Марсианският ровър засне "най-подробното изображение, правено някога" на Червената планета

Разгледайте делтата на кратера Джезеро на Марс с най-детайлната досега мозайка от изображения на марсианския ровър "Пърсивиърънс" на НАСА. То е с "2,5 милиарда пиксела и е генерирано от 1118 отделни изображения на Mastcam-Z“, заснети през юни 2022 г., според Лабораторията за реактивни двигатели на НАСА.

Някога, преди 3,5 милиарда години, кратерът Джезеро е бил езеро, пълно в вода, идваща от пълноводна река. Реката е носела седименти, които са се отложили в делтата и по дъното на кратера. Сега слоевете наноси могат да се видят в някои от хълмовете и скални формации край тази делта. Виждат се следите на ровъра по дъното на кратера, които показват откъде е минал през първата година на мисията си.

На един от склоновете детайлно можем да разгледаме и някои от забележителните находки, като балансиращата скала, която разпали интерес в социалните мрежи. Извънземният произход на образуванието предизвика доста спекулации, но то вероятно е дело на извънземните силни ветрове. За учените светлите скали, които се виждат на кадрите, са много по-интересни, защото в седиментите могат да се съдържат доказателства за някогашен микробен живот на Марс. Именно от тях ровърът е опитал да вземе проби за анализ. След два неуспешни опита, следите от които се виждат на снимките, пробиването все пак е сполучило.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини