"Модерна" и японският дистрибутор на ваксината ѝ разследват два смъртни случая след ваксиниране

След смъртта на двама души в Япония след ваксиниране срещу коронавируса с ваксина на "Модерна", от "Модерна" и "Такеда" излязоха с официално изявление във връзка със ситуацията. Миналата седмица здравните власти изтеглиха от употреба 1, млн. ваксини на "Модерна" след сигнали за чужда субстанция във флаконите. Бе съобщено, че няма данни дози от подозрителните партиди да са били поставяни.

Следва пълният текст на изявлението:

"Такеда" и "Модерна" бяха известени на 28 август за смъртта на двама души, на които наскоро е била приложена в Япония COVID-19 ваксината на "Модерна" за интрамускулно инжектиране. Това е трагично събитие и ние приемаме загубата на живот много сериозно. Поднасяме най-искрените си съболезнования на техните близки.

Към момента не разполагаме с доказателства, че тези смъртни случаи са причинени от COVID-19 ваксината на "Модерна" и е важно да се проведе официално разследване, за да се определи дали съществува някаква връзка.

"Такеда", оторизираният дистрибутор, и "Модерна", производителят, работят с Министерството на здравеопазването, труда и социалната политика (МЗТСП), за да проучат двата смъртни случая. Разследването се води с изключителна неотложност, прозрачност и добросъвестност и е от най-висок приоритет. "Такеда" и "Модерна" ще осведомят обществеността, когато разполагат с повече информация.

На 26 август "Такеда" обяви решението да преустанови употребата на три партиди от COVID-19 ваксината на "Модерна" в Япония в съгласие с МЗТСП след доклади от ваксинационни пунктове за чужда субстанция, открита във флакони.

Оплакванията, които доведоха до спирането на употребата, бяха ограничени до една конкретна партида, но общо три партиди, произведени последователно, бяха включени в решението за преустановяване на МЗТСП от допълнителна предпазливост. До момента не сме получили оплаквания за качеството на продукта, свързани с частици в партидата, касаеща злощастната загуба на двама души.

"Такеда" е поискала от "Модерна" и европейския производител-подизпълнител на "Модерна" спешно да проведат изчерпателно разследване, за да се определи характерът на чуждата субстанция. Ние сме наясно с неофициални доклади, които дават първоначална индикация за вида частици във флаконите. Тези доклади не позволяват заключения и е важно да се разчита на официално разследване, преди да се определи конкретният вид частици. В момента "Модерна" провежда това разследване и флаконите са изпратени в компетентна лаборатория за анализ, така че предварителните данни ще са налични в началото на следващата седмица.

Към момента над 200 млн. дози от COVID-19 ваксината на "Модерна" са били приложени на над 110 млн. души в 45 страни, като по този начин представляват важна част от нашата глобална борба срещу COVID-19.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини