Череша цъфна насред есен в градина в Крепост

Изображение 1 от 6

    Черешово дърво нацъфтя повторно в градината на Иван Михайлов в село Крепост. Дръвчето разтворило цветове тези дни. Това рядко се случва, но не е извънредно явления. Вероятно заради топлото време се е подмамило и вместо напролет догодина е нацъфтяло тази есен отново, казва стопанинът.

    От 20 години със семейството си Иван стопанисва градината с плодни дървета. Имат череши  от различни сортове. За напъстрялото обаче казва, че е възможно да цъфти и като за последно, тъй като забелязал да  изсъхва в единия си край. „Възможно е да се е разкрасило така, защото се сбогува с нас“, казва производителят.

    По подобни аномалии в миналото хората са гадаели, че идва тежка и студена зима. Само че според специалистите днес това не е гаранция за мраз.

    Цъфтежът започва в зависимост от температурата, надморската височина и географската ширина. Независимо от влиянието на тези фактори овощните видове се подреждат в определена последователност по започване на цъфтежа. Те се делят на ранно, средно ранно и късно цъфтящи. Късният цъфтеж е за предпочитане, тъй като през април понякога падат слани и мразове, които повреждат цветовете и младите завръзи.
    Повторният цъфтеж е характерен и за семковите, и за костилковите видове.
    Практиката обаче показва, че цъфтеж през есента най-често се наблюдава при череши, сливи, круши и ябълки. Но агрономите успокояват, че това не е опасно и стопаните да не се безпокоят за дръвчетата, които са цъфнали повторно през есента. Това не е масов цъфтеж, а само на отделни пъпки, и като цяло няма да се отрази на овошките през следващия сезон.
    Иван обаче се опасява, че действително повторният цъфтеж на черешата може да е знак за неблагоприятна обстановка за развитието следващата пролет на дърветата в градината му.  Тази година през април е било влажно и изкарали 50 % от обичайната си реколта.

    Въпреки по-ниските добиви, стопаните от Крепост, където има много черешови маси, като цяло са доволни от стопанската годината, понеже по-ниските добиви са компенсирани от по-високите цени на черешите. „Завършихме с пет лева за кило череши, друг път сме завършвали на 2. А пазара ние си го правим от А до Я, цялото семейство сме ангажирани в тази работа в сезона на черешите.“, казва Иван.

    Сериозните му опасения обаче са свързани с все по-голямата суша. "Глобалното затопляне си дава думата върху развитието на плодните дръвчета. Вече без капково напояване няма как да се вади добра продукция. Засушаването е много сериозно и се задълбочава проблемът с всяка изминала година", казва Иван, докато учи на тънкостите на занаята, но и да обича земята и се грижи за нея, внука си Марк.

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (3)

    • 1
      Ст
      Станчо налъма
      11 -9
      16:07, 30 сеп 2021
      И моите налъми цъфнаха
    • 2
      Ба
      Бат Танас
      7 -4
      16:57, 30 сеп 2021
      И пеперуди фъркат и чакат да опрашат черешата.
    • 3
      Кр
      Кръговрат
      4 -3
      19:06, 30 сеп 2021
      Направете кръгово около черешата !
    Последни новини