Изработиха макет на Димитровград от пластмаса и картон

    Макет на Димитровград беше показан днес в читалнята на Детския отдел на Градска библиотека „Пеньо Пенев“. Инициативата е част от програмата за празника на Димитровград по повод 74 години от създаването на града.

    Мащабният проект е създаден през лятната ваканция от над 50 деца, с помощта на родители, главният библиотекар Светла Билярска и нейни колеги. Направен е за около 100 часа, като децата са творили и в къщи, и на място в библиотеката.

    Макетът е изработен изцяло от рециклируеми материали като хартия и пластмаса. Създателите му са се постарали в него да намерят място на почти всички уникални сгради и забележителности, с които се гордеят димитровградчани, но има и бъдещи идеи. Представена е предимно централната градска част. Сред съществуващите обекти са водната кула, сградата на общината, парк „Пеньо Пенев”, колонадата на бул. „България”, площад „Поезия”. С помощта на инженер е изработена река Марица, в която реално циркулира вода. Има соларни панели и улично осветление. Могат да се видят още димитровградски големи предприятия, жп гарата, основните пътни артерии и дори част от успешно реализираните общински проекти с европейско финансиране.

    Макетът е пречупен през призмата на децата и е с площ от около 6 кв. м. Изработени са 230 сгради и 532 дървета, използвано е 3 кг лепило,

    Макетът на Димитровград прави и стъпка към бъдещето с щит срещу ковид пандемията. Изработен е от пластмасови бутилки и беше прокаран над макета на града.

    Гости на събитието бяха зам.-кметът на община Димитровград Яшо Минков и главният архитект на общината Елисавета Георгиева, която поздрави децата и техните ръководители. Тя заяви, че с интерес ще разгледа макета, като включително може да се взаимстват някои от идеите на децата.

    Днес програмата за празника на Димитровград продължава в 17:30 часа в Художествена галерия „Петко Чурчулиев”, където ще бъде открита изложба на Мария Столарова - „Индустриална живопис”.

    Анета Кутелова

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (3)

    • 1
      De
      Deadpool
      7 0
      19:57, 30 авг 2021
      Браво на децата
    • 2
      Гл
      Глражданка
      2 0
      19:41, 31 авг 2021
      Поздравления и за ръководителите им , които вложиха сърце в изработката на този макет! Благодарности на г-жа Светла Билярска и нейните колеги за ентусиазма и търпението им към децата ни!
    • 3
      Фе
      фен
      1 0
      19:07, 1 сеп 2021
      Значи,може да се случват,и хубави неща в нашият град.Браво,на децата!
    Последни новини