14 училища от Хасковско са в списъка на МОН като иновативни

14 училища от Хасковска област са в списъка на Министерството на образованието и културата като иновативни за учебната 2021/2022 година.

В тази категоризация за следващата учебна година са от Димитровград: Основно училище „Пенчо Славейков”, Природо-математическа гимназия със засилено изучаване на чужди езици „Иван Вазов” и Професионална гимназия „Проф. д-р Асен Златаров“.

За поредна година като иновативно е обявено и основното училище „Св. Св. Кирил и Методий” в Ивайловградското село Свирачи. В списъка от Свиленград е Първо основно училище „Иван Вазов“, а от Харманли е Основно училище „Иван Вазов”.

В Областния град-Хасково е най-голям броят на училищата и гимназиите, които и праз настоящата учебна година ще са иновативни: Езикова гимназия „Проф. д-р Асен Златаров”, Природо-математическа гимназия „Академик Боян Петканчин”, Професионална гимназия по дървообработване и строителство ”Цар Иван Асен ІІ”, Професионална гимназия по транспорт и аграрни технологии „Н. Й. Вапцаров” и Професионална гимназия по туризъм ”Александър Паскалев”. От основните училища в списъка на МОН са: „Св. Иван Рилски” ,„Св. Климент Охридски” и „Шандор Петьофи”.

За това да бъдат обявени като иновативни, учебните заведения кандидатстват пред МОН с  концепции за разчупване на стандартните начини на преподаване и внедряване на съвременни технологии в обучението на възпитаниците си.

За тази цел се прекрояват учебните планове така, че те в по-голяма степен да засягат участието на учениците в процеса на усвояване на материала- сами да правят разработки под формата на театрални представления, на изработване на свои модули по зададени от учитeлите им теми.

От анализите досега ставя ясно, че чрез въвеждане на иновативни елементи, чрез разработване по нов начин на учебното съдържание, учебните планове и програми, се повишава качеството на образованието в тези иновативни училища. От друга страна те имат по-голяма свобода при прилагането на нови, съвременни методи на преподаване и учене.

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (10)

  • 1
    Уч
    учуден
    31 -6
    16:36, 19 авг 2021
    И какво им е иновативното, моля някой да ми обясни? Особенно на някои от цитираните училища? Може би, че учениците го карат "дистанционно" през цялото време?
    • Go
      Gogo
      17 -3
      17:20, 19 авг 2021
      .... сами да правят разработки под формата на театрални представления, на изработване на свои модули по зададени от учитeлите им теми.
    • Аз станах сервитьор и без да съм завършил тох-а ...... Важно е да слушаш когато те учат да прекарваш тировете
    • Ин
      Иновативен
      6 -10
      00:30, 20 авг 2021
      Иновативен учител си, когато успееш да направиш ур... Виж коментара
    • за Иновативната Директорка цепаняче-то говоря
  • 2
    Ей
    Ей учуден!
    12 -3
    20:59, 19 авг 2021
    Според теб учителите ли налагат дистанционното обучение? Значи те казват на учениците : вижте от утре започваме дистанционно обучение и ние и вие от къщи ще учим!как смяташ дали е така? Че даскалите не са това което бяха преди и образованието се промени те каква вина имат? Просто някой усвоява пари и има сметка да са на дистанционно обучение! Жалко и за родителите!
  • 3
    Ка
    Картал Керкенезов
    7 -8
    22:01, 19 авг 2021
    Временното правителство, което се готви за постоянно да е и вече започва да усвоява средства на гърба на горките дечица .
    Новите управляващи добре усвоиха модела Борисов и работят и крадат в много по-голям размах от предходния кабинет.
  • 4
    Костадин Петров - Ръководство за решаване на задачи Част 1, 2, 3 и
    сборника на Боян Петканчин :)))
  • 5
    Ан
    Антон
    12 -1
    08:57, 20 авг 2021
    Стават "иновативно" училище когато кандидатсват пред МОН .....
    Това са глупости, за да могат директорите им да се фукат, че са "иновативни".
  • 6
    Ре
    Реалист
    3 0
    03:38, 21 авг 2021
    Познавам няколко учители, ама като им гледам нивото..., не случайно сме на последно място по неграмотност в ЕС.
Последни новини