22 °C

Любопитно от областта: В Ябълково е създаден първият в България „Славянски дом“

  Областна администрация Хасково стартира рубрика „Любопитно от областта“. В нея от държавната институция ще разказват интересни истории и факти от областта.

  Тази сряда, в новата рубрика са избрали да представят една малко позната история за димитровградското село Ябълково.

  В село Ябълково /Алмали/ е създаден първият в България „Славянски дом“ и се сформира първият в страната интернационален таен революционен комитет, включващ чехи, поляци и българи. Историята около основаването на Славянския дом започва през 1869 г. и завършва през 1873 г., когато в землището на с. Ябълково /Алмали/ се строи стратегическият път за Османската империя Барон-Хиршовата железница, по линията Одрин - Септември. През есента на 1870 година един по един в селото пристигат чешките инженери Георги Прошек, Антон Пелц, проф. Свобода Острова, и поляците пан Бако (Банковски) и пан Домбровски. Те имат предложение да останат на квартира в град Пловдив, но избират Алмали, защото научават, че в селото има таен революционен комитет, чийто председател е даскал Ралов, буден учител и приятел на Васил Левски, а негов пръв помощник е поп Калин.

  Поп Калин създава специална сграда за инженерите, която Прошек нарича „Славянски дом“. В нея се поддържа едно от първите светски училища в област Хасково, създадено по чешки образец. Даскал Ралов обучава учениците и просвещава населението, Антон Пелц се занимава с физкултурната и военната подготовка, а проф. Острова раздава средства на бедните и лекува болните. Прошек използва позициите си, за да пренася тайно революционната поща и да доставя оръжие на комитетите под прикритието, че са необходими за охраната на железопътната линия и също така описва подробно всички издевателства над българския народ и ги изпраша в Прага на своя брат Богдан. Там той ги превежда на английски и френски и публикува в парижката и лондонската преса като по този начин стават достояние на света. В село Ябълково е и запознанството на чешкия инженер с Васил Левски, което е една от причините след Освобождението той да участва в инициирането и изграждането на паметника на Васил Левски в София. Интересен факт също така е, че лично Васил Левски няколко пъти присъства на полагането на клетва на новоприетите членове в комитета. Веднъж той пристига в селото от Чирпан, преоблечен като булка. В книгата на Стоян Заимов е записано, че Левски казва за Алмали: „Отивам при верни хора“.

  Любопитен факт е, че Георги Прошек заминава за Одрин, заедно със свои приятели, където извършва т. нар. „лудо предприятие“ – демонтира около 200 метра от ж.п релсите, които е проектирал. С това той забавя с около 30 часа преминаването на военни ешалони, което се оказва изключително важно за изхода на битката.

  Българският революционер Георги Бенковски също е свързан със село Ябълково. Той неведнъж е посещавал къщата на даскал Ралов, а през годината, в която загива Левски, се е лекувал две седмици в нея. Там научава и новината за смъртта на Апостола. 

  Източник: Haskovo.NET

  Facebook коментари

  Коментари в сайта (16)

  • 1
   Дъ
   Дъртия
   3 -12
   13:18, 6 май 2020
   Коментарът е скрит заради голям брой отрицателни гласове. За да видите коментара натиснете тук
   • Траките са наследници на Първите Най развити цивилизации оцелели и разпръснали се след Библейския потоп в Черно Море
    ....
    Даже евреите се едно от изгубените тракийски племе - понеже са обожествявали свещения бик - същия бик е във Варненското Златно Съкровище

    Част от Траките бягат към степите и създават Неолитната Култура която почва от Днепър и по степите и Стига До Сърбия.
    Същата цивилизация открива и Медта и става Медната Епоха.
    Блестящ пример е Варненското Златно Съкровище
    ....
    И когато тая култура почва да създава вождове едни от Тракийските племена се Кръщават Славяни :)))
   • В Стария Завет има
    описано как Моисей докато отива да си Говори с Господ Отца,
    Евреите отливат Златен Телец и почват да му се кланят :))
    ....
    Е тоя същия Златен Телец е във Варненското Златно Съкровище - което е
    направено 3000 години преди Моисей да се роди :))
   • До
    До дъртия
    2 0
    22:35, 6 май 2020
    Старо старооо...
    Славянската концепция идва от Руската империя...
    А на Трака да му кажа, че да тук в голямата си част сме автохтонно тракийско население.....но тея глупости за еврейските племена и тн..дето бели траки са само мокри сънеща и фантазии...на института по тракология и проф. Валерия Фол....една асолютно изкукала лелка...
    Цялата тракология е основана на съмнителни допускания и изводи върху тез допускания...които естествено са пълна фантазия..
   • До
    До До Дъртия
    0 -2
    04:37, 7 май 2020
    Ей Чукча ,
    ето ти малко храна за мозъка - кои са траките и
    кво са правили преди да се нарекат тракийци :))
    ....
    https://www.youtube.com/watch?v=8cHLnAgXLMY
   • До
    До античкия Трак
    1 0
    15:06, 7 май 2020
    Абе *********...това е изложение на намерени грънци и ПРЕДПОЛОЖЕНИЯ.
    То и Йоан Цеца пише, че Ахил е предвождал мирмидонците, "които сега наричаме българи" само, че не е много ясно дали е имал предвид Бъргари или Вулгари демек диваци....
    Евреите били траки....*********...я сравни ДНК тестовете бе шамандуро...
    Евреите са семити и най-близки са им палестинците...
    Ние нямаме нищо общо нито със семити нито с малоумщините дето ги развива...кукуто Фол
   • Ха
    Хамкой-гейтц
    0 0
    15:51, 7 май 2020
    Областната е станала от ветеринарка- на екскурзоводка.
   • Оа
    ОА-Хамкойт
    0 0
    16:06, 7 май 2020
    Областната е станала от ветеринарка- на екскурзоводка.
  • 2
   Да
   Да има все пак мярка...
   1 -4
   14:50, 6 май 2020
   Евреинът Барон Мориц фон Хирш е индустриалец и банков бос. Ж.п. концесионер Виена - Истанбул. Значи Османската държава му възлага консесията за ж.п. линията и му плаща щедро. Той обаче е толкова глупав че, според по горния измислен материал, наема водещи лица чехи и поляци, водени от революционни идеи да саботират строителството. В същото време помага на много евреи, изгонени от славяните в Русия да се установят в Палестина (тогава част от Османската империя). Отделно, панславизмът по това време все още е само идея. Но, веднага става масово явление в с. Алмалии!!! Евреин, пари, ... и много измислици...
   • А ако оцелееш до 40 години на Раята по Българските земи са им викали дядовци и баби.
    ....
    Класовото неравенство ....
    .....
  • 3
   Ха
   Хасковски
   6 0
   22:29, 6 май 2020
   Сега...дайте да се изясним. Фактите са си факти.
   Интерпретацията е отделен въпрос.
   Че в Ябълково е имало чешко училище, имало е. Рев. Комитет и Бенковски и това е истина.
   Въобще всички факти са такива.
   За панславизма....само да обясня на горния селтак....
   "Панславизма" е Руска имперска доктрина от времето на Екатерина Велика и съвсем не е само идея, напротив много неща са направени в действителност поптази доктрина.
   Що се отнася до барон Хирш...там работата е доста по друга...една от основните цели на железницата Стамбол -Пловдив е превоза на аскера. Тя е превждала аскер 5-10 зни в годината през останалото време пътници и стоки...като основна стока е дървения материал....от тогава ка големите обезлесявания на Тракия и Родопа планина...Читаците са имали военизирани дървосекачески корпуси...
   И те така...
   • За
    За мярката
    1 -1
    01:05, 7 май 2020
    Хасковски, Инеко, нито познанията ти за функционирането на османската държава, нито пък за панславизма ти са пълни. Сега поне е лесно. Същите клавиши са в състояние да намерят добри източници. Иска се обаче четене и езици! Асковското мучене не е достатъчно ...
   • До
    До мярката
    0 0
    15:10, 7 май 2020
    Хърватите и чехите не ги броим...16век се занимават нещо отпечатват...но истинския подем на панславизва при Екатерина...
    Нещо да каеш...а?
  • 4
   Та
   Таня
   1 0
   00:11, 7 май 2020
   Хубава идея ...... Образователна и провокира любопитство и дебати по темите. Имаме нужда малко да си припомним ,че сме народ с история.
  • 5
   Пу
   Пуска
   1 0
   03:45, 7 май 2020
   И къде е кантон 26 сега?
  • 6
   Ба
   Баба Стана
   0 0
   13:51, 7 май 2020
   Еий най-сетне нещо различно то вируси и болести.

  Хороскоп за 05.03.2021

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Ще се погрижите за делата си, така, че да не изоставате в новостите. Благодарение на разумните си действия ще се ползвате от благоприятна ситуация и с възможност да избирате. Очакванията ви ще са основателни и резултатите няма да закъснеят. Бъдете умерени във всичко.
  05 мар 2021

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Правилно насочени, финансите ви ще се увеличат и без да търсите помощта на хората от властта. Разчитайте повече на себе си и по-малко на онези, които ви обещават бързи сделки. Има опасност от измами от недобре настроени към вас. В компанията на любимите си същества ще прекарате една чудесна вечер.
  05 мар 2021

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Отстрани делата ви изглеждат малко рисковани, но вие сте разумни и няма да се подведете на емоциите си. Напредък ще отбележите в делови преговори и бизнес-начинания. Не поставяйте интимните си отношения с партньора на втори план, много скоро може да съжалявате за това. Предизвикателства за творците.
  05 мар 2021

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Очакват ви големи успехи през този ден. Успявате да внесете организация навсякъде около себе си днес, дори това да не се хареса на някои хора. Действате независимо и твърдо преследвате целите си. Възможно е да ви се наложи да пристъпите към крачка, която ще изисква пълната ви концентрация през следващите дни. Не се отказвайте от намеренията си.
  05 мар 2021

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Златната среда днес е верния път във всичко, което имате намерение да правите. Потиснете желанието си да давате оценка на хората в обкръжението си, може да подцените някого, от когото ще зависите в бъдеще. Стремежът ви към успех на всяка цена няма да ви донесе очакваното. Делата ви на работното място ще се развиват според вложената в тях енергия, което значи без особени затруднения.
  05 мар 2021

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Този ден ще ви предостави шанса да тръгнете по нов път, който отдавна очаквате. Част от амбициите ви ще се увенчаят с успех още днес, когато ще имате възможност да постигнете значителен напредък в професионален план. Хората, с които работите ще останат доволни от начина, по който се справяте с работата си. В личен план се радвате на разбирателство.
  05 мар 2021

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Самочувствието ви днес е особено и високо и това е напълно закономерно с оглед на успехите ви през деня. Постигате напредък в области, които досега сте срещали сериозни трудности. Не се предоверявайте на познати. Споделеното от вас в непринуден разговор, може да бъде използвано за да ви злепоставят. Преодолявате здравословен проблем.
  05 мар 2021

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  С идеите и поведението си успявате да впечатлите важен за деловите ви начинания човек. Най-вероятно ще успеете да получите искан от вас кредит или някакъв вид материална подкрепа и ще преминете към осъществяване на замисленото. Бъдете по-гъвкави в личните си взаимоотношения и оставяйте повече пространство на човека срещу вас. Ако проявите разбиране ще постигнете много повече.
  05 мар 2021

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Чудесна седмица за всички представители на вашата зодия. Независимо дали посвещавате времето си на делова активност или просто безделничите очакват ви много приятни дни. Не се тормозете просто се наслаждавайте на късмета си и хубавото време.
  05 мар 2021

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  С интерес ще се отнесете към задача, чиито финансов еквивалент ви прави по - напористи в изпълнението й. Откритостта в поведението ви прави възможно постигането и на други ангажименти. Това може и да не се хареса на някои, но вие ще се почувствате удовлетворени и с амбицията да продължите.
  05 мар 2021

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Ако не въздържате емоциите си днес, рискувате целият ден да се изнерви и да не успеете да свършите почти нищо съществено. Въпреки трудностите, които се изпречват на пътя ви, имате възможност да подобрите положението си с повече търпение и добре премислени маневри. Вечерта ликвидирайте излишното напрежение в приятелска компания.
  05 мар 2021

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Предстои ви много работа, но не разчитайте тя да е непременно свързана със значителни финансови постъпления. Поводът за празнуване ще дойде от другаде. Работете целеустремено, защото скоро ще имате повод за радост. Очакват ви хармонични отношения в семейството.
  05 мар 2021
  Последни новини