Общините получават за обучение на гражданите демонстрационните машини за изборите 2в1

    По график от днес общините от Хасковска област взимат демонстрационните машини, с които в населените места ще бъдат обучавани гражданите как да гласуват на предстоящите избори за народни представители и Президент на 14 ноември.

    Машините за демонстрация, които пристигнаха в късния следобед във вторник в Районната избирателна комисия на Хасково, са 6. На ротационен принцип, след обучението на място, те ще бъдат връщани от първите получили ги общини и след това ще бъдат давани на другите, докато преминат в цялата област, обясни заместник-председателят на РИК Десислава Филипова-Рангелова.

    Сред първите, които получиха машина с демо версия днес, бяха представителите на община Симеоновград. При получаването й те също преминаха обучение за работа с нея.

    Местната управа е решила машината да бъде поставена за пробното гласуване в сградата на общинската администрация. Няма да се минава за демонстрация по селата, тъй като само в една селска секция в Симеоновградско ще има машинно гласуване, обясни Румяна Иванова от общинската администрация.

    Според нея, хората от общината ще се справят с гласуването на двойния вот след няколко седмици, но за по-добрата им ориентация пробното гласуване ще помогне много.

    При машинното гласуване ще има опция за подаване на вот само за народни представители, само за Президент или за участие и на двата избора. Отново ще има и секция“не подкрепям никого“.

    Най-важното, което хората трябва да знаят е, че преди да отбележат опцията за завършен процес на гласуване, могат да правят промени. Има достатъчно предвидено време за гласуване преди машината да изключи, уверяват от РИК.

    На заседанието си тази вечер комисията ще вземе решение дали демонстрациите на демо машините за гражданите ще се провежда от обучен представител на съответната община или на тях ще присъства и член на РИК.

    Общините обаче ще са тези, които ще изготвят графиците за населените места на тяхна територия, където машините ще бъдат поставени.

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (3)

    • 1
      ИК
      И ко
      3 -1
      21:02, 27 окт 2021
      Голяма новина.
    • 2
      Да
      даааа
      0 -2
      02:14, 28 окт 2021
      По добре обяснете на хората защо да гласуват ? Каква е причината да гласуват!
      Над 30 години гласуване заа демокрациябЕдно нищо.Не се онаядоха политици, министри,кметове и всякакви политически субекти.Хората усетиха ли нещо????Да вечно спънки,закони против хората ,проблемни администрации,които работят против хората.
      • Аз
        Аз ще ти обясня
        1 -2
        08:17, 28 окт 2021
        Колкото по малко гласували толкова повече партии в парламента и толкова по-добре за Радев.
        Ако са малко партиите в парламента тогава възможността да се разберат и да ни изведат от кризата , която Румен Радев забърка и потопи държавата в тотален хаус.

    Още новини

    Последни новини