От Хасково, Свиленград и Димитровград в петицията срещу Саня Армутлиева като министър на културата

Хора от сферата на културата и ресторантьорския бизнес от Хасково и Димитровград се включиха в онлайн петицията, която тръгна днес срещу назначението на музикалния продуцент Станислава Армутлиева-Саня за министър на културата в обявения от Слави Трифонов проектокабинет на „Има такъв народ“. В изявление в социалната мрежа в понеделник шоуменът обяви, че при връчването на мандат на партията, чийто идеолог е, ще бъде съставено правителство.

След обявените от Трифонов предложения за състава на Кабинета, една от най-недолюбваните фигури се оказа именно Станислава Армутлиева, която в шоу средите е популярна и като Саня, особено когато беше треньор в четири от сезоните на музикалното шоу X Factor в България.

Нейната компания държи правата на най-големите световни музикални лейбъли. По образование е актриса с диплома от ВИТИЗ, но със спорадични роли през годините в киното.

Основното й амплоа е в музикалния бизнес. Тя е основател на компанията „Вирджиния рекърдс“, която е партньор на „Полиграм“ в България. По-късно „Полиграм“ става част от музикалния концерн „Сийграм“, който е собственик и на „Юнивърсъл мюзик“. Така се създава музикална компания „Юнивърсъл мюзик груп“, а неин ексклузивен партньор за България е именно „Вирджиния Рекърдс“.

От 2010 г. Вирджиния Рекърдс е лицензиант на Sony Music Entertainment за България и поема физическата и дигитална дистрибуция на каталога на компанията, неговия маркетинг и експлоатация на всички нива.

Според стартиралата петиция днес, тя е свързвана с монопола над аудио съдържанието в електронните медии у нас. Нейни автори са актрисата, режисьор и драматург Десислава Миланова Десислава Миланова, музикантът Християн Георгиев и Диляна Величкова, общественик.

Тя е адресирана до Трифонов и Тошко Йорданов, и до народните представители в 46-ия Парламент. С нея се настоява да бъде избран друг човек за министър на културата, който „притежава образованието, опита, професионализма и съвестта да заеме тази отговорна позиция“.

В изразеното мнение се казва още:„В сферата на културата има наложителни и ключови въпроси, които трябва да получат навременни и адекватни решения, а това не би могло възможно да се случи, ако постът не е поверен на компетентен и почтен професионалист. Каква е компетенцията на г-жа Армутлиева извън музикалния шоубизнес и спорадичните роли на голям екран? Какви изобщо са критериите, за да се избере дадена (и конкретната) персона за министър на културата, освен лични връзки и познанства?“

Само за няколко часа подписката е разписана от 1330 души от цяла България и от българи, които живеят по света.

Никола Райков от Стара Загора, пише, че подкрепя петицията „защото културата не е за продан“. Антония Тенева от Бургас е против Армутлиева да заеме най-високия пост в МК, „защото ще превърне и малкото ни останала култура в машинка за пари, а това не е X Factor!“

В бунта срещу назначение на Саня Армутлиева за министър на културата до момента са и десетина души от Хасково, Свиленград и Димитровград, като музикантът Пламен Солаков, Мая Габровска, която е ръководител на балетна школа, а Александра Тончева от Димитровград е категорична: "Тази кандидатура е абсурдна! Ужас!". Сред подписалите петицията има и хора от региона от ресторантьорския бранш.

Петицията подкрепя и преподавателката по музика и ръководител и диригент на престижния хасковски детски хор „Орфей“ Елена Шопова. Според нея Саня Армутлиева не е наясно с проблемите на работещите в културата извън поп музиката и то в тежки времена, като през последната година и половина. „Може да е ок в музикалния бранш, но да продуцираш рапъра Наско, не е същото като да продуцираш Софийската филхармония. Според мен, тази дама не е наясно с нуждите на работещите в сферата на културата, извън обсега на работата си досега. Освен това смятам, че не е добра идея на най-високия пост в МК да бъде назначен човек, който няма и една година стаж според образованието си“, категорична е Елена Шопова.

Красимира Славова

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (2)

Последни новини