Данните от носими устройства показват колко дълго е възстановяването след COVID-19

Фитнес тракери, интелигентни часовници и други носими устройства помагат на учените да проследят продължителните ефекти на COVID-19 върху човешкото тяло.

Използвайки доброволно предоставени данни от стотици сензори за фитнес и здраве, изследователите сега са установили, че отнема около два или три месеца, докато тялото се възстанови от COVID-19.

Идентифицираните физически симптоми варират при отделните индивиди, но те обикновено включват по-бърз пулс в покой, повече сън или намалена физическа активност.

Малка част от тези, които са се заразили с вируса - приблизително 14%, са се възстановили дори по-трудно от това. Те показват необичайно бърз пулс в покой, който се задържа повече от четири месеца.

Симптомите им в самото начало на заболяването също са били по-тежки. Това е интересно, тъй като предишни доклади са установили, че много от дълго възстановяващите се са имали само леки първоначални симптоми от COVID-19.

"Нашите данни показват, че тежестта на ранните симптоми и по-големият първоначален отговор на сърдечната честота в покой към COVID-19 може да са предиктор за това колко време е необходимо на индивидите да се възстановят физиологично от този вирус", казва епидемиологът Дженифър Радин от Изследователския институт Скрипс.

"В бъдеще, с по-големи размери на извадката и по-изчерпателни резултати, докладвани от участниците, ще бъде възможно да се разбере по-добре защо някои хора се възстановяват по-бързо или по-различно от други."

Изследователите смятат, че това е първият път, когато носимите устройства се използват за проследяване на хода на инфекциозно заболяване в продължение на няколко месеца и резултатите показват, че възстановяването от COVID-19 е особено трудно, поне за тези, които имат симптоми.

В сравнение с фитнес данните на 641 болни не от COVID-19, 243 доброволците с COVID-19 показват промени в сърдечната честота, съня и физическата активност, които се задържат много по-дълго.

Разликите са най-очевидни за сърдечно-съдовото здраве, което има смисъл, тъй като неотдавнашните данни показват, че COVID-19 може да има трайно въздействие върху сърцето и белите дробове, дори при млади хора и след леки случаи.

Настоящото проучване установява, че по-високият пулс в покой е често срещан след COVID-19 и не се връща към изходното ниво около два месеца и половина.

Броят на крачките, от друга страна, обикновено се връща към нормалното след около месец, докато количеството сън обикновено се нормализира около 24-тия ден.

"Данните от сензорите на носими смарт часовници, проследяващи активността, осигуряват богата информация за отделни основни линии, от сърдечната честота в покой и моделите на сън до нормалните нива на ежедневна активност", казва Радин.

"Тези данни ни дават нови и по-добри начини да измерим как тялото се променя по време на инфекцията и как се възстановява, което е особено важно за ново заболяване като COVID-19, за което все още научаваме толкова много."

Мистериите около дългия COVID-19 и подобни заболявания като миалгичен енцефаломиелит или синдром на хронична умора (ME / CFS) са безброй и в много отношения това е така, защото пациентите в миналото не са били приемани на сериозно.

Често е трудно да се опишат, да не говорим за количествено определяне на определени симптоми, като умора, замъглено мислене, главоболие, загуба на миризма или вкус, мускулна болка или задух. И все пак това не прави симптомите по-малко реални.

Носимите сензори не само допълват нарастващия поток от съобщения за пациенти, но също така предлагат основан на доказателства начин за по-нататъшни изследвания.

Сега тези изящни устройства седят върху телата на повече от един на всеки пет американци, което означава много данни, ако хората се съгласят да ги споделят с изследователите.

Изследването е публикувано в JAMA Network Open.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини