Обмислят промени в НЗОК

"Необходими са незабавни и категорични действия в системата чрез законодателни и административни мерки заради очаквания дефицит в бюджета за здравеопазване." Това каза на пресконференция министърът на здравеопазването д-р Божидар Нанев.

Според Нанев трябва да се преразгледа управлението на НЗОК – да се консолидират средствата, които са част от консолидирания бюджет на държавата. Трябва да се променят органите на управление на НЗОК така, че да има и персонална отговорност.

Броят на лицата в управлението трябва да е намален и да се управлява заедно с изпълнителната власт, каза Нанев. В НЗОК има над 50 лица, които управляват структурата. Броят ще трябва да се редуцира максимално. Така структурата на управление на НЗОК ще наподобява Контролния и Надзорния съвет на НОИ.

Друга мярка за покриване на дефицита в здравеопазването е включване на здравнонеосигурените лица в системата, преструктуриране на болничната помощ, въвеждане на нови механизми за контрол и санкция в здравеопазването, развитие на системата за доброволно здравно осигуряване.

Доброволното здравно осигуряване трябва да стане над 8%-та здравноосигурителна вноска. Двата процента, които досега не са използвани, трябва да се включат към 6-те. Това може да стане чрез преструктуриране на НЗОК, обясни Нанев.

Има изключително много нерегламентирани и регламентирани доплащания в системата и особено в болничната помощ. Плащането трябва да бъде изведено на входа на лечебните заведения, каза още той.

На въпрос дали ще се намалят лекарствата в Позитивния лекарствен списък министърът каза: "Ние не можем да намалим лекарствата в списъка. Трябва да намерим пари така, че хората да си получат лекарствата."

Запитан как здравнонеосигурените ще бъдат накарани да си плащат осигуровките Нанев заяви: "Както имаме задължението да си плащаме данъците, трябва да си плащаме и здравните осигуровки”. По думите му законодателните инициативи ще бъдат в насока здравните осигуровки да се третират като данъци.

Веднага след пресконференцията продължава срещата на министър Нанев с финансовия министър Симеон Дянков и премиера Бойко Борисов.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини