Невиждано: Триъгълник на новите снимки от Марс

Изображение 1 от 5

    Пърсивиърънс забеляза необичаен бял триъгълник, след като започна да изучава слоеста скала на повърхността на Червената планета.

    Роувърът все още е в кратера Джезеро, но този път той стигна до нови скали и ги изучи отблизо с помощта на шлифовъчната машина в края на рамото на манипулатора. Особено добра работа е свършил с един камък.

    "Погледнах вътре [камъка] и видях нещо, което никой никога не беше виждал. За да направя това, шлайфах малка част от камъка, за да премахна повърхностния слой", казва екипът на НАСА от името на Пърсивиърънс.

    Обърнете внимание на снимките - те показват мястото, където се е намирал Пърсивиърънс, скалните образувания, които е изучавал, а също и увеличено изображение на повърхността на необичаен камък, вътре в който се вижда малък триъгълник.

    Идеално равният бял триъгълник изглежда необичаен, но казват, че е просто парче камък. Неговата форма е случайност, не трябва да се търси нищо мистично в нея.

    Най-вероятно роувърът ще събере проби от изследвания слоест камък, но преди това учените отново ще претеглят плюсовете и минусите. Факт е, че специалистите са ограничени от броя на епруветките за проби – Perseverance вече разполага с 43, пише CNET. Ето защо вземането на проби от абсолютно всички интригуващи находки на повърхността на Марс няма да е възможно, независимо колко е силно желанието учените от НАСА да ги изследват в бъдеще.

    Пърсивиърънс кацна на Марс на 18 февруари. Мисията на роувъра е основно да търси признаци на древен марсиански живот и да събира десетки проби за бъдещо завръщане на Земята. Марсоходът вече е отделил две епруветки с непокътнат марсиански материал, така че можем да кажем, че междупланетният опит на човечеството да върне проби вече е започнал.

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини