15 °C

Любопитно от областта: В Ябълково е създаден първият в България „Славянски дом“

  Областна администрация Хасково стартира рубрика „Любопитно от областта“. В нея от държавната институция ще разказват интересни истории и факти от областта.

  Тази сряда, в новата рубрика са избрали да представят една малко позната история за димитровградското село Ябълково.

  В село Ябълково /Алмали/ е създаден първият в България „Славянски дом“ и се сформира първият в страната интернационален таен революционен комитет, включващ чехи, поляци и българи. Историята около основаването на Славянския дом започва през 1869 г. и завършва през 1873 г., когато в землището на с. Ябълково /Алмали/ се строи стратегическият път за Османската империя Барон-Хиршовата железница, по линията Одрин - Септември. През есента на 1870 година един по един в селото пристигат чешките инженери Георги Прошек, Антон Пелц, проф. Свобода Острова, и поляците пан Бако (Банковски) и пан Домбровски. Те имат предложение да останат на квартира в град Пловдив, но избират Алмали, защото научават, че в селото има таен революционен комитет, чийто председател е даскал Ралов, буден учител и приятел на Васил Левски, а негов пръв помощник е поп Калин.

  Поп Калин създава специална сграда за инженерите, която Прошек нарича „Славянски дом“. В нея се поддържа едно от първите светски училища в област Хасково, създадено по чешки образец. Даскал Ралов обучава учениците и просвещава населението, Антон Пелц се занимава с физкултурната и военната подготовка, а проф. Острова раздава средства на бедните и лекува болните. Прошек използва позициите си, за да пренася тайно революционната поща и да доставя оръжие на комитетите под прикритието, че са необходими за охраната на железопътната линия и също така описва подробно всички издевателства над българския народ и ги изпраша в Прага на своя брат Богдан. Там той ги превежда на английски и френски и публикува в парижката и лондонската преса като по този начин стават достояние на света. В село Ябълково е и запознанството на чешкия инженер с Васил Левски, което е една от причините след Освобождението той да участва в инициирането и изграждането на паметника на Васил Левски в София. Интересен факт също така е, че лично Васил Левски няколко пъти присъства на полагането на клетва на новоприетите членове в комитета. Веднъж той пристига в селото от Чирпан, преоблечен като булка. В книгата на Стоян Заимов е записано, че Левски казва за Алмали: „Отивам при верни хора“.

  Любопитен факт е, че Георги Прошек заминава за Одрин, заедно със свои приятели, където извършва т. нар. „лудо предприятие“ – демонтира около 200 метра от ж.п релсите, които е проектирал. С това той забавя с около 30 часа преминаването на военни ешалони, което се оказва изключително важно за изхода на битката.

  Българският революционер Георги Бенковски също е свързан със село Ябълково. Той неведнъж е посещавал къщата на даскал Ралов, а през годината, в която загива Левски, се е лекувал две седмици в нея. Там научава и новината за смъртта на Апостола. 

  Източник: Haskovo.NET

  Facebook коментари

  Коментари в сайта (16)

  • 1
   Дъ
   Дъртия
   3 -12
   13:18, 6 май 2020
   Коментарът е скрит заради голям брой отрицателни гласове. За да видите коментара натиснете тук
   • Траките са наследници на Първите Най развити цивилизации оцелели и разпръснали се след Библейския потоп в Черно Море
    ....
    Даже евреите се едно от изгубените тракийски племе - понеже са обожествявали свещения бик - същия бик е във Варненското Златно Съкровище

    Част от Траките бягат към степите и създават Неолитната Култура която почва от Днепър и по степите и Стига До Сърбия.
    Същата цивилизация открива и Медта и става Медната Епоха.
    Блестящ пример е Варненското Златно Съкровище
    ....
    И когато тая култура почва да създава вождове едни от Тракийските племена се Кръщават Славяни :)))
   • В Стария Завет има
    описано как Моисей докато отива да си Говори с Господ Отца,
    Евреите отливат Златен Телец и почват да му се кланят :))
    ....
    Е тоя същия Златен Телец е във Варненското Златно Съкровище - което е
    направено 3000 години преди Моисей да се роди :))
   • До
    До дъртия
    2 0
    22:35, 6 май 2020
    Старо старооо...
    Славянската концепция идва от Руската империя...
    А на Трака да му кажа, че да тук в голямата си част сме автохтонно тракийско население.....но тея глупости за еврейските племена и тн..дето бели траки са само мокри сънеща и фантазии...на института по тракология и проф. Валерия Фол....една асолютно изкукала лелка...
    Цялата тракология е основана на съмнителни допускания и изводи върху тез допускания...които естествено са пълна фантазия..
   • До
    До До Дъртия
    0 -2
    04:37, 7 май 2020
    Ей Чукча ,
    ето ти малко храна за мозъка - кои са траките и
    кво са правили преди да се нарекат тракийци :))
    ....
    https://www.youtube.com/watch?v=8cHLnAgXLMY
   • До
    До античкия Трак
    1 0
    15:06, 7 май 2020
    Абе *********...това е изложение на намерени грънци и ПРЕДПОЛОЖЕНИЯ.
    То и Йоан Цеца пише, че Ахил е предвождал мирмидонците, "които сега наричаме българи" само, че не е много ясно дали е имал предвид Бъргари или Вулгари демек диваци....
    Евреите били траки....*********...я сравни ДНК тестовете бе шамандуро...
    Евреите са семити и най-близки са им палестинците...
    Ние нямаме нищо общо нито със семити нито с малоумщините дето ги развива...кукуто Фол
   • Ха
    Хамкой-гейтц
    0 0
    15:51, 7 май 2020
    Областната е станала от ветеринарка- на екскурзоводка.
   • Оа
    ОА-Хамкойт
    0 0
    16:06, 7 май 2020
    Областната е станала от ветеринарка- на екскурзоводка.
  • 2
   Да
   Да има все пак мярка...
   1 -4
   14:50, 6 май 2020
   Евреинът Барон Мориц фон Хирш е индустриалец и банков бос. Ж.п. концесионер Виена - Истанбул. Значи Османската държава му възлага консесията за ж.п. линията и му плаща щедро. Той обаче е толкова глупав че, според по горния измислен материал, наема водещи лица чехи и поляци, водени от революционни идеи да саботират строителството. В същото време помага на много евреи, изгонени от славяните в Русия да се установят в Палестина (тогава част от Османската империя). Отделно, панславизмът по това време все още е само идея. Но, веднага става масово явление в с. Алмалии!!! Евреин, пари, ... и много измислици...
   • А ако оцелееш до 40 години на Раята по Българските земи са им викали дядовци и баби.
    ....
    Класовото неравенство ....
    .....
  • 3
   Ха
   Хасковски
   6 0
   22:29, 6 май 2020
   Сега...дайте да се изясним. Фактите са си факти.
   Интерпретацията е отделен въпрос.
   Че в Ябълково е имало чешко училище, имало е. Рев. Комитет и Бенковски и това е истина.
   Въобще всички факти са такива.
   За панславизма....само да обясня на горния селтак....
   "Панславизма" е Руска имперска доктрина от времето на Екатерина Велика и съвсем не е само идея, напротив много неща са направени в действителност поптази доктрина.
   Що се отнася до барон Хирш...там работата е доста по друга...една от основните цели на железницата Стамбол -Пловдив е превоза на аскера. Тя е превждала аскер 5-10 зни в годината през останалото време пътници и стоки...като основна стока е дървения материал....от тогава ка големите обезлесявания на Тракия и Родопа планина...Читаците са имали военизирани дървосекачески корпуси...
   И те така...
   • За
    За мярката
    1 -1
    01:05, 7 май 2020
    Хасковски, Инеко, нито познанията ти за функционирането на османската държава, нито пък за панславизма ти са пълни. Сега поне е лесно. Същите клавиши са в състояние да намерят добри източници. Иска се обаче четене и езици! Асковското мучене не е достатъчно ...
   • До
    До мярката
    0 0
    15:10, 7 май 2020
    Хърватите и чехите не ги броим...16век се занимават нещо отпечатват...но истинския подем на панславизва при Екатерина...
    Нещо да каеш...а?
  • 4
   Та
   Таня
   1 0
   00:11, 7 май 2020
   Хубава идея ...... Образователна и провокира любопитство и дебати по темите. Имаме нужда малко да си припомним ,че сме народ с история.
  • 5
   Пу
   Пуска
   1 0
   03:45, 7 май 2020
   И къде е кантон 26 сега?
  • 6
   Ба
   Баба Стана
   0 0
   13:51, 7 май 2020
   Еий най-сетне нещо различно то вируси и болести.

  Хороскоп за 29.10.2020

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Днес ще ви се наложи да бъдете нащрек, тъй като работата ви подставя в ситуации, в който трябва да се действа бързо. Добре ще е ако не сте сами в начинанията си, а си осигурите подкрепата на човек, на когото можете да разчитате. Имате късмет в личен план, където успявате да постигнете нещо, към което отдавна се стремите. Не пропускайте шансовете си.
  29 окт 2020

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Настроението ви днес е чудесно и са налице всички предпоставки да се радвате на един страхотен ден. Работата ви върви по план, а и вие не давате възможност за погрешни стъпки. Радвате се на ползотворно сътрудничество с близък колега. Обърнете достатъчно внимание на човека до вас , така че да се почувства щастлив.
  29 окт 2020

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Ще браните независимостта си, защитавайки интересите и правото си на личен избор. Не позволявайте чуждото мнение да влияе на настроението ви, работете върху задачите си старателно и отговорно. Това ще се отрази на възнаграждението ви, и колкото сте по-прецизни, толкова по-добре за финансите ви.
  29 окт 2020

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Финансови и други интереси ще поставят някои от вас в условия да избирате между повече от една възможност. Няма да сте безразлични и към нечии нужди, очакванията към вас не свършват. Дайте си повече отдих и разнообразие в живота. Не се противете на онези, които с обич ще ви помогнат да се разтоварите от грижите ви.
  29 окт 2020

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Можете да си позволите повече разточителство за близките ви, без да се притеснявате, че ще пострада бюджета ви. На път сте да задълбочите връзката си, но помислете за поведението си, като не изпадате в крайности. Общият ви път изисква компромиси, готови ли сте на тях? Личността ви ще стане интересна и за други от противоположния пол.
  29 окт 2020

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Независими и открити, ще ви бъде по-лесно да изразите мнение и вземете отношение по спорен въпрос. Ще реализирате намеренията си, още повече, че мотивацията ви е силна. С подкрепа на подходящите хора ще спазите срокове или по-точно ще се включите навреме в интересуващо ви начинание или друго, важно за вас събитие.
  29 окт 2020

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Приемете събитията, а ако имате забележки се стремете към промяна, но с конструктивни решения и мирни средства. Изчистете съзнанието си от всякаква агресивна мисъл, проявете доброто у себе си. Така ще повлияете и на други да се развиват в правилната посока. Бизнес-делата ви навлизат в по-благоприятен период, пластовете се разместват.
  29 окт 2020

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Разпределете силите си за да ви стигнат за всичко, с което ще се ангажирате днес. Това е гаранция за успешно приключване и на срочните задачи. Роднини ще ви създадат тревога със свой здравословен проблем. Потърсете съвет и помощ от специалисти, не предприемайте самолечение.
  29 окт 2020

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Появата в живота ви на една личност ще събуди позабравени чувства. Приятели ще ви помогнат да осъзнаете пропуските с, но и да ги наваксате. Обърнете внимание на храната си. Полезно е да разнообразите менюто. Заложете на плодове и зеленчуци и по-малко на месо и мазнини.
  29 окт 2020

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  От днешния ден може да зависи част от бъдещата ви работа. Подхождате със завидно спокойствие към всеки проблем около себе си. Уверени сте, че няма нещо, с което да не можете да се справите. Постарайте се да сдържате емоциите си и да не показвате неодобрението си за неща, които не харесвате. Ще имате възможност за последна дума.
  29 окт 2020

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Част от вас са обхванати от колебания относно бъдещата си работа и това заплашва да дисбалансира настоящите ви задължения. Затова се съсредоточете върху момента и не губете време за излишни притеснения. С течение на времето ще успеете да намерите най-подходящия за вас избор. Необвързаните от вас са обсебени от привлекателна и загадъчна личност.
  29 окт 2020

  Хороскоп за Риби

  Риби
  С нечия подкрепа ще направите правилния избор, доверявайки се на опита и знанията. Не пропускайте да отдадете заслуженото, изразявайки благодарността си по подходящ начин. Вътрешното ви усещане за нещата ще ви подскаже как да се справите с несигурността си. Запазете доброто си настроение и вечерта, очакват ви приятни емоции.
  29 окт 2020
  Последни новини