Украинският самолет, "отвлечен в Афганистан", не е украински и не е отвлечен

Украинският самолет, за който се твърди, че е бил отвлечен в Афганистан, успешно кацна в Киев вечерта на 23 август. Това съобщи на 24 август представителят на иранската администрация за гражданска авиация Мохамед Хасан Зибахш, цитиран от Известия.

"Полетът излетя от Иран ... Вчера [23 август] долетя до Машхад ... Вчера зареди гориво на летище Машхад, самолетът беше от Каме (град в афганистанската провинция Нангархар - ред.). Излетя от Иран и кацна на летището в Киев вчера в 21:50 ч. Няма отвличане, самолетът не беше украински, беше от Каме, от Афганистан", каза Мохамад Хасан Зибахш пред РИА Новости.

В същото време, според украинския вестник Страна.ua, самолетът е изкупен от богати афганистански бизнесмени, те са го платили със злато и бижута. Освен това повечето бежанци от Афганистан, които бяха евакуирани с украински самолети, купиха местата си на борда за много пари, съобщиха журналисти.

По-рано същия ден зам.-министърът на външните работи на Украйна Евгений Енин съобщи за отвличането на украински самолет в Кабул в ефира на Радио Громадске. Според него миналата седмица неизвестни са завзели лайнера. Самолетът отлетял за Иран, вместо да евакуира украинците.

В същото време по-късно говорителят на украинското външно министерство Олег Николенко заяви, че тази информация не отговаря на действителността, "няма отвлечени украински самолети в Кабул или другаде". По думите му задействаните за евакуацията от Афганистан самолети се върнали безопасно в Украйна. Общо те са извършили три полета, като са евакуирали 256 души.

Вчера поради голямо струпване на хора край летището на афганистанската столица, администрацията на гражданската авиация на страната спря всички полети до и от летището в Кабул.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини