Броят през септември и октомври населението в 332 преброителни района в Хасковска област

На 332 преброителни района ще бъде разделена Хасковска област в предстоящото през септември и октомври преброяване на населението и жилищния фонд.

То трябваше да се случи през 2020-а година, но заради здравната криза беше отложено. Въпреки че ситуацията в момента с разпространението на коронавируса у нас отново се усложнява, този път преброяването ще се състои, посочи председателят на Областната преброителна комисия, която е натоварена с организацията му- зам.-областният управител на Хасково Виолета Желева. Секретар в комисията е Светла Велева, началник на отдел „Статистически изследвания-Хасково“ В ТСБ-ЮГ.

„Преброяването е много важно да бъде извършено и да не се отлага повече, защото на базата на събраните данни, стъпва разработването на редица важни стратегии за развитието ни. Някои от тях трябва да бъдат изготвени до края на тази година. Освен това, то е важно и от политическа гледна точка, защото е обвързано с избирателните списъци, с депутатските квоти по изборните райони“, посочи заместник-областната управителка.

Преброяване 2021 ще се проведе от 7 септември до 3 октомври на два етапа. Първият ще е във времето от 7 до 17 септември и в него преброяването ще е по интернет. През втория етап- от 18 септември до 3 октомври – ще броят преброители, които ще посещават домакинствата в часовете между 8 и 20 часа, всеки ден, включително през събота и неделя.

„Призовавам всички, които използват мобилни устройства и компютри, и особено младите хора, да се преброят онлайн, защото така ще се облекчи работата на терен. Предвид влошаващата се епидемична обстановка, контролите ще стават впоследствие на място в по-къс срок“, коментира Виолета Желева.

В проведеното пробно преброяване през март-април, което беше само онлайн, с цел да се тества системата, от Хасковска област са се включили около 800 души. Това обаче не означава, че те вече са се преброили. В официално обявеното време на преброяването сега, ще трябва да го направят още веднъж, уточни Виолета Желева.

Макар в хода на подготовката да имаше недостиг на кандидати за преброители и контрольори за някои от общините в Хасковска област, в това число и за Хасково и Димитровград, които са с най-висока численост в региона, сега местата са запълнени.

В хасковска община ще има 275 преброители и 62 контрольори. Те ще събират данни в анкетните карти в 449 преброителни участъка.

В община Димитровград контрольорите са 30, 153-ма са преборителите, а преброителните участъка-116.

Всеки от преброителните участъци ще съдържа приблизително 100 – 120 жилища и 250 – 300 лица. Всеки преброител ще може да преброи по един, два или повече участъка, в зависимост от преброените онлайн лица в тях преди това.

Един преброител би могъл да получи средно около 400 лв. за един преброителен участък при 50% електронно преброени, но ако преброи два или три участъка, неговото заплащане може да достигне над 1 000 лева, посочват от НСИ.

Заплащането е по вече определен ценоразпис. За преброено лице ще се заплаща 2.50 лв., за преброено жилище – 1.00 лв., а за преброена сграда – 0.70 лева. От преброените онлайн домакинства преброителят ще трябва да получи специален код, генериран от информационната система, като за това са предвидени по 0.80 лева.

По време на обходите на живо преброителите ще се легитимират със специално издадена от Националния статистически институт служебна карта. Гражданите ще могат да проверят кой е техният преброител на телефоните на НСИ.

В цялата страна стартира и обучението за преброители и контрольори. В Хасково то ще е на 30 август и на 1 септември.

Красимира Славова

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (6)

  • 1
    Ще
    ще
    17 0
    18:03, 20 авг 2021
    броите ама друг път!
  • 2
    Пр
    Преброител
    9 0
    18:13, 20 авг 2021
    Светла Велева директорката на НСИ Хасково е от ГЕРБ.
  • 3
    Ka
    Kandahar
    20 0
    19:19, 20 авг 2021
    Преброяване по време на пандемия !?
  • 4
    Ан
    Анархия
    15 0
    20:54, 20 авг 2021
    А за общественият ред по махалите някои следи ли!
  • 5
    Гъ
    ГърГър
    3 0
    09:44, 21 авг 2021
    Ние сме двама и сме ескимоси доктора каза да не ни броите щото иначе ще се размножим и иглуто ще стане тясно
Последни новини