Читалище „Христо Ботев“ в Ябълково отбеляза 150 години

    Читалище „Христо Ботев“ в димитровградското село Ябълково чества 150 години. Юбилеят беше отбелязан тържествено днес в читалищния салон.

    Началото на празника постави Духовия оркестър към община Димитровград в изпълнение химна на България.

    Приветствия за празника и поздравления отправиха заместник-председателя на Общинския съвет в Димитровград Юлиян Семерджиев, директорът на Историческия музей в Димитровград Антоанета Станчева и Валентина Костова от отдел „Култура и вероизповедания“ в община Димитровград. Те поднесоха почетни грамоти и почетен знак на община Димитровград, които получи секретаря на читалището Славея Грозева. Отличията са за ентусиазма за читалищна дейност, стремежа за опазване на българщината и любовта към изкуството и традициите.

    За юбилея бяха изпратени поздравителни адреси от различни институции – от Областна администрация, от Славянското дружество в България, читалищата от съседните села – Скобелево, Крум, Сталево.

    В програмата по повод празника имаше изпълнения на танцовата група и групата за обработен фолклор към читалището. За своята активна дейност бяха отличени настоящи и бивши читалищни деятели – Атанас Тенчев, Тонка Георгиева, Николина Гочева, Славка Кръстева. Гостите имаха възможност да се запознаят с кратка историческа справка на читалището, библиотечната дейност, театралната група, народния хор и групата за художествено слово.

    По повод своята 150-годишнина Народно читалище „Христо Ботев 1871“ издаде книга, в която отразява дейността на средището през годините по спомени на хората от селото.

    Празникът се реализира с подкрепата на кмета на село Ябълково Костадин Атанасов, кмета на община Димитровград Иво Димов, спонсори.

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (1)

    • 1
      Ба
      Бай Грозю
      1 -1
      17:06, 2 окт 2021
      Браво само така, честито на Ябълковци
    Последни новини