„Атанас Шеренков“-първата в страната галерия с изкуствена невронна мрежа за презентация и рисуване

    Хасковската художествена галерия „Атанас Шеренков“ е първата в страната, оборудвана с компютърен терминал, който дава достъп до информация по електронен път и и с изкуствена невронна мрежа за рисуване. Всеки посетител в нея може да разгледа чрез внедрения изкуствен интелект целия богат фонд от близо 1700 картини на галерията в 4 раздела - живопис, графика, скулптура и икони, а в допълнение и да нарисува своя картина в реално време. Тази картина може и да заприлича на някоя от онези  във фонда на галерията, но никога картините няма да бъдат идентични. Това е така, защото невронната мрежа е „обучена“ от картините във фонда на галерията, но за самото рисуване се прилага творческия подход, обясниха Христо Петров и Стефан Ставрев от пловдавската компания, която разработва интерактивни произведения и е изпълнила проекта на хасковската галерия.

    И двамата казват, че нямат данни за подобно внедрен изкуствен интелект в друга от галериите в страната.

    Инсталацията и пускането на киоска са отнели около месец.

    Проектът е финансиран със средства по Програмата за културни инициативи на община Хасково през миналата година, обясни директорката на галерията Татяна Форева.

    „През компютърния терминал посетителите в галерията ще могат да разгледат всички картини от нашия фонд, понеже в самата галерия мястото е ограничено и няма как да бъдат представени всички произведения от него. Целта ни е чрез въведението на новите технологии галерията ни да стане по-популярна и достъпна. А когато за почнеш да рисуваш изкуственият интелект извежда по твоите зададени контури тези от различните картини, заложени в интерактивния фонд“, посочи Татяна Форева.

    Като надграждане на сега задействания проект, тя посочи, че може да се търси финансиране и за принтиране на създадените от посетителите картини на място.

    Първи новата придобивка в галерията изпробваха младите художници от школите по рисуване „Пастело“, „Дъга“ и „Колорит“.

    Днес беше представен и новия хартиен каталог на галерия „Шаренков“.


    Красимира Славова

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (1)

    • 1
      До
      Добри
      0 0
      18:34, 23 фев 2024
      Тази пенсиониране бабичка до кога ще продължи да е директор на Галерията ?
      Защо не се оттегли с достойнство да даде път на младите и способни хола ,а се натиска за влас ?
    Последни новини