Честваме 118 години от Илинденско-Преображенското въстание в Славейно

На 7 и 8 август Славейно ще се превърне в център на честванията на 118 години от Илинденско-Преображенското въстание и 145 години от рождението на Пейо Шишманов. Организаторите от Община Смолян, Съюз на тракийските дружества в България, кметството в Славейно, читалище „Съгласие -1883”, Църковното настоятелство, ГПК „Мурджов пожар” и Държавно горско стопанство - с. Славейно предвиждат разнообразна програма. Тя започва в събота - 7 август от 10 часа с панихида в памет на загиналите в
Илинденско – Преображенското въстание, отслужена в храм „Св. пророк Илия” – с.Славейно. От 10.30 ч. ще има слово от доц. д-р Георги Митринов - Институт по български език - "Проф. Любомир Андрейчин" при БАН. В 11.30 ч. е предвидено поднасяне на венци и цветя пред паметниците на Пейо и Кольо Шишманови и Никола Петровски. От 15.30 ч. - "Цветен полет" - арт-работилница за деца с участието на художничката Петя Бъговска. От 16.30 ч. - "Поезия и музика" с участието на поетесата Славка Мариновска и музикантите проф. д-р Петя Бъговска и Добромира Ваклинова - Хуман Арманфар. В 17.30 ч. ще се състои откриване на фотографска изложба "Славейно - настояще", автор Оля Григорова.
На следващия ден - 8 август, неделя в местността Хайдушки поляни от 11.00 ч. ще има поклонение пред гробовете на Пейо и Кольо Шишманови.

Източник: Smolyan.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини