Генетичните следи от денисовия човек са най-много в тези съвременни хора

Мистериозните денисовци бяха официално идентифицирани само преди около десетилетие, когато една кост от пръст, открита от пещера в Сибир, подсказа на учените за древното съществуване на един вид архаичен хоминин, който никога не сме виждали.

Но това е само едната страна на историята. Истината е, че съвременните хора всъщност вече са се срещали с денисовци преди много време. Кръстосвали са се с тях преди цяла вечност.

Всъщност толкова толкова, че това е напълно забравено. Доколкото те, както и другите ни праисторически родственици, като неандерталците, са изчезнали и Хомо сапиенс е единственият останал да доминира над света.

Но дори това е спорно. Всички тези хоминини се кръстосвали помежду си, когато са съществували съвместно, поради което, по някакъв начин, древните хора все още живеят в ДНК на съвременния човек.

Сега ново проучване разкрива къде този генетичен отпечатък най-ясно се идентифицира днес.

Според изследването, ръководено от първия автор и генетик от човешката еволюция Максимилиан Ларена от университета в Упсала в Швеция, филипинската етническа група негрито, наречена Айта Магбукон, има най-високото ниво на денисовски произход в света днес.

"Заедно с наскоро описания H. luzonensis, ние предполагаме, че е имало множество архаични видове, които са обитавали Филипините преди пристигането на съвременните хора и че тези архаични групи може да са били генетично свързани", обясняват изследователите в своето проучване.

"Като цяло нашите открития разкриват сложна, преплетена история на съвременните и архаични хора в Азиатско-тихоокеанския регион, където отделните популации на Денисовци по различен начин се смесват с пристигащите австралийци на множество места и в различни моменти от времето."

Според резултатите от анализа, на базата на сравнение на около 2,3 милиона генотипа от 118 етнически групи във Филипините, нивото на денисовски произход в тях е приблизително с 30 до 40 % по-високо от това на папуасите.

Това е така, въпреки че по-късно филипинските негритоси "разреждат" количеството на гени от денисовския генофонд с по-скорошна примес от източноазиатски кръвни линии, които носят по-ниски количества денисовски кръвни линии.

Ако се отчете този ефект на разреждане, нивото денисовски произход на етническа група Айта Магбукон е до 46 % по-високо отколкото на австралийците и папуасите, предполагат изследователите.

Доказателствата сочат, че Айта Магбукон са се смесвали по-малко с по-късно пристигналите, отколкото други филипински негрито групи, запазвайки следи от много стари кръвни линии от архаичен източник, на който било писано да бъде забравен за много дълго време.

Изследователският екип е работил с доброволци и местни културни общности, които са участвали в това проучване, а проектът е изпълнен в партньорство с Националната комисия за култура и изкуства (NCCA) на Филипините.

"Някои групи, като Айта Магбукон, се кръстосват само малко с хората, мигрирали по-късно на островите"“, казва генетикът Матиас Якобсон, от университета в Упсала. "Това е причината, поради която Айта Магбукон са запазили по-голяма част от своите денисовски гени и следователно имат най-високите нива на тези гени в света."

Констатациите са докладвани в Current Biology.

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини