Талибаните представиха кабинет без жени. САЩ са обезпокоени

Талибаните, които поеха контрола над властта в Афганистан след окончателното изтегляне на американските военни и техните съюзници в края на август, представиха състав на временно правителство, в който не влиза нито една жена.

Държавният департамент на САЩ коментира обявения списък с имена с безпокойство, тъй като „се състои изключително от лица, които са членове на талибаните или техни близки сътрудници, и няма жени“.

Изпълняващ длъжността министър-председател става молла Мохамад Хасан Ахунд, първи вицепремиер ще е съоснователят на ислямисткото движение молла Абдул Гани Барадар, а втори вицепремиер – молла Абдул Салам Ханафи.

Това съобщи на пресконференция във вторник вечерта говорителят на талибаните Забиула Муджахид, цитиран от световните агенции. Самият той става министър на културата и информацията.

Сираджудин Хакани, лидер на мрежата "Хакани", която е част от талибаните, е назначен за вътрешен министър на Афганистан. Министерството на външните работи е поверено на молла Амир Хан Мотаки, който оглавява ръководната комисия на ислямисткото движение.

За министър на отбраната е определен Мохамад Якуб Муджахид, син на покойния основател на талибаните молла Омар. Молла Абдул Хак Васик, който е лежал в американския затвор за заподозрени терористи в Гуантанамо, Куба, ще оглави министерството на разузнаването.

Молла Мохамад Идрис, който вече бе определен от талибаните за временен управител на афганистанската централна банка, остава на поста. Не е ясно дали върховният водач на талибаните молла Хайбатула Ахундзада ще има някакъв официален пост във временното правителство.

По-рано ислямисткото движение обеща да състави представителен кабинет, който да включва представители на различни групи. Всички назначени министри обаче са от редиците на талибаните и имат религиозен произход. От 33 длъжности в кабинета почти всички бяха заети от етнически пуштуни, които съставляват приблизително 40% от населението на Афганистан.

„Отбелязваме, че обявеният списък с имена се състои изключително от лица, които са членове на талибаните или техни близки сътрудници, и няма жени“, се казва в изявление на Държавния департамент на 7 септември.

Отчитайки, че талибаните представят правителството си като временно, от Вашингтон подчертават, че ще преценяват „талибаните по техните действия, а не по думите им“.

Много от водещите нации в света засега изчакват първите действия на все още непризнатото правителство в Кабул, както и дали то ще действа в съответствие с обещанията на талибаните да бъде по-умерено от първото им управление от 1996 до 2001 г.

Източник: Свободна Европа

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини