байкал“ адресира нова жалба до кмета на общината, ОбС, МРРБ, МСОВ, главния прокурор и др. контролни институции във връзка с отложеното обществено обсъждане на измененията в общия устройствен план на Кърджали, които ще позволят високото строителство в квартала. Община Кърджали не е страна по това обществено обсъждане, според Закона за устройство на територията, следователно не може нито да го инициира, нито да го отменя, твърдят протестиращите. Това е задължение на възложителя. До момента на гражданите не е предоставен проектът, внесен за обсъждане от възложителя, липсва и акт, с който същият насрочва, а впоследствие отлага общественото обсъждане. Хората са категорични, че община Кърджали нарушава процедурите, извършва незаконосъобразни действия и съзнателно подвежда и дезинформира жителите на квартала. В случая тя има компетентност само да прекрати процедурата и да внесе искане до ОбС за отмяна на решението за  изработване на проекта за изменение на ОУП.

Настояваме да бъде извършена проверка на община Кърджали за недопустимост на нейните действия /или умишлено бездействие/  и да бъдат предприети необходимите стъпки по компетентност. 

ДО

МИНИСТЪРА НА РЕГИОНАЛНОТО РАЗВИТИЕ И БЛАГОУСТРОЙСТВО НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

 

ДО

НАЦИОНАЛЕН ЦЕНТЪР ЗА ТЕРИТОРИАЛНО РАЗВИТИЕ КЪМ МИНИСТЕРСТВО НА РЕГИОНАЛНОТО РАЗВИТИЕ И БЛАГОУСТРОЙСТВО НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

 

ДО

ДИРЕКЦИЯ НАЦИОНАЛЕН СТРОИТЕЛЕН КОНТРОЛ

 

ДО

МИНИСТЪРА НА ОКОЛНАТА СРЕДА И ВОДИТЕ НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

 

ДО

ГЛАВНИЯ ПРОКУРОР НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

 

ДО

ОБЛАСТНИЯ УПРАВИТЕЛ НА ОБЛАСТ -КЪРДЖАЛИ 

 

ДО

ВЪРХОВЕН АДМИНИСТРАТИВЕН СЪД ГР.СОФИЯ   

 

ДО

МЕДИИТЕ В СТРАНАТА

И НАШИТЕ СЪМИШЛЕНИЦИ

 

 

ПРЕПИС :

 

 

 

ДО

КМЕТА НА

ОБЩИНА КЪРДЖАЛИ

 

ДО

ПРЕДСЕДАТЕЛЯ НА ОБЩИНСКИ СЪВЕТ – КЪРДЖАЛИ

 

 

Ж А Л Б А

ОТ ГРАЖДАНИ И ЖИВУЩИ

/ГРАЖДАНСКА ИНИЦИАТИВА/

в гр. Кърджали , кв. „Байкал”

инициирали и включили се в подписка

/Приложение към настоящата жалба/

 

Относно: 

 

Насрочено за 30.06.2021 год. обществено по Взето Решение № 81 /…../без обявени и публикувани данни за издаването му по ЗУТ - скрити и манипулирани от сайта на Община Кърджали /на Общински съвет – Кърджали, с което на основание чл.21, т.11 от ЗМСМА, във вр. с чл.124, ал. 1, чл.124б , ал.1, във вр. с чл.134, ал.1 от ЗУТ, е разрешено изработването на проект за изменение на ОБЩ УСТРОЙСТВЕН ПЛАН и одобряване на изменението задание за изменението в частта на УПИ XVII-253, с идентификатор 40909.104.253, в кв.46 по плана на кв. „Байкал“, гр. Кърджали, съгласно заявление с вх. № АС-СС-207/26.04.2021 год. от „Сити партнърс инвест“ ООД гр.Кърджали /без обявени и публикувани данни/ - ПО ПРЕДЛОЖЕНИЕ НА КМЕТА НА ОБЩИНА КЪРДЖАЛИ /ОТНОВО БЕЗ ДАТА И ДАННИ ЗА ИЗДАВАНЕТО МУ И ВНАСЯНЕТО МУ/, ВНЕСЕНО „СЛЕД ОБСЪЖДАНЕ И ГЛАСУВАНЕ“;

 

 

УВАЖАЕМИ ГОСПОЖИ  И ГОСПОДА, 

 

За пореден път с настоящата жалба , ви уведомяваме за незаконните действия на кмета на Община Кърджали, главния архитект на Община Кърджали и Общинския съвет – Кърджали.

На 30.06.2021 год. , в 10.30 часа , бе насрочено Обществено обсъждане на  по Взето Решение № 81 /…../без обявени и публикувани данни за издаването му по ЗУТ - скрити и манипулирани от сайта на Община Кърджали /на Общински съвет – Кърджали, с което на основание чл.21, т.11 от ЗМСМА, във вр. с чл.124, ал. 1, чл.124б , ал.1, във вр. с чл.134, ал.1 от ЗУТ, е разрешено изработването на проект за изменение на ОБЩ УСТРОЙСТВЕН ПЛАН и одобряване на изменението задание за изменението в частта на УПИ XVII-253, с идентификатор 40909.104.253, в кв.46 по плана на кв. „Байкал“, гр. Кърджали, съгласно заявление с вх. № АС-СС-207/26.04.2021 год. от „Сити партнърс инвест“ ООД гр.Кърджали /без обявени и публикувани данни/ - ПО ПРЕДЛОЖЕНИЕ НА КМЕТА НА ОБЩИНА КЪРДЖАЛИ /ОТНОВО БЕЗ ДАТА И ДАННИ ЗА ИЗДАВАНЕТО МУ И ВНАСЯНЕТО МУ/, ВНЕСЕНО „СЛЕД ОБСЪЖДАНЕ И ГЛАСУВАНЕ“ .

На 29.06.2021 год. , на официалния сайт  на Община – Кърджали ,  е публикувано О Б Я В Л Е Н И Е, съгласно което : „ На основание чл.127, ал.1 от Закона за устройство на територията  Община Кърджали съобщава, че общественото обсъждане  за проект ”Изменение на Общ устройствен план  в частта за УПИ Х в кв.107 по плана на кв. ”Студен кладенец”, град Кърджали насрочено за 30.06.2021г. се отлага.; На основание чл.127, ал.1 от Закона за устройство на територията  Община Кърджали съобщава, че общественото обсъждане  за проект ”Изменение на Общ устройствен план в частта на УПИ ХVІІ-253 в кв.46 по плана на кв. Байкал, град Кърджали насрочено за 30.06.2021г. се отлага.; На основание чл.127, ал.1 от Закона за устройство на територията  Община Кърджали съобщава, че общественото обсъждане  за проект ”Изменение на Общ устройствен план в частта на УПИ І в кв.53 с идентификатори 40909.108.234 и 40909.108.61 по плана на Централна градска част, град Кърджали насрочено за 30.06.2021г. се отлага. „

Към самото обявление обаче / както и досега / , не приложен акта , с който е ОТЛОЖЕНО , насроченото за 30.06.2021 год. обществено обсъждане по темата .

На посочената дата и час , също не бе представен на присъстващите граждани на Гражданската инициатива акта , въз основа на който е отложено  общественото обсъждане , както и с който свикано .

Съгласно чл. 127, 1 от ЗУТ , „ Проектите за общи устройствени планове се публикуват в интернет страницата на съответната община и подлежат на обществено обсъждане преди внасянето им в експертните съвети по устройство на територията. Възложителят на проекта организира и провежда общественото обсъждане, като разгласява мястото, датата и часа на провеждане с обявление, което се поставя на определените за това места в сградата на общината, района или кметството, както и на други предварително оповестени обществено достъпни места в съответната територия - предмет на плана, и се публикува на интернет страницата на възложителя и на общината, в един национален всекидневник и в един местен вестник. На общественото обсъждане се води писмен протокол, който се прилага към документацията за експертния съвет и за общинския съвет. В градовете с районно деление обществени обсъждания се организират задължително във всички райони. Общественото обсъждане се съвместява и е част от процедурата за провеждане на консултации по екологичната оценка и/или оценката за съвместимост, които възложителят на проекта организира и провежда по Закона за опазване на околната среда и/или Закона за биологичното разнообразие. „

В следващите текстове на ЗУТ подробно се посочва процедурата.

В настоящия случай, незаконосъобразно отново :

1.МАКАР ИЗРИЧНО ДА Е ПОСКАНО НА ГРАЖДАНСКАТА ОБЩЕСТВЕНОСТ  И ДО НАСТОЯЩИЯ МОМЕНТ  НЕ Е ПРЕДСТАВЕН ПРОЕКТА ЗА ОБСЪЖДАНЕ ВНЕСЕН ОТ ВЪЗЛОЖИТЕЛЯ.

2. НЕ Е ПОСОЧЕН ОФИЦИАЛНО И ЛИПСВА АКТ , С КОЙТО ВЪЗЛОЖИТЕЛЯ  НАСРОЧВА ОБЩЕСТВЕНОТО  ОБСЪЖДАНЕ . ТОВА НЕ МОЖЕ ДА БЪДЕ ОБЩИНА – КЪРДЖАЛИ .

3.НЕ Е ПОСОЧЕН ОФИЦИАЛНО И ЛИПСВА АКТ , С КОЙТО ВЪЗЛОЖИТЕЛЯ ОТЛАГА ОБЩЕСТВЕНОТО ОБСЪЖДАНЕ  . ТОВА НЕ МОЖЕ ДА БЪДЕ ОБЩИНА – КЪРДЖАЛИ .

ОБЩИНА –КЪРДЖАЛИ, не е страна по това обществено обсъждане и не може да го инициира или отлага по ЗУТ  .

 Възложителят на проекта организира и провежда общественото обсъждане, като разгласява мястото, датата и часа на провеждане с обявление, което се поставя на определените за това места в сградата на общината, района или кметството, както и на други предварително оповестени обществено достъпни места в съответната територия - предмет на плана, и се публикува на интернет страницата на възложителя и на общината, в един национален всекидневник и в един местен вестник.

С тези си  незаконни действия Община – Кърджали за пореден път подвежда обществеността и я дезинформира , като явно цели с  административни действия / или умишлени бездействия / , хватки и процедури да продължи започнатите процедури без да има гласност за тях и да се пропуснат сроковете за това от имащите интерес  .

В случая Община – Кърджали има само компетентност да прекрати процедурата и преписката  и да внесе искане до Общинския съвет  за отмяна на взетите решения , с които е разрешено изработването на проект за изменение на ОБЩ УСТРОЙСТВЕН ПЛАН в съответните посочени по- горе  зони , не  и да отлага обществено обсъждане  .

Предвид изложеното , ви молим да извършите проверка на провежданите действия / или умишлени бездействия / , както и за наличността на посочените по – горе актове и проекти в Община –Кърджали, и при данни за нарушения да предприемете необходимите според компетентността ви незабавни действия.

Молим ви, ако въобще такива са налице , да ни бъдат връчени на посочените в първоначалната и настоящата жалби адреси и да бъдат публикувани официално и публично за обществеността .

Сочим и адрес за контакти с нас, а именно гр. Кърджали, кв. „Байкал“, ул. „Джебелска“ №2, Тунджай Мурад Узун.

 

30.06.2021 год.                                  С уважение: 

гр.Кърджали                                                 /Посочените в списъците лица/

Кърджали бг вести

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини