Близо 25 % от населението на Хасковска област се преброи онлайн

24,9 % от населението на Хасковска област или 55580 души, са се преброили онлайн. На 30-и септември в полунощ изтече възможността за интерактивно попълване на въпросника на Националния статистически институт.

Най-голям брой хора от региона са се преброили по интерент в областния град Хасково-26362 души, което е около 38 процента от населението. В цялата община броят им е 27331.

Със сигурност за този добър резултат е помогнал и изнесеният офис в Статистиката в Хасково, където хората имаха възможност да се преброят онлайн под напътствието на специалистите на място. Това беше и един от първите подобни офиси, който заработи в страната.

На второ място в областта по преброяване в интернет е Димитровград с 12241души преброени онлайн от града, което е около 36 % от населението. За цялата община числеността на интерактивно броилите се нараства на 13429 души, информира началникът на отдел „Статистически изследвания-Хасково“ В ТСБ-ЮГ и секретар на Областната преброителна комисия Светла Велева.

Според коментара на експерта нисък е броят на хората, които се се преброили онлайн в малките населени места, и именно от там пада процентът за областта като цяло. Така например в община Маджарово, където числеността на населението е ниска, има 180 преброили се онлайн, което е около 10 % от населението. В същото време в община Стамболово, която като население е далеч по-многочислена от Маджаровска, чрез онлайн платформата са участвали в „Преброяване 2021“ също 180 души, което обаче е едва 3 % от населението.

За сравнение по данни на НСИ, в София и Варна преброилите се онлайн са над 60 % от населението, а в Пловдив и Стара Загора те надхвърлят 90 на сто от населението.

В анкетата на Haskovo.net по темата, която не е представителна, но дава основна информация за нагласата на хората, данните показват, че от 361 отговорили на въпроса дали са успели да се преброят електронно, 54,6 % или 197 души, посочват, че са го направили още в първия ден на онлайн преброяването-на 7-и септември, въпреки първоначално трудният старт на платформата, заради многото сривове в системата.“Не, опитах, но системата не сработи“ е отговорът на 106 души, което е 29,4% от участвалите в допитването.

16,1 или 58 души изобщо не са влизали в дигиталната платформата за преброяване, понеже не вярват, че няма да има изтичане на данни при онлайн преброяването.

Вече стана ясно, че Националното преброяване на хартия, чрез преброител, се удължава до 10 октомври.

„Тези, които са се преброили електронно и не са предали своя уникален код на преброителя си, не трябва да се притесняват от този факт, няма да бъдат глобени. Опитваме се възможно в най-голяма степен да предадем онлайн кодове служебно не преброителите, за да ограничим до минимум необходимостта от лични контакти. Това, което ще направят контрольорите в оставащия срок до края на преброяването, е да минат и да попълнят данните за сградите, там където става въпрос за къщи, на адреси, включени в онлайн преброяването“, разясни Светла Велева.


 

Красимира Славова

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (7)

  • 1
    Че
    Четвъртокласник
    23 -6
    12:36, 1 окт 2021
    Аз да питам:
    След като се знае че 55 580 жители са 24,9 от населението на област Хасково, значи се знае и колко ще са 100%?
    Знаете в точен брой и в проценти и за града и за общината и за Димитровград и за общината му и т.н.
    Е, тогаз аз силно и страстно да попитам: ЗА КЪВ ЧЕП БЕ, КАПУТИ, СИ ИГРАТЕ НА ПРЕБРОЯВАНЕ?
    • До
      До четвъртокласник
      1 -14
      14:50, 1 окт 2021
      Коментарът е скрит заради голям брой отрицателни гласове. За да видите коментара, натиснете тук
  • 2
    Пе
    Петокласник
    17 0
    15:24, 1 окт 2021
    Аве, охлюв!
    Тогаз за къв чеп тая шибана държава поддържа тая шибана статистика
    Или си мислиш, че държавата не знае кой колко апартамента има, дали има автомобил, дали има ТЕЦ или е с бойлер, дали е кръстен, дали на работното му място има рампа за инвалиди, колко хора са боледували последната година, ...
    Имало е нужда от физическо преброяване преди век и преди половин!
    Ама днеска ако пръднеш и знаят какво си ял вчера. Ако заредиш сутринта в Хасково и довечера във Варна, значи си минал през Шумен и имаш и кола и пари. Ако си безработен, а *****ваш на Златните, значи имаш нетрудови доходи. Знае се всичко за всеки - през банкомата, през бензиностанцията, хипермаркета, хотела, пътните камери, градските камери, телефоните, мейлите, болниците ...
    Много е просто, ама не е за прости хора!
    • Тр
      Третокласник
      2 -1
      15:13, 2 окт 2021
      Това много трудно се обяснява и не е за всеки
  • 3
    Ни
    Ники
    4 -6
    15:59, 1 окт 2021
    Значи останалите 75% сте тъпунгери. А искате европейски живот а мозъците ви на кроманьонци.
  • 4
    Ro
    Roko
    4 0
    21:54, 1 окт 2021
    Ще ги поканя до кучето там ще направим преброяването
  • 5
    Ха
    Ха
    7 0
    22:33, 1 окт 2021
    Статистиката е, голям смях 25 процента е до 100 е има няма 3 месеца и 2 години, да се разбере колко сме.
Последни новини