Четвърт век отбелязва през 2021 г Хасково Jazz с международно участие

Хасково Jazz е едно от най-красивите музикални събития през годината в областния център.
Провеждането на форума през 2020 година мина на косъм заради здравна пандемия.
Юбилейното издание през 2021 година също ще се състои, уверява организаторът му и основен двигател на джазовия празник -Димитър Русев Мутата.
Китаристът е планирал музикалния форума да е с продължителност, както обикновено -пет дни, но покрай организацията му сега стиска палци, за да се случи всичко така, както го е замислил.
Запазените за джаз вечерите дати са между 20-и и 25-и септември.
За концертите, които са планувани в театъра, има готовност и нагласа да бъдат проведени на откритите джаз сцени-пред Младежкия център или в двора на Градската галерия “Атанас Шаренков“.
Въпреки по-трудните обстоятелства заради здравната криза, за Хасково Jazz`21 са потвърдили в момента участие и музиканти от чужбина.
След като преди повече от десетилетие пред хасковската публика свири австрийската джаз тромпетистка, певица и композиторка Микаела Рабич, през тази година тя отново се завръща на хасковска сцена в дует с Роберт Павлик-композитор и китарист. Двамата вече имат четири съвместни албума.
Талантливият млад унгарски китарист, който свири музика от шестгодишна възраст- Мате Паласти е другият гост извън българската джазова гилдия. Първият му инструмент е цигулката, но когато е на девет-годишна възраст китарата се превръща в негов основен инструмент. Като бивш ученик на майстора на китара Ференц Снетбергер, той има възможност да свири музика с Ричард Бона, Паоло Винача и други велики музиканти.
Ромските му корени са много важни в живота му и влияят върху музиката му. Той свири джаз, латински, бразилски, фламенко, фюжън и уменията му за импровизация правят музиката му уникална. Той винаги е отворен за музикално сътрудничество.
Въпреки младата си възраст, Мате Паласти вече е свирил и в няколко европейски държави. В Хасково за първи път ще гостува на българска сцена.

На фестивала тази година с посвещение към легендарни личности в джаза младият пианист Теодор Петков – Тото ще представи дебютния си албум „Bake a Biscuit“. Той е записан заедно с басиста Васил Хаджигрудев и барабаниста Борислав Петров.
С дебютния си албум „But a Dream“, издаден през 2019 г., ще се представи на Хасково Jazz тези есен и Росен Кукошаров. Пее, пише текстове за различни български изпълнители, работи с творци като Лили Иванова, Мария Илиева, Орлин Павлов и други актуални имена от родната поп сцена. Имал е възможност да бъде на една сцена с Jamiroquai, с Freestyle като подгряваща група. Росен има издадени няколко авторски сингъла, които му донесоха и награди.
В рамките на фестивала в Хасково почитателите ще се срещнат и с Мирослав Иванов. Той също ще представи трети я си солов албум „Little Alien“ от 2019 г.
Проектът “СЕТИВА” е създаден през 2019 година от Ангел Дюлгеров. Композираните от него десет песни оформят албума “МУЗА”. Това е заглавието и на първия сингъл.
“Махавира”- един от проектите на Николай Иванов-ОМ е също в програмата на джаз фестивала в Хасково. Ники Иванов ще се представи и с изложба живопис.
Запечатани моменти от Хасково Jazz в годините през обектива на Константин Зайков, е втората включена във фестивала изложба.
Станислав Арабаджиев – пиано, Кристина Хинова Хинова-цигулка и Васил Хаджугрудев – бас, ще могат да чуят тази есен в Хасково местните почитатели на джаза. В програмата още: Александър Леков ню трио и по традиция- Акуостично джазово трио с вокал Мария Аранудова.

 

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (6)

  • 1
    Су
    супер!
    12 -1
    13:12, 30 авг 2021
    Желая успех и дано всичко да протече нормално...
  • 2
    Иб
    Ибряма
    4 -6
    17:58, 30 авг 2021
    Кауни
    Има ли джаз почитатели..🤣
    • Бр
      Бравос
      3 0
      04:07, 31 авг 2021
      Стой си на бостана!!
  • 3
    Ма
    Маша от долна ливада
    0 -6
    21:16, 30 авг 2021
    На кой му трябва джас остави🤣🤣 Виж коментара
    • Ми
      Мирно,свободно.остави!
      4 -1
      04:10, 31 авг 2021
      Стой си в долната ливада!И научи правописа или се върни във трети клас!
  • 4
    Ем
    Емигрант по принуда
    7 -1
    04:14, 31 авг 2021
    Поздравления за международният Хасково Джаз фестивал!!Честита годишнина - и на Фестивала и на Мутата!! На добър час и да пребъде!!!
Последни новини