Ердоган: Турция е готова да окаже всякаква подкрепа на Афганистан

Турция е готова да окаже всякаква подкрепа за единството на Афганистан, заяви днес турският президент Реджеп Тайип Ердоган, цитиран от Анадолската агенция.

Турският лидер говори пред журналисти в самолета на връщане от Черна гора.

Турция е готова да окаже всякаква подкрепа за възстановяването на Афганистан. Афганистанският народ не може повече да носи такова бреме. Населението на страната е около 40 милиона. Това е огромна страна. Анкара е готова да окаже всякаква подкрепа за единството и равенството в Афганистан. Най-важното е хората в Афганистан да се придържат към същата позиция, посочи Ердоган.

Той съобщи, че има алтернативни планове за работата на турското посолство в Кабул.

Безопасността на нашите служители е основен приоритет за нас, посочи Ердоган.

По думите му турската дипломатическа мисия от две седмици временно е работила на територията на международното летище "Хамид Карзай", а вчера персоналът се е върнал в сградата на посолството в центъра на града и продължава работата си там.

Засега планираме така да продължава дейността на дипломатическата мисия. Плановете обаче постоянно се променят в зависимост от ситуацията в Кабул, каза турският президент.

Първоначалните изявления на талибаните са умерени, но все още има съмнения в това и Турция ще води много предпазлива политика, посочи Ердоган.

Вижте, 200 души бяха убити неочаквано. Сред загиналите има и членове на талибаните. Според разузнавателни данни групировката "Ислямска държава-Хорасан" стои зад кървавия атентат в Кабул. Затова трябва да сме много предпазливи, каза още турският лидер.

Турция първо ще следи как талибаните управляват страната в предстоящия период, посочи президентът, като добави, че Анкара от 20 години подкрепя Афганистан.

Той заяви, че турското разузнаване продължава да преговаря с талибаните.

Ердоган посочи още, че отношението на талибаните към жените няма да бъде като преди 20 години.

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини