Да послушаме "Ахат"

Албумът "Походът" на Ахат издаден през февруари 1989 г. от Балкантон, няколко месеца преди падането на комунизма в България. По това време друго освен винил няма, а за рок по (единствените) радио и телевизия не са разрешени особено много минути. Но защо и днес това сякаш е така, впрочем? Както и да е, още тогава първата композиция в албума "Черната овца" става тотален концертен хит и неформален химн на хеви метъл феновете в България в края на 20 век. 

Макар да не е планиран като такъв, "Походът" е концептуален албум. Основните теми са самоутвърждаването на личността, отстояването на правото на собствен избор, следването на мечтите и нонконформизмът, отчужденето и самотата. Това, както и самото изпълнение, го прави добър за слушане към днешна дата. Всъщност според допитване на БГ радио до почитателите на рок музиката в България "Черната овца" е най-добрата българска рок песен. Междувременно походът на "Ахат" продължава до наши дни, като концетрите им в страната даже са със симфоничен оркестър за отбелязването на 30-годишнината на албума. Също така "Ахат" са подгрявали концерти на велики банди като Scorpions, Deep Purple, Whitesnake, Black Sabbath, Ronnie James Dio, Iron Maiden. 

"Походът" е преиздаден през 2003 г. от Harbour Island Records на CD, като жест към две нови поколения български рок фенове, които не са имали шанса да чуят тези песни, без комерсиални цели, като тираж и печалби. Това е дигитално ремастерирано преиздаване.

Автор на музиката в албума е китаристът Божидар Главев, на когото принадлежат и текстовете на повечето песни (текстовете на "Дървото" и "Походът" са на Валентин Тодоров. 

Албумът съдържа песните:

Черната овца
Земя на слепци
Нашият път
Дървото
Брадвата
Отнесени от вихъра
Огнени души
Походът

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини