27 °C

Любопитно от областта: В Ябълково е създаден първият в България „Славянски дом“

  Областна администрация Хасково стартира рубрика „Любопитно от областта“. В нея от държавната институция ще разказват интересни истории и факти от областта.

  Тази сряда, в новата рубрика са избрали да представят една малко позната история за димитровградското село Ябълково.

  В село Ябълково /Алмали/ е създаден първият в България „Славянски дом“ и се сформира първият в страната интернационален таен революционен комитет, включващ чехи, поляци и българи. Историята около основаването на Славянския дом започва през 1869 г. и завършва през 1873 г., когато в землището на с. Ябълково /Алмали/ се строи стратегическият път за Османската империя Барон-Хиршовата железница, по линията Одрин - Септември. През есента на 1870 година един по един в селото пристигат чешките инженери Георги Прошек, Антон Пелц, проф. Свобода Острова, и поляците пан Бако (Банковски) и пан Домбровски. Те имат предложение да останат на квартира в град Пловдив, но избират Алмали, защото научават, че в селото има таен революционен комитет, чийто председател е даскал Ралов, буден учител и приятел на Васил Левски, а негов пръв помощник е поп Калин.

  Поп Калин създава специална сграда за инженерите, която Прошек нарича „Славянски дом“. В нея се поддържа едно от първите светски училища в област Хасково, създадено по чешки образец. Даскал Ралов обучава учениците и просвещава населението, Антон Пелц се занимава с физкултурната и военната подготовка, а проф. Острова раздава средства на бедните и лекува болните. Прошек използва позициите си, за да пренася тайно революционната поща и да доставя оръжие на комитетите под прикритието, че са необходими за охраната на железопътната линия и също така описва подробно всички издевателства над българския народ и ги изпраша в Прага на своя брат Богдан. Там той ги превежда на английски и френски и публикува в парижката и лондонската преса като по този начин стават достояние на света. В село Ябълково е и запознанството на чешкия инженер с Васил Левски, което е една от причините след Освобождението той да участва в инициирането и изграждането на паметника на Васил Левски в София. Интересен факт също така е, че лично Васил Левски няколко пъти присъства на полагането на клетва на новоприетите членове в комитета. Веднъж той пристига в селото от Чирпан, преоблечен като булка. В книгата на Стоян Заимов е записано, че Левски казва за Алмали: „Отивам при верни хора“.

  Любопитен факт е, че Георги Прошек заминава за Одрин, заедно със свои приятели, където извършва т. нар. „лудо предприятие“ – демонтира около 200 метра от ж.п релсите, които е проектирал. С това той забавя с около 30 часа преминаването на военни ешалони, което се оказва изключително важно за изхода на битката.

  Българският революционер Георги Бенковски също е свързан със село Ябълково. Той неведнъж е посещавал къщата на даскал Ралов, а през годината, в която загива Левски, се е лекувал две седмици в нея. Там научава и новината за смъртта на Апостола. 

  Източник: Haskovo.NET

  Facebook коментари

  Коментари в сайта (16)

  • 1
   Дъ
   Дъртия
   3 -12
   13:18, 6 май 2020
   Коментарът е скрит заради голям брой отрицателни гласове. За да видите коментара натиснете тук
   • Траките са наследници на Първите Най развити цивилизации оцелели и разпръснали се след Библейския потоп в Черно Море
    ....
    Даже евреите се едно от изгубените тракийски племе - понеже са обожествявали свещения бик - същия бик е във Варненското Златно Съкровище

    Част от Траките бягат към степите и създават Неолитната Култура която почва от Днепър и по степите и Стига До Сърбия.
    Същата цивилизация открива и Медта и става Медната Епоха.
    Блестящ пример е Варненското Златно Съкровище
    ....
    И когато тая култура почва да създава вождове едни от Тракийските племена се Кръщават Славяни :)))
   • В Стария Завет има
    описано как Моисей докато отива да си Говори с Господ Отца,
    Евреите отливат Златен Телец и почват да му се кланят :))
    ....
    Е тоя същия Златен Телец е във Варненското Златно Съкровище - което е
    направено 3000 години преди Моисей да се роди :))
   • До
    До дъртия
    2 0
    22:35, 6 май 2020
    Старо старооо...
    Славянската концепция идва от Руската империя...
    А на Трака да му кажа, че да тук в голямата си част сме автохтонно тракийско население.....но тея глупости за еврейските племена и тн..дето бели траки са само мокри сънеща и фантазии...на института по тракология и проф. Валерия Фол....една асолютно изкукала лелка...
    Цялата тракология е основана на съмнителни допускания и изводи върху тез допускания...които естествено са пълна фантазия..
   • До
    До До Дъртия
    0 -2
    04:37, 7 май 2020
    Ей Чукча ,
    ето ти малко храна за мозъка - кои са траките и
    кво са правили преди да се нарекат тракийци :))
    ....
    https://www.youtube.com/watch?v=8cHLnAgXLMY
   • До
    До античкия Трак
    1 0
    15:06, 7 май 2020
    Абе *********...това е изложение на намерени грънци и ПРЕДПОЛОЖЕНИЯ.
    То и Йоан Цеца пише, че Ахил е предвождал мирмидонците, "които сега наричаме българи" само, че не е много ясно дали е имал предвид Бъргари или Вулгари демек диваци....
    Евреите били траки....*********...я сравни ДНК тестовете бе шамандуро...
    Евреите са семити и най-близки са им палестинците...
    Ние нямаме нищо общо нито със семити нито с малоумщините дето ги развива...кукуто Фол
   • Ха
    Хамкой-гейтц
    0 0
    15:51, 7 май 2020
    Областната е станала от ветеринарка- на екскурзоводка.
   • Оа
    ОА-Хамкойт
    0 0
    16:06, 7 май 2020
    Областната е станала от ветеринарка- на екскурзоводка.
  • 2
   Да
   Да има все пак мярка...
   1 -4
   14:50, 6 май 2020
   Евреинът Барон Мориц фон Хирш е индустриалец и банков бос. Ж.п. концесионер Виена - Истанбул. Значи Османската държава му възлага консесията за ж.п. линията и му плаща щедро. Той обаче е толкова глупав че, според по горния измислен материал, наема водещи лица чехи и поляци, водени от революционни идеи да саботират строителството. В същото време помага на много евреи, изгонени от славяните в Русия да се установят в Палестина (тогава част от Османската империя). Отделно, панславизмът по това време все още е само идея. Но, веднага става масово явление в с. Алмалии!!! Евреин, пари, ... и много измислици...
   • А ако оцелееш до 40 години на Раята по Българските земи са им викали дядовци и баби.
    ....
    Класовото неравенство ....
    .....
  • 3
   Ха
   Хасковски
   6 0
   22:29, 6 май 2020
   Сега...дайте да се изясним. Фактите са си факти.
   Интерпретацията е отделен въпрос.
   Че в Ябълково е имало чешко училище, имало е. Рев. Комитет и Бенковски и това е истина.
   Въобще всички факти са такива.
   За панславизма....само да обясня на горния селтак....
   "Панславизма" е Руска имперска доктрина от времето на Екатерина Велика и съвсем не е само идея, напротив много неща са направени в действителност поптази доктрина.
   Що се отнася до барон Хирш...там работата е доста по друга...една от основните цели на железницата Стамбол -Пловдив е превоза на аскера. Тя е превждала аскер 5-10 зни в годината през останалото време пътници и стоки...като основна стока е дървения материал....от тогава ка големите обезлесявания на Тракия и Родопа планина...Читаците са имали военизирани дървосекачески корпуси...
   И те така...
   • За
    За мярката
    1 -1
    01:05, 7 май 2020
    Хасковски, Инеко, нито познанията ти за функционирането на османската държава, нито пък за панславизма ти са пълни. Сега поне е лесно. Същите клавиши са в състояние да намерят добри източници. Иска се обаче четене и езици! Асковското мучене не е достатъчно ...
   • До
    До мярката
    0 0
    15:10, 7 май 2020
    Хърватите и чехите не ги броим...16век се занимават нещо отпечатват...но истинския подем на панславизва при Екатерина...
    Нещо да каеш...а?
  • 4
   Та
   Таня
   1 0
   00:11, 7 май 2020
   Хубава идея ...... Образователна и провокира любопитство и дебати по темите. Имаме нужда малко да си припомним ,че сме народ с история.
  • 5
   Пу
   Пуска
   1 0
   03:45, 7 май 2020
   И къде е кантон 26 сега?
  • 6
   Ба
   Баба Стана
   0 0
   13:51, 7 май 2020
   Еий най-сетне нещо различно то вируси и болести.

  Хороскоп за 05.07.2020

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Приятни ще са моментите ви с любимите хора, а и близките ви ще са толерантни към вас. В добро настроение сте и всичко, с което се захванете ще ви спори и ще оставате доволни от себе си. Не допускайте човек от миналото ви да повлияе на бъдещите ви планове. За предпочитане е да не пътувате.
  05 юли 2020

  Хороскоп за Телец

  Телец
  И да имате своите основания не избързвайте и не пристъпвайте към вземане на крайни решения. Анализирайте по-задълбочено информацията, която получавате. Възможни са здравословни проблеми, но можете да ги избегнете, ако навреме вземете мерки. Направете нещо повече за себе си.
  05 юли 2020

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Дилемите пред вас са не една и две, но изискват да съберете мислите си и да вземете най-доброто решение за себе си. Други ще ги занимават неотложни промени, оставайки на втори план личните си такива. Въпреки това се отнесете с повече внимание към здравословните си неразположения.
  05 юли 2020

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Все по-често мислите за промяна в живота си и това ви подтиква да търсите нови възможности. Споделете за тях с близките си и не се затваряйте в себе си. Чувството ви за свобода ще бъде изострено и е възможно да реагирате необичайно на някои прояви на околните. Погрижете се за почивката си, нуждаете се от нея.
  05 юли 2020

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Опитайте се днес да не поемате излишни ангажименти, дори към близки приятели. Най-добре ще е ако си останете у дома и се опитате да се разтоварите сред спокойна обстановка. Заемете се с нещо полезно и приятно едновременно. Изкушавате се от предложението на свой близък, което ще ви зарадва към края на деня. Добре ще да помислите за физическата си форма.
  05 юли 2020

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Може би е добре днес да отделите повече време на семейството си и личните дела. Приемете съветите на близък човек и си починете добре. Не се заемайте с прекалено много дейности наведнъж, въпреки че дори и да го сторите най-вероятно ще се справите. Ще получите интересно предложение в професионален план.
  05 юли 2020

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Предстои ви кратко пътуване, което ще ви подейства обновяващо. Имате нужда от разнообразие и презареждане с енергия, така че не го пропускайте. Не се тревожете за работата си или за каквото и да било, забавлявайте се.
  05 юли 2020

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Възможно е много от вас днес да преосмислят досегашната си работа и да предприемат сериозни стъпки към промяна. Осъзнавате начините, по които бихте могли да промените онези неща от ежедневието си, които са ви в тежест. Близките ви ще приемат с охота идеите ви, но ще са ви необходими доста усилия. Започнете постепенно и се радвайте на всеки малък успех.
  05 юли 2020

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Приятна изненада ще ви направи активни в посока на личните ви предпочитания. Довежданата до вас промяна ще ускори започнати вече процеси и скоро ще се поздравите с придобивки от различен характер. Дайте шанс на човека, който търси път към вас и му позволете да изложи тезата си.
  05 юли 2020

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Повечето от вас ще се посветят на дома и семейството. Отдайте им се и ще останат доволни всички. Отпадат колебанията ви по въпрос, който отдавна ви занимава. Желанията си ще видите осъществими и ще положите усилия да ускорите момента.
  05 юли 2020

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Ще се организирате и ще свършите всичко, което планирате за днес, без това да се отрази на връзките ви с околните. При постигане на договорености не изхождайте единствено от личните си интереси, защото няма да се стигне до сделка. Използвайте деня си и за подготовка на предстоящо пътуване.
  05 юли 2020

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Ваши близки ще предизвикат значителна промяна в живота ви. Това ще ви помогне да преодолеете лично пристрастие или стара позиция. Бъдете по-гъвкави и по отстъпчиви в отстояване на мнения и позиции. Това ще ви направи по-общителни и ще ви помогне да заживеете в мир с другите и дори със себе си. Една съдбовна среща, защо не и с чуждестранни претенденти за сърцето ви. Романът ще е необичаен но непременно зареден със страст.
  05 юли 2020
  Последни новини