Tестостеронът и COVID-19 при мъжете имат връзка

Мъжете със симптоматичен Covid-19, за които е установено, че имат нисък тестостерон след постъпване в болница, са по-склонни да се разболеят тежко и да умрат от болестта, показват нови изследвания.

Проучването, проведено в Милано по време на първата вълна на коронавирус през 2020 г., установи, че колкото по-ниски са нивата на тестостерон, толкова по-голяма е вероятността пациентите от мъжки пол да се нуждаят от интензивно лечение, да бъдат интубирани на вентилатор и да останат в болница за по-дълъг период . Тяхната вероятност да умрат е шест пъти по-голяма.

Констатациите си учените представят на конгреса на Европейската асоциация по урология - EAU21, който се провежда от 8 до 12 юли.

Професор Андреа Салония и колегите му от Университетската болница „Сан Рафаеле“ в Милано сравняват 286 мъже пациенти с ковид, които са дошли в спешното отделение, с 305 здрави мъже доброволци, които са посещавали болница за даване на кръв между февруари и май 2020 г.

Екипът проверява както пациентите, така и доброволците за нивата на мъжки хормони, включително тестостерон. Тестостеронът се измерва в наномоли на литър (nmol / l) и 9,2 или по-малко се счита за праг за нисък тестостерон (хипогонадизъм).

Почти 90% от пациентите са имали тестостерон под това ниво, в сравнение с едва 17% от здравите доброволци. Освен това, нивата на тестостерон при пациентите също са били значително под прага, средно около 2,5 nmol / l.

Пациентите, които са имали леки симптоми или са били приети в болница, са имали малко по-високи нива на тестостерон (между 3-4 nmol / l), отколкото приетите в отделение за интензивно лечение, или починалите от болестта (само 0.7-1.0 nmol / l).

Дори когато се вземат предвид възрастта, предшестващите състояния и индексът на телесна маса (ИТМ), разликите в хормоналните профили и клиничните резултати все още са очевидни.

Професор Салония, специалист по урология и ендокринология в болница Сан Рафаеле, казва:

"В началото на ковид пандемията виждахме много повече мъже, отколкото жени, които постъпват в болница и страдат от много тежки форми на болестта. Веднага си помислихме, че това може да е свързано с нивата на мъжки хормони, особено тестостерон.

"Но никога не сме очаквали да видим толкова висок процент пациенти с Covid-19 с тези изключително ниски нива на тестостерон, в сравнение с подобна група здрави мъже. Връзката е много ясна - колкото по-нисък е тестостеронът, толкова по-висока е тежестта на състоянието и вероятност за смърт. Никога не съм виждал подобно нещо през 25-те си години работа."

Тъй като екипът не разполага с данни за нивата на тестостерон при пациентите, преди да се заразят с Covid-19, те не могат да кажат дали ниският тестостерон е бил съществуващо дългосрочно състояние, което е влошило заболяването, или е причинено от вируса SARS-COV2.

Други изследвания обаче показват, че някои рецептори за вируса, включително ензима TMPRSS2, са свързани с мъжките хормони и че вирусът намалява броя на клетките в тялото, които произвеждат тестостерон.

"Просто нямаме данни, за да разберем кое е по-напред при тези пациенти - ниските нива на тестостерон или ковид", обяснява професор Салония. "Тестостеронът играе роля в защитата на мъжете от болести. Възможно е обаче самият вирус да е в състояние да предизвика остро намаляване на нивата на тестостерон, което след това предразполага тези мъже към по-лош резултат. Сега проследяваме тези пациенти за по-дълъг период от време, за да видим как нивата на хормоните им се променят с течение на времето, за да можем да се опитаме да отговорим на тези въпроси. "

Годишният конгрес на EAU е най-голямата урологична конференция в Европа, която събира клиницисти, учени и пациенти, за да обсъдят най-новите изследвания и медицински разработки, свързани с пикочните пътища и репродуктивната система на мъжете. EAU21 се провежда на практика тази година, поради ограниченията пандемията.

Професор Йенс Сонксен, член на изпълнителната власт на EAU, каза: „Пандемията на SARS-CoV-2 оказа огромно въздействие върху глобалното здраве, откакто вирусът започна да се разпространява в началото на 2020 г. Научихме много за вируса и възможните последици за здравео от COVID-19 от тези ранни дни, но има още много какво да се научи.Това е подчертано от това ново изследване, което установи изненадващо ниско ниво на тестостерон при мъже с COVID-19 в сравнение със здрави контроли. Симптоматичните  пациентите с нисък тестостерон също са по-склонни да се разболеят критично от COVID-19. Определено са необходими допълнителни изследвания за потенциалното въздействие на COVID-19 върху здравето на мъжете. "

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини