Нови екостикери за автомобилите от днес, прегледите поскъпнаха

    Нови екостикери се поставят на автомобилите от днес при преминаване на годишен технически преглед (ГТП). Такива вече са налични в сервиз на Съюза на българските автомобилисти в Хасково.

    Екостикерът се залепя на предния прозорец под огледалото за обратно виждане и отразява екологичната категория на автомобила и нивото на вредните емисии. Той има пет категории, като в най-високата - пета група попадат електрически и хибридни автомобили, които не замърсяват околната среда, а останалите се групират в останалите четири категории.

    „Това се определя от годината на производство на автомобила и показанията на вредните емисии. Когато се вкарат в системата, компютърът определя автоматично коя е екологичната група“, каза управителят на Съюза на българските автомобилисти в Хасково Ангел Янков.

    Сред обслужените автомобили днес в пункта беше Фолксваген, който попадна в трета екологична група. Все още няма въведени разпоредби, но замисълът е да се въведе ограничение за автомобилите в по-ниските групи да нямат възможност да влизат в централните части на по-големите градове.

    Ако автомобилът е на бензин и на газ, ще се измерват нивата на вредните емисии и на двата вида гориво.

    Към настоящия момент в този пункт новият стикер оскъпя с 5 лева цената на годишния технически преглед. Увеличението за леки автомобили е от 40 на 45 лева, за микробуси и лекотоварни автомобили – от 50 на 55 лева, а за мотоциклети – от 30 на 35 лева. Всеки пункт ще преценя индивидуално с колко ще бъде поскъпването, в зависимост от разходите.

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (3)

    • 1
      Гр
      Гражданин
      64 -1
      18:55, 12 юли 2021
      Лошо, пак дране на две кожи ще има.
    • 2
      Ка
      Карпузов
      17 -7
      10:25, 13 юли 2021
      Ни бой са младежо,Славчо ша ни оправи.
      • Ку
        Курчо
        3 -3
        17:05, 13 юли 2021
        Майка ти ще ни оправи
    Последни новини